free download 78 travel guides written by experts

Lansare de carte la Bucuresti: „Evolutii politice ale maternitatii: perspective feministe“

de Ramona Paunescu

Joi, 26 aprilie, la ora 18.00, la Café Bohème din Bucureşti (Căderea Bastiliei nr. 11), va avea loc lansarea volumului Evoluţii politice ale maternităţii: perspective feministe, semnat de Ramona Păunescu şi apărut de curînd la Editura Polirom în colecţia „Studii de gen”.

Vor vorbi despre carte: Mihaela Miroiu, coordonatoarea colecţiei, Alina Dragolea şi Vladimir Pasti.

Va modera: Andreea Molocea

Eveniment organizat în parteneriat cu Centrul FILIA.

Analiza maternităţii din perspectivă politică este un demers recent, atît pe plan mondial, cît şi în România. Pornind de la premisa că maternitatea nu e un dat „natural”, ci un produs al sistemelor religioase sau politice, volumul identifică principalii factori care, de-a lungul secolelor, au contribuit la poziţionări şi repoziţionări faţă de maternitate, precum şi implicaţiile politice ale instituţionalizării acesteia, în primul rînd inegalităţile dintre femei şi bărbaţi. Descrierea maternităţii în spaţiul occidental este completată de o prezentare în spaţiul românesc în comunism şi postcomunism şi de o analiză a instituţiilor de îngrijire şi educare (grădiniţe, spitale, reţele sociale) din perspectiva părinţilor.

Din cuprins:
Maternitatea, raţiunea de a fi a femeilor sau opţiune? • Maternitate şi cetăţenie. O analiză asupra maternităţii ca fundament al revendicărilor drepturilor politice ale femeilor din spaţiul românesc • Maternitatea în România comunistă: de la indiferenţă la naţionalizare • Maternitatea în România contemporană: percepţiile părinţilor cu privire la creşterea şi educarea copiilor

Ramona Păunescu (n. 1974) este licenţiată în filosofie (1999), are un masterat în politici publice (2001) în cadrul Facultăţii de Filosofie, Universitatea Bucureşti, şi este doctor în ştiinţe politice (Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative, 2011). A absolvit cursurile Şcolii Naţionale de Administraţie (ENA), Paris (2005) şi ale Institutului Naţional de Administraţie, Bucureşti (2006). Este manager public în cadrul Ministerului Afacerilor Europene. Domenii de interes: politici publice privind maternitatea, istoria femeilor, feminism, studii de gen. Este coautoare a volumului Naşterea. Istorii trăite (Polirom, 2010).

Bucuresti, 25.04.2012

{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *