free download 78 travel guides written by experts

Laboratoarele BitDefender anunta top 10 amenintari informatice ale lunii septembrie 2008

BitDefender® anunţă top 10 ameninţări informatice ale lunii septembrie 2008 la nivel mondial, top condus detaşat de viruşii bazaţi pe aplicaţiile web.

În top sunt nici mai mult nici mai puţin de trei versiuni ale troianului downloader Wimad care descarcă codec fals şi se regăseşte de regulă în site-uri infectate. Wimad se răspândeşte cu ajutorul unei reţele de site-uri infectate, ceea ce îl face cel mai des întâlnit troian de pe Internet în această perioadă – toate cele patru variantele totale incluse în topul ameninţărilor cumulând aproximativ 18% din numărul total al fişierelor infectate blocate de BitDefender.

Cel mai comun troian al acestei luni este Trojan.Clicker.CM, care se află în top pe locul doi. Acesta deschide ferestre cu reclame în browserul utilizatorului, fără a cere permisiune, răspândindu-se pe site-urile web infectate şi a fost programat cu funcţii specifice care pot ocoli protecţia oferita de Norton Internet Security Pop-up Blocker.

Variante ale toianului FakeAlert se situează pe locurile 5,6 şi 7 în topul BitDefender. Aceasta aplicaţie este mascată într-un antivirus rogue care afişează un procedeu fals de scanare a sistemului şi anunţă rezultate fictive (aşa cum ne aşteptăm va găsi un sistem extrem de infectat) pentru a determina utilizatorul să se înregistreze şi să-l achiziţioneze. Troienii sunt distribuiţi atât prin site-uri web şi reţele commune de partajare de fişiere, precum şi printr-o reţea de site-uri “dedicate”.

Pe ultimele locuri, cu doar 1.40% din totalul detecţiilor din această lună, se află troianul Trojan.HTML.Zlob.AE, care funcţionează ca o poartă de acces către o aplicaţie malware – chiar şi site-ul web din spatele aplicaţiei a fost detectat şi blocat de BitDefender. Poate din cauza acestei strategii, troianul Zlob nu se regăseşte în acest top.

"A fost o vară ciudat de liniştită din acest punct de vedere. În timp ce valurile de noi ameninţări informatice şi variante ale acestora continuă cu îndârjire, cele mai comune sunt şi cele mai stabile, astfel încât peisajul ameninţărilor este relativ static de la lună la lună. Se pare ca e-ameninţările bazate pe aplicaţiile web sunt noi veniţii în valurile de mailuri, în ceea ce priveşte modalitatea de răspândire şi strategiile de infectare folosite”, a comentat Sorin Dudea, Şeful Laboratorului Antivirus, BitDefender.

Top 10 ameninţări informatrice ale lunii Octombrie 2008
1 Trojan.Downloader.Wimad.A 7.99
2 Trojan.Clicker.CM 6.91
3 Trojan.Downloader.WMA.Wimad.N 4.23
4 Trojan.Downloader.WMA.Wimad.S 3.84
5 Trojan.FakeAlert.ACZ 2.55
6 Trojan.FakeAlert.Gen. 2 2.17
7 Trojan.FakeAlert.ACJ 2.17
8 Trojan.Downloader.WMA.Wimad.Z 1.82
9 Trojan.Qhost.AKR 1.44
10 Trojan.HTML.Zlob.AE 1.40
Alţii 65.50%

Bucuresti, 13.10.2008

{mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *