Temistocle, un Casanova autohton, ne invită sâmbătă, 1 august, la ceas de seară (21.10), la un „criminal tango”. Dacă e sâmbătă, e blockbuster românesc la TVR 1!
„– Nu vă supăraţi… pot să vă zic «tu»?”. Este una dintre replicile la care cuceritorul Temistocle T. Temistocle (Dem Rădulescu) apelează cu succes de 100% pentru ca orice frumoasă (sau mai puțin frumoasă) tânără (sau mai puțin tânără) să îi cadă în mreje. Cei care doresc să învețe de la un adevărat „maestru”, dar și cei care vor doar să aibă o seară de sâmbătă relaxată, să stea confortabil și să vadă o comedie cu un umor fin și satiric, sunt așteptați în fața micilor ecrane. TVR 1 difuzează pe 1 august, de la 21.10, filmul „Astă seară dansăm în familie”, o producție 1972, în regia lui Geo Saizescu și după scenariul semnat de Geo Saizescu și Ion Băieșu.
Fără pretenții prea mari și cu satisfacția faptului că, spre deosebire de alți escroci care operează rudimentar, este „singurul care lucrează în stil european”, Temistocle seduce femei „părăsite, înșelate, singure, bătrâne și urâte”, de a căror fericire pare să nu se ocupe nimeni. Le abandonează, însă, curând, după ce reușește să obțină de la ele sume mari de bani, cu promisiunea unei căsătorii care nu mai vine niciodată. Alături de „maestru”, ucenicul Alecu A. Alecu (Sebastian Papaiani) învață meserie și se alege, uneori, cu mici câștiguri financiare.
Ion Băieșu povestea într-un interviu că dorința de a face un film împreună cu Geo Saizescu a existat de mult timp, stilurile lor de umor fiind similare. „Geo a propus să facem ceva despre nişte escroci sentimentali, citise el un caz relatat în „Scânteia” şi credea că de aici se poate porni. Vreme de câteva luni am chinuit nişte proiecte de subiect, apoi ne-am pus pe adunat tipuri şi gaguri. Voiam să ne apucăm de scris, dar nu ştiam cum se va termina filmul. Scrierea scenariului a fost o plăcere pentru mine. Geo Saizescu e, în viaţa lui particulară, un mare actor. În fiecare zi, înainte de a ne apuca de scris, el juca în faţa mea scena respectivă, iar eu mă prăpădeam de râs”, își amintea scriitorul.
De altfel, Geo Saizescu își făcea și debutul actoricesc în acest film, în rolul Bizarului, ofițer de miliție care îi urmărește pe cei doi de la distanță. Ulterior, regizorul a devenit nelipsit din filmele sale, purtând o serie de elemente distinctive: ochelarii fumurii, pălăria, umbrela, pipa sau trabucul.
Despre acest film, Sebastian Papaiani spunea, la rândul său: Sunt un actor comic de gest, de situaţie, şi trăiesc fiecare moment cu intensitate. Cu „Astă seară dansăm în familie” îmi îmbogăţesc gama comică. N-am mai făcut aşa ceva. E un comic mai fin, nu de salon, ci mai degrabă de anticameră, de… covor de iută. Oricum, nu e comicul de cameră căptuşită cu scândură a lui Făniţă din „Un surâs în plină vară”. „Astă seară…” este un film constituit în întregime din situaţii comice, puse cap la cap. Fără voia noastră, suntem supuşi acestor situaţii gata create. Ne mişcăm doar în limitele lor, le dăm siluetă.”
Alături de Dem Rădulescu și de Sebastian Papaiani, filmul a adunat în distribuția sa unii dintre cei mai mari actori ai comediei românești, precum Vasilica Tastaman, Stela Popescu, Draga Olteanu Matei, Ioana Bulcă, Ștefan Mihăilescu-Brăila, dar și regizorii Mircea Mureșan și Gheorghe Naghi sau compozitorul Temistocle Popa, cel care, de altfel, semnează și coloana sonoră. Filmările au fost realizate în perioada septembrie – noiembrie 1971 la Turnu Severin, Brașov, Poiana Țapului, pe litoral și la Buftea, cheltuielile de producție însumând 3.544.000 lei.
După comedia „Păcală”, difuzată la TVR 1 pe 25 iulie, „Astă seară dansăm în familie”şi „Grăbeşte-te încet!” sunt celalalte două filme de succes ale anilor ’70-’80, regizate de Geo Saizescu, pe care telespectatorii le pot vedea sâmbăta seara, de la ora 21.10, pe 1 şi 8 august. Seara de sâmbătă este dedicată de TVR 1 blockbuster-ului românesc.