free download 78 travel guides written by experts

La povești cu oamenii sudului

Sunt 10 ani de când oamenii din comunitățile mici din sud nu mai fac lucruri singuri, ci împreună. Se mobilizează pentru nevoi comune, formează grupuri de inițiativă, organizații comunitare, lansează campanii de advocacy pentru a lucra cu autoritățile locale, identifică probleme locale și le rezolvă lucrând voluntar în proiecte comunitare.

Te invităm marți, 26 aprilie, de la 18:30, la Hanul lui Manuc (str. Franceză, nr. 62), să stai la povești cu oamenii care nu mai pot sta deoparte. Patru organizații comunitare locale din Eșelnița, Arcani, Corbeni și Malu Mare vin să ne împărtășească din experiența și provocările lor.


10 povești pe care Oana Sandu și Ani Sandu (Decât o Revistă) le-au scris se transformă în cărți poștale, imaginile lui George Popescu și Petruț Călinescu se transformă într-o expoziție cu vânzare, iar Ansamblul “Dorulețul” din Lupșa de Jos (Mehedinți) aduce dansul de la sat în București.

Oamenii sudului este un proiect care a început în martie 2015. Sudul României este una dintre cele mai sărace zone din țară, însă oamenii sunt cea mai importantă resursă.

Echipa fundației PACT, Oana Sandu și Ani Sandi (Decât o Revistă), George Popescu și Petruț Călinescu au mers pe teren pentru a documenta prin povești, fotografie și materiale video comunități mici din sud. În paralel, în Eșelnița, Corbeni, Malu Mare și Arcani am susținut 16 ateliere de identificare nevoi și planuri de acțiune pe comunicare și strângere de fonduri. Mai mult, ei au învățat să identifice povești locale într-un atelier de storytelling și cum să evalueze munca lor prin metoda „Most Significant Change”.


La aceste ateliere au participat constant 20 de persoane, iar numărul oamenilor implicați direct în acțiunile celor 4 organizații comunitare este de peste 200 de persoane.

„Proiectul Oamenii sudului s-a concentrat mai mult pe asistență și formare în comunicare și strângere de fonduri, în 4 comunități care au un istoric local și sunt active, față de celelalte proiecte ale fundației PACT unde accentul este pe dezvoltare comunitară. În plus, este pentru prima dată în România când folosim o metodă de evaluare participativă în proiecte. Am adaptat metoda „Most Significant Change” pentru a vedea care este cea mai importantă schimbare petrecută în comunitate, în ultimii patru ani. Am analizat ce a contat pentru ei, cum putem interveni și noi, și ei, mai bine în satele și orașele mici în care lucrăm”, declară Georgiana Cune, manager de proiect.

În plus, echipa fundației PACT a făcut 20 de vizite de consultanță pentru a susține activitățile celor 4 organizații pe comunicare și strângere de fonduri. În Corbeni, oamenii au organizat o cafenea publică, o Gală a Voluntariatului în Eșelnița, o campanie de Informare în Arcani și o campanie de recrutare de voluntari în Malu Mare pentru a aduna comunitatea și a strânge resurse locale.
 
Toate materialele sunt disponibile pe platforma online – www.oameniisudului.com.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *