free download 78 travel guides written by experts

La pescuit de somon in Yemen

Paul Torday
Editura Leda
Review by Rudi

De curand, Editura Leda – Grup Editorial Corint –, asa cum ne-a obisnuit deja, a scos pe tarabele de carte un nou roman de succes: „La pescuit de somon in Yemen” de Paul Torday. Este vorba despre primul roman al lui Paul Torday, „La pescuit de somon in Yemen”, devenit imediat bestseller si tradus pana acum in 19 tari. Autorul s-a nascut in 1946, a studiat la Oxford (Pembroke College), literatura engleza si prin acest roman si-a indeplinit dorinta vie de a scrie, dorinta amanata 30 de ani, timp in care a fost om de afaceri. In 2007, la un an dupa publicare, cartea a primit premiul pentru roman umoristic Bollinger Everyman Wodehouse si a fost ecranizata, ca serial, la BBC Radio 4.

Cartea urmareste un proiect incitant, idealist si nereal: posibilitatea pescuitului de somon intr-o regiune arida. Povestea este amuzanta din chiar intentia autorului care, intr-un interviu, declara ca misiunea lui este de a distra.

Amestec de vis si politica, romanul se compune din notite de jurnal, corespondenta pe hartie si e-mailuri, alaturi de pasaje dintr-o autobiografie nepublicata. Si, de ce nu?, are aparenta chiar de scenariu TV.

Personajul principal, Dr. Fred Jones, este un savant rational caruia i se incredinteaza efectuarea unui studiu despre intruducerea somonului intr-o zona de desert. Visul pare a capata viata odata cu intalnirea cu seicul yemenit Muhammad ibn Zaidi bani Tihama, omul cu posibilitatea financiara de a realiza nerealizabilul proiect.

„Initiativa pescareasca a seicului Muhammad ibn Zaidi bani Tihama atinge noi praguri astazi. A inceput munca de construire a unor lacuri artificial in care somonul din Marea Britanie va inota pana ce vin ploile de vara. Dupa venirea ploilor, somonul va parasi lacurile si va inota in amonte, prin Wadi Aleyn” (p. 223).

Astfel, pescuitul devine act de credinta si punte intre cele doua culturi din care provin cei implicate in proiect imposibil.

Daca doriti sa va relaxati, descretindu-va fruntea cu o lectura placuta despre pescuit si despre incercarea de a face imposibilul posibil, cumparati si cititi „La pescuit de somon in Yemen” de Paul Torday.

“Cred in acest lucru, pentru ca este imposibil” (p. 378).

Va invitam sa cititi acest volum si apoi sa ne trimiteti comentariul dumneavoastra cu privire la el pe adresa loredana at prwave.ro si poate aparea pe site. {mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *