free download 78 travel guides written by experts

La mai putin de o saptamana dupa intalnirea la nivel inalt G20 de la Londra,

Comisia Europeana actioneaza prima pentru a sprijini tarile in curs de dezvoltare

Comisia Europeană anunţă o serie de măsuri pe care Uniunea Europeană le poate lua în acest moment pentru a ajuta ţările în curs de dezvoltare să depăşească criza economică.

José Manuel Barroso, preşedintele Comisiei Europene, a declarat: Europa doreşte să se asigure că întâlnirea la nivel înalt G20 de la Londra pune bazele unei redresări economice durabile şi echitabile pentru toţi, inclusiv pentru ţările în curs de dezvoltare. Adevărata dimensiune a impactului crizei financiare asupra partenerilor noştri este vizibilă doar acum – cei mai puţin responsabili de declanşarea acestei crize se numără printre cei mai afectaţi. Europa este de departe cel mai important furnizor de ajutoare din lume şi această tendinţă se accentuează. Ne apropiem cu paşi repezi de 2015, termenul limită pentru atingerea Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului. Unele dintre progresele realizate riscă să fie pierdute, iar  ţările în curs de dezvoltare se vor afla într-o situaţie mai dificilă decât la începutul crizei. Am susţinut acest punct de vedere înainte de G20, în cadrul întâlnirii la nivel înalt şi îl repet şi acum: recesiunea nu trebuie şi nu va fi folosită ca o scuză pentru a ne încălca promisiunile privind creşterea ajutorului pe care îl acordăm."

Louis Michel, comisarul european pentru Dezvoltare şi ajutor umanitar, a declarat: "Ştim ce avem de făcut: trebuie să ne atingem obiectivele în materie de ajutor, trebuie să  trimitem fonduri pentru ca să avem un impact atunci când e nevoie, trebuie să regândim programele în derulare pentru a combate criza şi, la fel de important, trebuie să folosim la maximum fiecare euro. Valoarea reală a eficientizării colaborării dintre cele 27 de state membre, în ceea ce priveşte acţiunile de dezvoltare, este de aproximativ 7 miliarde de euro pe an, ceea ce reprezintă o contribuţie de nemăsurat la alinarea suferinţelor oamenilor. Comunicarea publicată de către Comisie explică modalitatea prin care putem să ne atingem obiectivele. Sunt mândru că Europa este prima care acţionează după întâlnirea G20 pentru sprijinirea ţărilor în curs de dezvoltare."

Comunicarea adoptată de către Comisie analizează modul în care Europa poate sprijini ţările în curs de dezvoltare pentru a face faţă crizei.
   
În primul rând, prin respectarea angajamentelor – Uniunea Europeană este cel mai mare donator din lume, în anul 2008 ajutorul acordat de UE însumând 49 de miliarde de euro, adică 0,40 din venitul naţional brut. Valoarea ajutoarelor trebuie să crească până la 69 de miliarde de euro în 2010 pentru a se păstra angajamentul de a dona 0,56% din venitul naţional brut al UE, asumat la întâlnirea la nivel înalt G8 din 2005 de la Gleneagles. Aceasta presupune suplimentarea efortului UE cu încă 20 de miliarde de euro. În plus, Comisia Europeană propune o mai bună utilizare a ajutorului de dezvoltare pentru facilitarea accesului la alte fonduri, inclusiv prin Banca Europeană de Investiţii – fiecare euro cheltuit prin acordarea de ajutor trebuie să atragă investiţii private în valoare de cinci euro.

În al doilea rând, concentrarea costurilor în perioadele iniţiale ale angajamentelor şi centrarea acestora asupra celor mai vulnerabili. Comisia acordă un avans de 3 miliarde de euro, adică 72% din bugetul prevăzut pentru sprijin acordat ţărilor din Africa, Pacific şi Caraibe, asigurându-se astfel că cheltuielile sociale nu sunt suprimate într-un moment în care sunt mai necesare ca oricând. "FLEX", un instrument ad-hoc, va contracara variaţiile ciclice pentru a compensa ţările în curs de dezvoltare afectate de reducerea veniturilor din exporturi cauzată de reducerea volumului comerţului mondial. FLEX va fi operaţional până la sfârşitul lui 2009 şi va dona cel puţin 500 de milioane de euro pentru a permite ţărilor în curs de dezvoltare să-şi menţină cheltuielile sociale. Acestei sume i se adaugă "facilitatea alimentară" în valoare de 1 miliard de euro, adoptată înainte de întâlnirea la nivel înalt G20, din care 800 de milioane de euro vor fi disponibili chiar de anul acesta. În total, avansul acordat de către Comisie ar trebui să se ridice la 4,3 miliarde în 2009.

Uniunea Europeană eficientizează acordarea de ajutor. Lucrând împreună, cele 27 de state membre şi Comisia pot câştiga foarte mult în eficienţă, utilizând fiecare euro şi servind drept model pentru alţi actori. Conform unui studiu comandat de către Uniunea Europeană, până la 7 miliarde de euro pot fi economisiţi anual prin eficientizarea acordării de ajutoare şi implementând principiile asupra cărora s-a convenit în 2008.
   
Pagini Utile

* Comunicarea Comisiei Europene intitulată "Sprijinul acordat ţărilor în curs de dezvoltare pentru a face faţă crizei"
 Comunicarea poate fi consultată aici .

* Documentul de lucru al Comisiei Europene
Documentul de lucru care însoţeşte comunicarea pe tema sprijinului acordat ţărilor în curs de dezvoltare este disponibil aici .

* Raportul "Aid for Trade 2009"
Raportul este disponibil aici .

* Informaţii suplimentare şi alte documente de lucru privind ajutorul pentru dezvoltare
//ec.europa.eu/development/index_en.cfm

Bucuresti, 13.04.2009

{mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *