creative night talks

LA DRUM CU TATA, un nou film românesc care nu arată a film românesc, de vineri în cinematografe

De mâine puteți alege din programul cinematografelor din București și din țară filmul La drum cu tata. Filmul reprezintă debutul în lungmetraj al Ancăi Miruna Lăzărescu și este un road movie plin de culoare filmat în România, Ungaria și Germania.

„Mi-am dorit foarte tare să povestesc un subiect care să mă intereseze și care să poată fi apreciat atât de publicul din România cât și de cel din Germania – țara în care locuiesc acum“ spune Anca Miruna Lăzărescu.

„Filmul are o imagine care îmbracă frumos povestea, o pune în lumina cea mai potrivită și încheagă întregul într-un tot de la care nu-ți mai poți lua ochii.“ – Die Film Gmbh


La drum cu tata are un puternic accent autobiografic: „Eu am crescut cu această poveste. Aceasta este povestea tatălui meu. Tatăl meu în 1968 avea 18 ani. În 1968 s-a dus în RDG cu familia unde au fost întâmpinați de tancurile sovietice. […] Cumva am crescut cu povestea asta. Se spunea aproape la orice întâlnire de familie” ne mărturisește Miruna.

Filmul este un road movie a cărui acțiune începe în 1968 la Arad. Mihai (Alex Mărgineanu) și Emil (Răzvan Enciu) sunt doi frați de origine româno-germană ce au un singur lucru în comun: grija pe care i-o poartă tatălui lor bolnav. Mihai, fratele mai mare, este medic si, cu inima ușor îndoită, informator al securității. Pare să se fi împăcat cu viața sa din România ceaușistă. Emil luptă cu înfocare împotriva amprentelor staliniste, intrând astfel în situații din care numai prudența fratelui său mai mare îl mai poate salva.

Cei doi, împreună cu tatăl lor (Ovidiu Schumacher), pleacă spre Dresda – cel mai apropiat loc unde acesta poate beneficia de operația care l-ar putea salva. Contextul politic destul de instabil le deturnează însă planul. Pe drum întâlnesc tancurile sovietice care se îndreptau spre Cehoslovacia și sunt forțați să ajungă într-o tabără temporară din RDG. Cu granița germano-cehoslovacă închisă, singura modalitate de a fi repatriați este să primească viză de tranzit prin Republica Federală Germană.

Anca Miruna Lăzărescu locuiește în prezent în Germania și va fi prezentă în România pentru premierele de gală ale filmului din București și Arad. Multe dintre filmele la care a lucrat au fost premiate internațional. Apele tac este filmul ei de absolvire a Universității de Televiziune și Film din München fiind unul dintre cele mai premiate scurtmetraje românești cu peste 80 de premii. Apele Tac a avut premiera la Berlinale în 2011.

Dinstins cu Art Cinema Award – Jameson Cinefast Miscolc, One Future Award Special Mention, Best Music – Munich IFF, Best Emerging Production – Bavarian Filmaward, La drum cu tata este primul său lungmetraj: „cel mai mult în această poveste mă preocupă incompatibilitatea dintre responsabilitate şi libertate, o dilemă binecunoscută. Ce este pe primul loc, familia sau libertatea? Sau, mai bine zis: binele celorlalţi sau binele tău? Și nu în ultimul rând: de câtă libertate trebuie să dispui ca individ pentru a alege libertatea?“

„Emoționant“ – Kino.de

Rolurile principale sunt interpretate de Alex Mărgineanu (Poveste la Scara C, California Dreamin’, Contratimp) Răzvan Enciu, Ovidiu Schumacher (Cocoșul decapitat, Primăvara Bobocilor, De ce trag clopotele, Mitică?, Drumul Oaselor) și de actrița de origine germană Susanne Bormann (Uubbeldiekatz / Woman in Love, Liegen Lernen / Learning to Lie).
În alte roluri îi veți putea vedea pe: Manuel Klein, Doru Ana, Marcela Nistor, Ana Ularu, Lutz Blochberger.

Filmul este o producție Filmallee (Germania) în coproducție cu Strada Film (România), Mirage Film Studio (Ungaria), Chimney Pot (Suedia), Film I Vast (Suedia), cu suportul Bayerische Rundfunk (Germania), ZDF/Arte și Eurimages. Filmul a beneficiat de sprijinul Centrului Național al Cinematografiei din România și este distribuit de Strada Film Internațional.

La drum cu tata a avut deja premiera în Germania și Ungaria unde a fost extrem de bine primit de public și de presa de specialitate.

În România filmul intră de mâine pe marile ecrane și va putea fi văzut în prima săptămână la Cinema Elvira Popescu, Cinema Europa, Cinema Muzeul Țăranului, Cinema Union, Cinemateca Eforie, Grand Cinema & More Băneasa în București; la Cinema City Atrium Mall Arad, Cinema Arta Arad, Cinema Unirea Botoșani, Cinema Patria Deva, Cinema Victoria Iași, Cinema Victoria Cluj Napoca, Citypplex Constanța, Centrul Cultural Gura Humorului, Cityplex Sfântul Gheorghe, Cinema Arta 3D Târgu Mureș, Cinema Timiș Timișoara și Cinema Luceafărul Vulcan.

Parteneri de promovare: Domeniile Sâmburești, Aqua Carpatica.
Parteneri media: Radio Guerrilla, Zile și Nopți, Cinemagia, TVR, Orasul Meu, Veioza Arte, Cooperativa Urbană, Cinefan, All About Romanian Cinema, A List Magazine.

Facebook: https://www.facebook.com/LaDrumCuTata

Trailer:

Imdb: https://www.imdb.com/title/tt4654184

LA DRUM CU TATA
un film de: Anca Miruna Lăzărescu
cu: Alex Mărgineanu, Răzvan Enciu, Ovidiu Schumacher, Susanne Bormann, Doru Ana
după un scenariu de: Anca Miruna Lăzărescu
durata: 107 minute

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *