free download 78 travel guides written by experts

Krzysztof Hołowczyc a profitat de avantajul terenului propriu si a castigat cu MINI All4 Racing,

Nasser Al-Attiyah a ocupat locul al doilea // Liderul Cupei Mondiale FIA pentru Raliuri Cross-Country, Al-Attiyah, si-a marit avansul in clasament

Etapa a opta a ediţiei 2015 a Cupei Mondiale FIA pentru Raliuri Cross-Country, Baja Poland (28-30 august), s-a încheiat cu clasarea MINI All4 Racing pe primele două locuri, la capătul unei competiţii desfăşurată pe o căldură sufocantă – pilotul local Krzysztof Holowczyc (Polonia) a profitat de avantajul terenului propriu şi a obţinut cea de-a cincea victorie în această competiţie, clasându-se în faţa liderului Cupei Mondiale, Nasser Al-Attiyah (Qatar).

Pentru obţinerea acestei victorii convingătoare, Holowczyc a fost ajutat de navigatorul Lukasz Kurzeja (Polonia), dar succesul a avut o nuanţă de tristeţe după ce experimentatul pilot a ales festivitatea de premiere ca scenă pe care să-şi anunţe retragerea din raliurile cross-country.

Krzysztof Hołowczyc (MINI All4Racing):
"Sunt foarte fericit şi mi-aş dori ca fiecare zi a unui raliu să se încheie precum aceasta. Cel mai important este faptul că, după şase luni în afara maşinii, imediat m-am simţit bine în cockpit. În viaţa mea nu am avut o suspensie precum aceasta. Maşina este fantastică. De-a lungul ultimelor şase luni, cât am stat departe de competiţii, au fost îmbunătăţite numeroase aspecte. Am mers curat şi vreau să-i mulţumesc navigatorului meu, Łukasz, care m-a forţat să merg tare.

Anunţându-şi retragerea, Holowczyc a continuat: "Am decis să-mi încheia cariera intensă în raliuri cross-country după mai bine de zece ani în competiţiile off-road. În toată această perioadă, am obţinut numeroase rezultate bune, unele excelente, dar am avut şi câteva rateuri. Am reuşit un podium în Raliul Dakar, am câştigat Cupa Mondială FIA şi am învins în numeroase raliuri. Au fost 10 ani fantastici, dar şi foarte dificili, în special când am suferit câteva accidentări serioase. Dar a meritat.

Încă de la început, provocarea mea a fost să ajung pe podiumul Raliului Dakar şi visul a devenit realitate în acest an, aşa că, cel mai probabil, este cel mai frumos moment să-ţi iei adio atunci când eşti în glorie. Nu mă voi retrage complet din raliuri, dar intenţionez să particip doar ocazional, sunt dator acest lucru soţiei şi familiei mele care m-au susţinut pe deplin de-a lungul celor peste 30 de ani de carieră în motorsport. În acest moment special, vreau să mulţumesc echipei X-raid şi directorul Sven Quandt, care au crezul mereu în calităţile mele şi în talentul meu. Podiumul de la Dakar nu ar fi fost posibil fără susţinerea lor. Mereu îmi voi aminti că în cel mai dificil moment al carierei mele, ei mi-au întins o mână de ajutor."

Echipajul polonez, care a concurat cu Lotto Team MINI All4 Racing, a obţinut victoria în faţa liderilor Cupei Mondiale, Nasser Al-Attiyah şi navigatorul Mathieu Baumel (Franţa). În ciuda faptului că au fost lideri iniţiali ai întrecerii, Nasser şi Baumel s-au confruntat cu necunoaşterea traseului, ceea ce a făcut ca ei să nu poată menţine ritmul impus de Holowczyc.

După cele două etape de sâmbătă, Nasser a confirmat că obiectivul său s-a schimbat în consolidarea locului secund pentru a obţine punctele preţioase pentru extinderea avansului în clasamentul general al campionatului – o misiune pe care şi-a îndeplinit-o. Dată fiind natura solicitantă a poligonului militar, şanţurile adânci şi terenul necunoscut, pilotul din Qatar a fost mulţumit de rezultat.

Nasser Al-Attiyah (MINI All4Racing):
"Sunt mulţumit de acest loc secund. Am făcut o treabă bună şi sunt fericit, dar Hołowczyc a stabilit un timp incredibil. Date fiind circumstanţele, am decis să mă concentrez pe punctele pentru Cupa Mondială FIA pentru Raliuri Cross-Country, pe care mi-aş dori să o câştig în acest an, decât pe victoria în această competiţie."

Un alt pilot care a concurat cu MINI All4 Racing şi care s-a declarat mulţumit de rezultat a fost Jakub Przygonski (Polonia), care a trebuit să se obişnuiască cu noua maşină, în calitate de invitat la competiţia de pe teren propriu. Navigatorul Andreas Schulz (Germania) l-a ajutat pe Przygonski să-şi găsească drumul spre locul al şaptelea. Pilotul, care mai cunoscut pentru realizările sale la categoria moto, a spus: "Mă simt tot mai confortabil în această maşină şi pierd tot mai puţin timp faţă de plutonul fruntaş, aşa că este o progresie. Sunt foarte mulţumit şi aş vrea să îi mulţumesc navigatorului. Mi-a plăcut să concurez aici şi am reuşit să avem un ritm bun pe tot parcursul competiţiei. Maşina a fost excelentă şi nu am avut probleme de navigaţie".

Din păcate, nu acelaşi lucru se poate spune de Adam Małysz (Polonia), care l-a avut ca navigator pe Xavier Panseri (Franţa), aflat în Orlen MINI All4 Racing. Cei doi s-au rătăcit într-una din etapele de sâmbătă şi au fost şi victimele unei pene, dar au revenit în ultimele etape de duminică şi şi-au asigurat locul al optulea.

Terenul necunoscut, menţionat de Nasser, a fost un factor important şi pentru alţi piloţi MINI All4 Racing, precum Erik Van Loon (Olanda) – clasat al 12-lea alături de navigatorul Wouter Rosegaar (Olanda), care a declarat: "Aceasta este prima dată când particip la acest raliu, aşa că nu este foarte uşor să fii rapid de la început".

Ultimul echipaj MINI All4 Racing, format din Stephan Schott (Germania) şi Pedro Velosa (Portugalia), a încheiat competiţia pe locul al 15-lea.

Loc

Pilot

Navigator

Număr de concurs

1

Krzysztof Hołowczyc (Polonia)

Lukasz Kurzeja (Polonia)

106

2

Nasser Al-Attiyah (Qatar)

Mathieu Baumel (Franţa)

101

7

Jakub Przygonski (Polonia)

Andreas Schulz (Germania)

116

8

Adam Malysz (Polonia)

Xavier Panseri (Franţa)

108

12

Erik Van Loon (Olanda)

Wouter Rosegaar (Olanda)

105

15

Stephan Schott (Germania)

Pedro Velosa (Portugalia)

125

Calendar competiţional: Cupa Mondială FIA pentru Raliuri Cross-Country

20-22.02                                                               Baja Russia
27.03-02.04                                                         Abu Dhabi Desert Challenge
18-24.04                                                               Sealine Cross-Country Rally Qatar
10-17.05                                                               Pharaons Rally
25-28.06                                                               Italian Baja
24-26.07                                                               Baja Aragón
13-16.08                                                               HunGarian Baja
27-30.08                                                               Baja Poland
03-09.10                                                               Rallye du Maroc
22-24.10                                                               Baja Portalegre 500

München / Bucuresti, 31.08.2015

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *