free download 78 travel guides written by experts

Kristjan Jarvi la pupitrul Orchestrei Simfonice Bucuresti

Kristian Järvi, unul dintre cei mai celebri artiști și dirijori ai momentului, dirijează Orchestra Simfonică București într-un eveniment cultural de excepție. Un produs marca Orchestra Simfonică București, concertul extraordinar de deschidere al stagiunii Salut CULTURA! 2015, omagiază cei 150 de ani de la naşterea compozitorului german Richard Strauss. Solistul acestui concert este renumitul artist de origine română Rodin Moldovan, violoncelist solist al Orchestrei Simfonice MDR Leipzig (Germania), cea mai veche orchestră radio din lume, fondată în 1923.

Sâmbătă 8 Noiembrie 2014, Sala "Mihail Jora" a Societății Române de Radiodifuziune va găzdui concertul extraordinar începând cu ora 19. Vă invităm să luați parte la o seară memorabilă în care veți avea ocazia să ascultați muzică clasică cea mai bună calitate. Partener al acestui concert este Organizatia Internationala a Francofoniei (OIF) prin Biroul Regional pentru Europa Centrală şi de Est al OIF (BRECO).

Biletele pentru evenimentul de sâmbătă, 8 Noiembrie sunt disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Poştei Române, în Magazinele Inmedio semnalizate “Bilete.ro”, în Magazinele Germanos şi la Casa de Bilete a Sălii Radio.

Orchestra Simfonică BucureștiDirijor: Kristjan JärviSolist: Rodin Moldovan

Program

· ERNEST BLOCH – “SCHELOMO”, RAPSODIA EBRAICĂ DIN SUITA “JEWISH CYCLE”
· ANTONIN DVOŘÁK – CONCERTUL PENTRU VIOLONCEL ȘI ORCHESTRĂ ÎN SI MINOR OP. 104Solist: Rodin MoldovanPauză
· RICHARD STRAUSS – SUITA “DER ROSENKAVALIER” ȘI CELE DOUĂ VALSURI

Schelomo: Rapsodia Ebraică pentru Violoncel și Orchestră a fost ultima lucrare muzicală din seria “Jewish Cycle” a compozitorului Ernest Bloch. Schelomo, compusă între anii 1915-1916 a fost audiată în premieră pe 13 Mai 1917 la Carnegie Hall. Suita “Jewish Cycle” face parte dintr-o serie de compoziții prin care Ernest Bloch încearcă să își găsească identitatea muzicală. Rapsodia exprimă viziunea și intepretarea compozitorului asupra muzicii ebraice. “Schelomo”, reprezintă corespondentul în limba ebraică pentru “Solomon”, și folosește violoncelul pentru a reprezenta vocea Regeului Solomon.

Concertul pentru violoncel în Si minor, Op. 104, B. 191, al lui Antonín Dvořák, a fost ultimul concert solo al compozitorului și a fost compus pentru prietenul său, violoncelistul Hanuš Wihan. Este una dintre cele mai cunoscute compoziții ale lui Dvořák precum și una dintre cele mai importante lucrări din repertoriul pentru violoncel și orchestră. Fiind puternic influențat de muzica Amerindienilor, Dvořák a folosit ca inspirație pe tot parcursul concertului pentru violoncel, un motiv care amintește de muzica folclorică americană.

Suita “Cavalerul Rozelor” (în limba germană “Der Rosenkavalier”) este scrisă după un libret de scriitorul austriac Hugo von Hofmannsthal și reprezintă o versiune de concert pentru orchestră a operei comice în trei acte de Richard Strauss. Premiera operei a avut loc la “Hofoper” (azi “Semperoper”) din Dresda. Acțiunea se desfășoară în cercurile aristocratice din Viena, în jurul anului 1740, în primii ani de guvernare a împărătesei Maria Terezia a Austriei.

Kristjan Järvi
Website: //kristjanjarvi.com

"Un muzician generos fără ochelari de protecție și limite, un arhetip de artist al secolul 21" [Resmusica]

"Kristjan Järvi și-a câștigat reputația ca fiind unul dintre cei mai chibzuiți și mai inovatori programatori pe scena muziii clasice." [Reuters] Selectarea și realizarea proiectelor sale originale au o abordare individuală și stil, concertele sale fiind proclamate "o experiență ce îmbunătățește viața." [Herald Scotland]

Realizează ideile sale de pionierat alături de cele patru ansambluri: ca Director Muzical al Orchestrei Simfonice Radio MDR Leipzig și Orchestra Festivalului Gstaad, ca fondator-dirijor al grupului său clasic-hip-hop-jazz din New York Absolut Ensemble și ca fondator și director muzical al Baltic Sea Youth Philharmonic, piatra de temelie a sistemului de pedagogie muzicală a Mării Baltice. Un antreprenor înnăscut și un educator pasionat, Kristjan Järvi conduce atât cea mai veche orchestră radio din Europa cât și cea mai nouă orchestră de tineret. Angajamentele lui Kristjan Järvi ca dirijor invitat includ: London Symphony Orchestra, Orchestre National de France, Orchestre de Paris, Accademia Nazionale di Santa Cecilia Rome, National Symphony Orchestra (Washington D.C), the Minnesota Orchestra and NHK Symphony Japonia. În 2012 a debutat la Berlin Philharmoniker.

Ca artist de înregistrări, Järvi are mai mult de 60 de albume la activ, de la coloane sonore de la Hollywood, cum ar fi "Cloud Atlas" și albume premiate produse de Sony și Chandos, la seria cu același nume de pe renumita casă de discuri franceză Naïve Classique: Proiectul ‘Kristjan Järvi Sound Project”. Lansat în 2014, seria conține proiecte alături de ansamblurile lui Järvi și este caracterizată de abordarea inconfundabilă a dirijorului în a împrospăta trecutul prin concepte și prezentări care transcend granițele muzicii clasice.

Järvi continuă să lucreze cu unii dintre mai strălucite minți creative de astăzi, de la regizori de film ca Tom Tykwer și cei doi Wachowski, la compozitori și artiști precum Arvo Pärt, Steve Reich, Tan Dun, Hauschka, Dhafer Youssef, Anoushka Shankar și Esa-Pekka Salonen, alături de care a a început cariera ca asistent dirijor la Filarmonicii din Los Angeles.

Născut în Estonia, Kristjan Järvi a emigrat în Statele Unite și a crescut în New York. Este un pianist desăvârșit, fiind absolvent al Manhattan School of Music și al Universității din Michigan.

Kristjan Järvi este reprezentat la nivel mondial de Tanja Dorn / IMG Artists.

Rodin Moldovan
Website: //rodinmoldovan.com

“Un violoncelist la care muzica trece mai intâi prin inimă” [Leipziger Volkszeitung]

Absolvent al Conservatorului de Muzică Ciprian Porumbescu din București, a studiat cu prof. Aurel Niculescu, continuându-și studiile la Accademia Nazionale di Santa Cécilia din Roma cu prof. Franco Maggio Ormezowsky, Radu Aldulescu și s-a specializat în 1993 cu Mstislaw Rostropovich.

Carierea sa de violoncelist solist a început în Italia alături de renumite ansambluri precum: Orchestra Sinfonica Siciliana Palermo, Orchestra Sinfonica del Teatro Massimo Palermo și Filarmonica Arturo Toscanini Parma. Actualmente, Rodin Moldovan este violoncelist solist al Orchestrei Simfonice MDR Leipzig (Germania), cea mai veche orchestră radio din lume, fondată în 1923.

Un artist desăvârșit, Rodin Moldovan a interpretat alături de artiști instrumentiști celebri precum Gabriel Croitoru, Ning Feng, Justus Franz, Geza Hosszu-Legocky, Mihaela Martin, Alexander Paley, Julian Rachlin, Eugen Sârbu, Mihaela Ursuleasa și a concertat ca artist instrumentist solist alături de dirijori celebri precum Fabio Luisi (transmisie radio live, in Germania, Elveția și Franța a concertului pentru violoncel și orchestră de Edward Elgar), Daniel Nazareth (Arthur Honegger, Concertul pentru violoncel și orchestră), Jun Märkl (Richard Strauss – Don Quixote cu MDR Sinfonieorchester Leipzig), Heinz Rögner (Lalo – Concertul pentru violoncel și orchestră), John Nelson (Brahms – Dublul concert pentru vioară, violoncel şi orchestră), Marcello Viotti (Tschaikowski – Variațiunile Rococo) și Manfred Honeck (Max Bruch – Kol Nidrei).

Rodin Moldovan continuă să interpreteze în diverse formule și ansambluri de muzică de cameră dintre care memorabile sunt performanțele ca duo, pian și violoncel, alături de Alexander Paley în Germania, Franța și Italia. Împreună cu “Trio Celibidache” a câștigat premiul întâi la Concursul Festivalului Muzical din Varaždin/Croatia si a concertat în Madrid, la curtea regală a Spaniei, pe faimoasele instrumente Antonio Stradivari. Angajamentele sale ca artist instrumentist conțin participări în diverse festivaluri, turnee, concerte și recitaluri alături de Berliner Philharmoniker Oktet și Nathan Quartett.

Alături de Orchestra Simfonică București, Rodin Moldovan a participat ca violoncelist solist în cadrul turneului cultural istoric: “Orchestra Simfonică București, o premieră românească în America de Sud”, ce a reprezentat participarea unei orchestre românești de prim rang în cadrul unui turneu de concerte în renumite săli din continentul sud-american precum: Teatro Colon/Buenos Aires, Teatro Solis/Montevideo, Gran Teatro Nacional/Lima și Teatro El Circulo/Rosario.

A înregistrat o serie de CD-uri de succes, precum Concertul pentru Violoncel și Orchestră de Robert Schumann (Live) și Friedrich Gulda, Concertul pentru Violoncel și Orchestră, alături de Sächsische Bläserphilharmonie.

Alături de Kristjan Järvi, Rodin Moldovan va concerta în stagiunea 2015 ca solist instrumentist al Orchestrei Simfonice MDR Leipzig și va interpreta Concertul pentru Violoncel și Orchestră de Friedrich Gulda.

Orchestra Simfonică București
Website: //osb.org.ro

Atât prin exuberanța, energia și bucuria de a face muzică cât și din dorinta de a deschide lumea sunetelor și a formelor muzicale către un public variat, Orchestra Simfonică București și-a transpus viziunea pe termen lung în ceea ce privește arta interpretării muzicale.

Timp de șapte ani, misiunea Orchestrei Simfonice București a constat în atragerea și educarea unei palete cât mai largi de iubitori ai tuturor genurilor muzicale.

De-a lungul timpului, flexibilitatea orchestrei în alegerea stilurilor muzicale diverse s-a concretizat printr-o serie concerte susținute începând cu 2007. Astfel, Orchestra Simfonică București a abordat o diversitate de stiluri și genuri muzicale, de la muzica clasică până la stiluri mai puţin convenţionale pentru o orchestră simfonică precum muzică de film, pop/rock și crossover, încântând și atrăgând deopotrivă atât cunoscătorii, cât și tinerii iubitori de muzică. Astfel, s-au remarcat colaborările cu artişti de talie internaţională precum renumitele soprane Angela Gheorghiu, Tarja Turunen, Irina Baianț, Tina Munteanu, tenorii Teodor Ilincăi, Marcel Pavel, Vlad Miriţă, violoniștii Alexandru Tomescu, Gabriel Croitoru, Corina Belcea, Toto Cutugno și Phoenix.

Stagiunea muzicală Salut, CULTURA! realizează concerte de larg interes pentru publicul spectator, revelând acestuia artiști de talie internațională și lucrări de mare valoare. Acest proiect cultural novator, a demonstrat viziunea pe termen lung cu privire la arta interpretării muzicale, iar exuberanța, energia și bucuria de a face muzică fără compromisuri profesionale sunt elementele catalizatoare ce dezvoltă permanent ansamblul artistic.

Orchestra Simfonică București a participat la concerte și evenimente culturale precum “Ora Pamântului”, 9 Mai – Ziua Europei, Festivalul Național de Muzică Contemporană SIMN, The Masterpiece, The Beatles as performed by Bucharest Symphony Orchestra. De asemenea, la invitația organizatorilor Ediției a 14-a a Festivalului “Rencontres de Calenzana” – Corsica / Franta, OSB a susținut în 2012 două concerte, alături de Eric Lacrouts – prim concertmaestru al Operei Naționale din Paris și pianistul Pierre Réach.

De asemenea, OSB a efectuat un turneu în Belgia, la Bruxelles, unde a susținut și interpretat premiera creației cunoscutului compozitor belgian contemporan, Jacques Alphonse De Zeegant. Un eveniment difuzat de o televiziune din Bruxelles și înregistrat pe suport DVD, acest concert s-a bucurat de patronajul Majestăţii Sale Regina Paola a Belgiei.

Un proiect ambițios, “Bucharest Symphony Orchestra – Premieră românească în America de Sud” este cea mai importantă realizare din istoria Orchestrei Simfonice București. Turneul de concerte și evenimentele culturale a reprezintat participarea pentru prima dată a unei orchestre românești de prim rang într-un turneu de anvergură în America de Sud. Această acțiune cultural istorică s-a desfășurat în perioada 29 octombrie – 12 noiembrie 2013 cu sprijinul Guvernului României și a companiei Apa Nova Bucureşti S.A. și a fost posibilă la invitația Asociației Culturale de Stat Mozarteum Brasileiro. Numele României a fost reprezentat și apreciat pe alte continente, prin prisma faptului că muzica, cultura și arta, alături de performanțele sportivilor români, pot fi excelenți ambasadori onorifici pe întreg mapamondul, cu rezultate de imagine extraordinare obținute într-un timp foarte scurt.

Cu ocazia împlinirii a trei ani de existenţă a Companiei Naţionale Aeroporturi Bucuresti și la invitația acesteia, Orchestra Simfonică București a realizat un flash mob în Terminalul Plecări al Aeroportului Internaţional “Henri Coandă” București. Videoclipul filmat în timpul desfăşurării evenimentului a fost postat pe YouTube şi a reusit să adune peste 200.000 vizualizări în primele două săptămâni.

Orchestra Simfonică Bucureşti și dirijorul său principal, Benoît Fromanger, au răspuns invitației de participare la concertul simfonic din cadrul Festivalului “Bucharest Music & Film Festival” 2013. Solistul concertului a fost George Tudorache, prim concermaestru al Orchestrei Filarmonice din Londra/UK şi al Orchestrei Regale din Liege/Belgia. Acest eveniment cultural s-a bucurat de participarea a peste 2000 de spectatori.

Prima ediție a concertului extraordinar de Anul Nou, organizat în exclusivitate de Orchestra Simfonică București, a încheiat stagiunea Salut CULTURA! 2013. Concertul a avut loc la Sala “Mihail Jora” a Societății Române de Radiodifuziune și s-a bucurat de participarea unui public meloman numeros, biletele fiind vândute în totalitate cu două săptămâni înainte.

Pe lânga activitatea concertistică, orchestra a înregistrat două CD-uri, ambele fiind lansate în primăvara anului 2013. Primul album, intitulat “Very Classic”, cuprinde cele mai cunoscute arii de operă, pop și crossover interpretate de Marcel Pavel, și a fost prezentat publicului meloman într-un concert de gală susținut la Sala Palatului. Cel de-al doilea album al Orchestrei Simfonice București a fost lansat la Bruxelles. CD-ul conține înregistrările în premieră mondială a întregii creații orchestrale a compozitoarei franceze din perioada impresionistă – Mel Bonis. CD-ul este produs de Casa de Discuri belgiană “Chant de Linos” și a fost înregistrat sub bagheta dirijorului principal și a directorului artistic, Benoît Fromanger.

Bucuresti, 08.10.2014
{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *