Shadow

Kiwi.com: Sondaj – jumătate dintre români ar fi mai fericiți dacă ar putea lucra și călători în același timp

  • Potrivit datelor Kiwi.com, 49.6% români au spus că explorarea unor locuri noi în timp ce lucrează i-ar ajuta să fie mai fericiți la locul de muncă.
  • În ceea ce privește nevoile românilor când vine vorba de îmbinatul călătoritului cu jobul, 53.2% au spus că le trebuie internet de mare viteză.
  • Datele au fost colectate în cadrul unui studiu realizat de STEM/MARK pentru Kiwi.com, care vrea să afle cum se raportează România și alte țări din ECE la călătoriile în străinătate

Cei doi ani de pandemie au creat dezbateri puternice în jurul conceptului de telemuncă (work from home). Angajații și-au dat seama că pot avea mai mult timp liber sau chiar pot lucra și călători în același timp (sau chiar să fie nomazi digitali cu normă întreagă), dacă reduc timpul petrecut pe drumul spre/dinspre birou.

Kiwi.com logo

Așadar, flexibilitatea pentru orele de birou a început să fie un beneficiu pe care angajatorii îl pot oferi. Însă, deși există companii care și-au schimbat complet politicile pentru a permite mai multă flexibilitate, există încă situații în care angajații trebuie să fie prezenți la birou.

Kiwi.com, una dintre cele mai importante companii tehnologice de călătorii, oferă date despre cum văd românii îmbinatul călătoritului cu jobul. Datele au fost colectate în cadrul unui studiu realizat de STEM/MARK pentru Kiwi.com, pe un eșantion format din persoane cu vârsta cuprinsă între 18 și 59 de ani, ce provin din România și alte țări din regiunea ECE și care au călătorit de cel puțin două ori în străinătate în ultimii 6 ani.

De unde lucrează românii?

Întrebați dacă angajatorul le permite să lucreze de acasă, 52.2% dintre respondenți au spus că merg în continuare la birou cu normă întreagă, 22.6% au răspuns că lucrează în sistem hibrid, în timp ce doar 8.4% au declarat că lucrează exclusiv de acasă. Dintre persoanele care nu practică telemunca, 92.8% au răspuns că acest lucru nu se va schimba prea curând.

Mixul dintre călătorie și job

Pe de altă parte, dintre respondenții care lucrează și de acasă, 45.7% susțin că nimic nu s-a schimbat în ceea ce privește îmbinatul călătoritului cu jobul, 38.6% rezervă călătorii mai lungi și le mixează cu lucrul, fie călătoresc în timpul zilei și explorează destinația în timpul nopții. Alți 29.5% au declarat că se bucură de mai multe ore de weekend datorită timpului economisit pe drumuri, iar 8.8% lucrează dintr-o altă țară.

Kiwi.com a întrebat respondenții și dacă, indiferent de felul în care lucrează acum, mixul dintre călătorit și job ar avea un impact asupra bunăstării lor.

Dintre aceștia, 49.6% au spus că explorarea de noi locuri i-ar face mai fericiți la locul de muncă, 31.7% au afirmat că beneficiile călătoritului le-ar aduce noi perspective la locul de muncă. Alți 17.2% au răspuns că preferă fie să lucreze, fie să călătorească, nu se le îmbine neapărat, iar 1.5% au susținut că dacă ar avea laptopul cu ei în vacanță nu s-ar putea opri din lucru.

Cerințe pentru lucratul la distanță

În ceea ce privește nevoile românilor când vine vorba de lucratul în timpul călătoriilor, 53.2% sunt interesați de internet de mare viteză, 43% se gândesc la siguranța zonei sau țării în care ar rămâne și 31.5% își doresc confort și facilități. Alți 27.7% vor un loc în care viza se obține mai ușor și unde au asigurare medicală bună, 27.5% vor să poată comunica cu localnicii și autoritățile, în timp ce 21% au nevoie doar de o locație frumoasă.

Orașe prietenoase pentru nomazii digitali

Românii încep să integreze flexibilitatea în relația lor cu jobul, unii dintre ei chiar au un loc de muncă cu normă întreagă ca nomad digital – o persoană care este independentă de locația din care lucrează și are nevoie doar de un laptop pentru a-și face munca.

La nivel global, a fi un nomad digital este un concept de care se bucură tot mai mulți oameni, în special tinerii. Există orașe din întreaga lume care au început să ofere vize special create pentru nevoile lor. Unele dintre cele mai prietenoase orașe pentru nomazii digitali sunt: Toronto-Canada, Chiang Mai-Thailanda, Willemstad-Curaçao, Madeira-Portugalia sau Panama City-Panama.

Datele au fost colectate în perioada 14 – 24 octombrie 2022, în cadrul unui studiu realizat de STEM/MARK pentru Kiwi.com. Eșantionul este format din persoane cu vârsta între 18 și 59 de ani, care au călători cel puțin de două ori în afară în ultimii 6 ani, din România (n=1010), Cehia (n=1012), Slovacia (n=1008), Ungaria (n=1014), Polonia (n=1010). Metodologia folosită se numește Interviuri Web Asistate de Computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *