free download 78 travel guides written by experts

Kaufland România și Hope and Homes for Children au inaugurat casa de tip familial „Felicia” din Piatra Neamț

· Aici s-au mutat 12 copii din Centrul de Plasament „Elena Doamna” din Piatra Neamț
· Casa, prima de acest tip din județul Neamț, a fost dezvoltată cu o investiție de 200.000 euro oferită de Kaufland România
· Casa face parte dintr-un parteneriat între Hope and Homes și Children și Kaufland România, susținut de autoritățile locale și desfășurat în județele Neamț și Botoșani

Marți, 21 mai, Fundația Hope and Homes for Children și Kaufland România au inaugurat casa de tip familial „Felicia”, prima casă de tip familial dezvoltată de Fundație în cadrul procesului de închidere a Centrului de Plasament „Elena Doamna” din Piatra Neamț. Datorită susținerii financiare oferite de Kaufland România, copiii care părăsesc acest centru vor avea condiții de trai și dezvoltare propice, ceea ce le va asigura un start mai bun în viață după părăsirea sistemului de protecție. Casa de tip familial ,,Felicia” este prima dintr-un parteneriat între Fundație și Kaufland România, desfășurat în perioada 2017-2020, ce cuprinde trei case de tip familial în județul Neamț și un Centru de Tranzit în județul Botoșani.

La eveniment au participat Ionel Arsene, președintele Consiliului Județean Neamț, Cristina Păvăluță, director Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Neamț, Katharina Scheidereiter, CSR Manager Kaufland România și Bianca Stegeran, director național adjunct Hope and Homes for Children. Casa a fost mobilată și decorată în întregime cu produse oferite de JYSK România.

Hope and Homes for Children a început procesul de dezinstituționalizare (închidere a orfelinatelor) în județul Neamț în parteneriat cu DGASPC Neamţ în anul 2014, în baza unui protocol de colaborare în vederea reformării fundamentale a sistemului de protecție a copilului din județ. La momentul respectiv, în județul Neamț mai funcționau trei centre de plasament în care erau instituționalizați 245 de copii și tineri. În 2016, a fost demarat procesul de închidere a Centrului de Plasament „Elena Doamna” în care trăiau 108 de copii. În urma evaluărilor individuale, Hope and Homes for Children a identificat cele mai bune alternative de transfer pentru copiii din acest orfelinat: 20 de copii au fost reintegrați în familiile naturale sau extinse, primind sprijin pentru crearea condițiilor optime pentru revenirea copiilor în familie, 12 copii au fost plasați în asistență maternală, 28 de tineri au părăsit sistemul de protecție din care 11 au primit sprijin din partea Hope and Homes for Children pentru a-și începe viața pe cont propriu. Pentru cei 47 de copii, cu vârste între 12 și 24 de ani, care au mai rămas în Centrul de Plasament „Elena Doamna”, Hope and Homes for Children dezvoltă patru case de tip familial.

Dupa. Noua casa de tip familial, Kaufland si Hope and Homes

Construcția casei de tip familial „Felicia” a fost demarată în anul 2018 în contextul parteneriatului strategic dintre Hope and Homes for Children și Kaufland România, pe un teren pus la dispoziție de Consiliul Județean Neamț. Aceasta este prima din cele trei case care vor fi construite cu sprijinul Kaufland România și date în folosință în anul 2020. Cea de-a patra casă de tip familial din cadrul procesului de închidere a Centrului de Plasament „Elena Doamna”, dezvoltată cu sprijinul unei alte companii, va fi dată în folosință în 2019.

,,Kaufland România și-a asumat misiunea de a fi alături de comunitatea locală și sprijină instituțiile în lupta de a oferi o viață mai bună copiilor din Piatra Neamț. Uneori, familia înseamnă o mână de oameni din jur cărora le pasă. De aceea, familia Kaufland România, ce cuprinde peste 15.000 de membri, este alături de cei 12 copii din Piatra Neamț și a decis să sprijine Fundația Hope and Homes for Children în construcția acestei prime case, cu o investiție de 200.000 euro – și care va fi urmată de ridicarea a încă două case și un centru de tranzit în județul Botoșani. O casă de tip familial modernă, cu toate dotările, în care copiii dezinstituționalizați pot trăi ca într-o familie, îi ajută să aibă o dezvoltare sănătoasă și șanse mai mari la un viitor mai bun.

Aici, fiecare copil are biroul său, patul său, acces la o sufragerie, la o bucătărie, pot sta afară în curte – lucruri care deși pot părea normale, ele înseamnă atât de mult pentru acești copii care nu au avut până acum acces la astfel de lucruri.

Kaufland își aduce astfel contribuția la demersul de modernizare a sistemului într-unul care oferă copiilor șanse la o dezvoltare sănătoasă, la educație, dreptul la un mediu familial și un start mai bun în viață. Implicarea face diferența.” – Katharina Scheidereiter, CSR Manager Kaufland România

12 copii și tineri, băieți și fete, cu vârste cuprinse între 11 și 20 de ani, s-au mutat în noua lor casă la finalul lunii aprilie, iar în 21 mai aceasta a fost inaugurată în mod oficial în prezența partenerilor proiectului. La eveniment au participat Ionel Arsene, președintele Consiliului Județean Neamț, Cristina Păvăluță, director Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Neamț, Katharina Scheidereiter, CSR Manager Kaufland România și Bianca Stegeran, director național adjunct Hope and Homes for Children. Casa a fost mobilată și decorată în întregime cu produse oferite de JYSK România în cadrul parteneriatului strategic cu Hope and Homes for Children.

„De fiecare dată când deschidem o casă de tip familial, deschidem o poartă spre viitor pentru un copil sau un tânăr. Aceasta este prima casă dintr-o serie de patru pe care le dezvoltăm pentru 47 de copii și tineri din Centrul de Plasament «Elena Doamna» și prima casă de acest tip din județ. Mulțumim partenerilor de la DGASPC Neamț alături de care lucrăm la procesul de dezinstituționalizare în județ și mulțumim companiei Kaufland România care înțelege cât de important este pentru acești copii un nou start în viață.” – a declarat Bianca Stegeran, director national adjunct, Hope and Homes for Children

„Inaugurarea primei case de tip familial este un moment zero al sistemului de protecție din județul Neamț întrucât copilul este în centrul acestui proces, fiecăruia fiindu-i oferite servicii personalizate menite să înlocuiască pe cât posibil grija părinților. Practic, vrem să le oferim copiilor o familie și un loc pe care să-l numească cu adevărat „acasă” și care să fie rampa de lansare spre un viitor frumos. Mă bucur că prima dintre casele inaugurate în județ este „Felicia”, numele părând predestinat să deseneze viitorul acestor copii. Felicia însemnă fericire și sperăm din suflet ca fericirea să fie cuvântul ce va caracteriza copiii acestei case.

Suntem emoționați pentru acest început și în același timp profund recunoscători celor care au făcut posibil acest vis. Mulțumim, Hope and Homes for Childre R pentru efortul și implicarea în schimbarea destinelor acestor copii și mulțumim totodată Consiliului Județean pentru sprijinul necondiționat. Vă mulțumim tuturor celor care ați crezut în șansa acestor copiii minunați și vă așteptăm cu drag și bucurie la deschiderea următoarelor case.” – a declarat Cristina Păvăluță, director DGASPC Neamț

Toate casele de tip familial construite de Hope and Homes for Children oferă copiilor și tinerilor un mediu cât mai apropiat de cel familial. Într-o astfel de casă trăiesc maximum 10-12 copii care se bucură de găzduire, îngrijire, educație, sprijin emoțional și consiliere pentru dezvoltarea deprinderilor de viața independentă. Odată cu finalizarea construcției și darea în folosință, Hope and Homes for Children donează casele de tip familial partenerului cu care colaborează, în acest caz DGASPC Neamț, dar continuă să aplice planurile de acomodare, pregătite împreună cu membrii de personal pentru fiecare copil în parte și să monitorizeze, pe termen lung, copiii și membrii de personal pentru a se preîntâmpina proactiv eventualele probleme. Această casă este cea de-a 106-a casă de tip familial dezvoltată de Hope and Homes for Children în România.

Hope and Homes for Children are ca obiectiv închiderea tuturor instituțiilor de tip vechi din România, așa numitele orfelinate, până în 2026. Programele Fundației urmăresc înlocuirea sistemului instituționalizat de protecție a copilului cu unul bazat pe conceptul familial, prin reintegrarea în familie atunci când este posibil, plasarea în asistență maternală sau în case de tip familial a copiilor din orfelinate.

Închiderea instituțiilor de tip vechi

În anul 2000, în România, aproape 100.000 de copii trăiau în instituții de tip vechi (orfelinate). În 2018, mai puțin de 6.500 erau încă instituționalizați.¹

Traumele și consecințele devastatoare ale instituționalizării copiilor sunt printre cele mai dure forme de abuz și de violență. Copiii care cresc în instituții manifestă întârzieri în dezvoltarea fizică, emoțională, socială și cognitivă. Tinerii care părăsesc instituțiile au probleme în a deveni independenți și sunt expuși la abuz, exploatare, trafic sau comportament antisocial.

Alternativa este închiderea orfelinatelor și găsirea celor mai potrivite soluții—cât mai apropiate de mediul familial—pentru copiii din ele. Unii pot fi reintegrați în familiile naturale sau extinse dacă acestea oferă condițiile potrivite. Alții pot ajunge în grija unor asistenți maternali sau pot fi adoptați, iar cei care au nevoie de îngrijire specializată, pentru care nici reintegrarea în familie, nici asistența maternală nu sunt opțiuni viabile, sunt plasați în case de tip familial.

Reintegrarea copiilor din instituții în familii este un proces susținut de un pachet de măsuri de îngrijire în scopul rămânerii copiilor alături de familie. Până acum, 1.007 copii au fost reintegrați în familii.

În cei 21 de ani de activitate în România, Fundația Hope and Homes for Children a închis 57 de orfelinate, iar alte 10 sunt în curs de închidere.

Misiunea Hope and Homes for Children este închiderea tuturor orfelinatelor din România până în anul 2026.

Casa de tip familial

Casa de tip familial este un serviciu care oferă copiilor și tinerilor un mediu apropiat de cel familial. În casele de tip familial trăiesc cel mult 10-12 copii. Aici, primesc găzduire, îngrijire, educație, sprijin emoțional și consiliere pentru dezvoltarea deprinderilor necesare unui trai independcent.

Casele au curte și se află întotdeauna pe o stradă oarecare, sunt perfect integrate în comunitate, iar copiii sunt implicați în activitățile gospodărești, exact ca într-o familie, au prieteni pe strada lor și merg împreună la școală.

Hope and Homes for Children a dezvoltat 106 case de tip familial în care 848de copii trăiesc astăzi ca într-o familie cu mulți frați.

¹ Numărul total de de copii din centre de plasament clasice și modulate, respectiv publice și aflate în subordinea organismelor private acreditate, este de 6.314, conform „Buletinului statistic în domeniul muncii și protecției sociale în trimestrul III, 2018”, al Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție (Tabel 4: „Protecția specială a copiilor în servicii de tip rezidențial la 30 septembrie 2018”, pagina 7).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *