free download 78 travel guides written by experts

Kamceatka

KamceatkaMarcelo Figueras
Editura ALLFA

Schimbarile politice si economice sunt puternic resimtite de cei mici, iar un exemplu despre modul in care copiii incearca sa se adapteze situatiilor dificile este inclus in “Kamceatka”. Romanul lui Marcelo Figueras ne duce in Argentina si ne prezinta un eveniment din istoria recenta a acestei tari. Calatorim in Buenos Aires-ul Argentinei anului 1976, perioada in care se desfasura „Dirty War” (razboiul murdar). O familie alcatuita din doi copii – eroul principal, un baiat de zece ani, si fratele sau, zis “Piticul” – si doi parinti (o profesoara de fizica si un avocat) care incearca sa isi protejeze copiii in perioada de epurari in care multi argentinieni erau considerati „insurgenti”.

Familia se muta la tara, copiii sunt inscrisi la o scoala religioasa, li se interzice sa ia legatura cu fostii colegi, telefonul este folosit doar de adulti. Parintii incearca sa isi protejeze copiii de stresul politic, sa ii ajute sa treaca cu bine peste schimbari, dar cei mici simt ca se intampla ceva rau si incearca sa fata fata schimbarii in felul lor. Jocul gasit devine punte intre Harry si tatal lui – dar si analogie cu realitatea istorica.

Stilul este si el interesant: capitolele descriu zile de scoala, cu ore specifice: biologia (prima ora), limbajul (a treia ora), cu momente de pauza (recreatia) si asa mai departe – intrucat totul este infatisat din perspectiva lui Harry, baiatul de zece ani care, dupa mutare, se cufunda in lumea lui Harry Houdini. Kamceatka este asadar un spatiu al fanteziei, un taram misterios cu ursi fiorosi, varfuri muntoase acoperite de zapada, cratere fumegande. O lume care poate parea infricosatoare, dar care devine adapostul perfect pentru Harry.

Un roman provocator, cu mai multe paliere de descoperit: este mai mult decat o carte de calatorii, este o drama care porneste de la o realitate sumbra din istoria Argentinei. Romanul a fost ecranizat, iar filmul a fost chiar inscris in cursa pentru Oscaruri.

Va invitam sa cititi aceasta carte si apoi sa ne trimiteti comentariul dumneavoastra cu privire la ea pe adresa loredana at prwave.ro si poate aparea pe site.
{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *