metalshow

KAI Group: Masurile antidumping adoptate de UE pentru importul de placi ceramice din China

vor impulsiona investitiile in productie la nivel european

Aproximativ un sfert din vânzările de plăci ceramice din România implică produse aduse din China la prețuri mai mici cu pănă la 50% decât cele care puteau fi practicate de un producător european.

Uniunea Europeană a decis aplicarea unor taxe anti-dumping provizorii la plăcile ceramice originare din China, începând cu 17 martie anul curent. Produsele venite din această țară au afectat considerabil industria europeană, reducând ponderea investițiilor în acest sector. Oferta de plăci ceramice la preţ de dumping a producătorilor chinezi, corelată cu creşterea cererii pentru produsele ieftine, cauzată de criza economică, au dus la scăderea calităţii modelelor din piaţă şi a marjelor companiilor producătoare.

Sacţiunile antidumping sunt provizorii şi cuprind taxe de 73% pentru companiile care nu au cooperat în timpul anchetei şi de 35% pentru cele cooperante. Cei 73% şi respectiv 35% reprezintă cuantumul de creştere al taxelor vamale pentru produsele companiei respective, importante pe pieţele europene. În 2010 valoarea totală a importurilor de plăci ceramice din China în UE a fost de aprox. 275 mil EUR.

Producătorii europeni și-au majorat stocurile în perioada 2007-2010 și au pus pe hold investiții importante, neavând siguranța amortizării acestora în contextul prezenței în piață a unor produse cu prețuri chiar sub costul de producție.

“Măsura luată de Uniunea Europeană permite amortizarea mai rapidă a investițiilor realizate de companiile din acest sector și implicit creșterea calității produselor livrate și a diversității acestora. În ultimii ani a existat o presiune constantă asupra producătorilor europeni din partea importurilor din China”, declară Cătălin Rotaru, Country Manager KAI Group România.

“KAI a investit in ultimii 10 ani peste 45 de milioane de euro in retehnologizare şi în creşterea capacităţilor de fabricaţie. Ultima investiţie de peste 6 milioane de euro într-o nouă linie de producție este în curs de finalizare şi are ca scop creşterea capacităţii de productie cu peste 2,5 milioane de mp. Pe această linie se vor putea realiza gresii porţelanate tehnice de dimensiuni mari tip 60×60 cm”, a precizat Cătălin Rotaru. „Această măsură adoptată de UE poate contribui la o amortizare mai rapidă a investiţiei în noua linie de producţie” a adăugat el.

Anul trecut China a devenit cel mai mare furnizor de plăci ceramice in România, cu intrari de peste 5 milioane de mp. China deţine astfel o pondere de peste 22% din totalul importurilor de peste 23 de milioane de pătraţi.

La nivelul Uniunii Europene, volumul total al importurilor din China în 2010 a fost de peste 66 milioane mp, la un preţ mediu de achizitie de aproximativ 4,5 euro/mp, în timp ce produsele din țările UE au un preț mediu de vânzare de 8,8 euro/mp.

“În primul rand vor fi atinse de această măsură plăcile foarte ieftine, care sunt de o calitate îndoielnică, dar care se importă masiv pe piața din România. Plăcile tehnice de dimensiuni 50×50 sau 60×60 vor deveni mai scumpe și vor intra în competiție cu cele tradiționale venite din Spania și Italia”, declară Cătălin Rotaru.

KAI Group este acum în faza de punere în funcțiune a unei noi linii de producție cu utilaje de la liderul mondial în tehnologie ceramică Sacmi, care va spori capacitatea fabricii cu peste 2,5 milioane mp. Pe această linie se pot realiza placi de gresie porțelanată glazurată in formate mari de 50×50 cm și 60×60 cm care până acum veneau predominant din China.

Bucuresti, 21.03.2011

{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *