Find your $100k business idea in 10 days and get the first clients fast

Jurnalul dispariției mele

Camilla Grebe
Editura Trei

În 2017, în Ormberg, un sat fictiv Suedia, într-o zi ploioasă, Jake, un adolescent care consideră că suferă de Devianță (plăbându-i să se îmbrace în haine de fată și să se machieze), profită de faptul că era singur acasă și îmbracă o rochie de-ale mamei sale, care murise cu un an în urmă.

Își pune și o pereche de pantofi care s-ar asorta cu rochia galbenă cu paiete și decide să iasă afară, în ploaie.

Merge puțin și, la un moment dat, zărește o femeie care îl roagă să-l ajute. Femeia este dezorientată și nu este îmbrăcată potrivit pentru vremea de afară.

jurnalul disparitiei mele

Din depărtare vine o mașină, iar Jake se ascunde repede, pentru că nu se putea afla secretul lui.

Femeia găsită este Hanne, un psiholog și profiler. Doamna care conducea mașina și care a văzut-o le spune polițiștilor că era însoțită de o altă femeie, tânără, în rochie galbenă.

Lucrurile sunt foarte complicate pentru că Hanne nu își aduce aminte absolut nimic despre ce s-a întâmplat. Ultimele ei amintiri sunt din Groenlanda, dintr-o vacanță de vis alături de Peter, iubitul ei.

Numai că Peter (polițist) este dispărut, iar polițiști din Stockholm sunt trimiși să afle ce s-a întâmplat.

Lucrurile sunt cu atât mai complexe și complicate, cu cât fusese a găsit cadavrul unei tinere într-un loc în care cu ani în urmă o altă fată fusese omorâtă.

Camilla Grebe surprinde cu deosebită atenție psihologia lui Hanne, femeia care își pierde mințile (demență) și încearcă să ascundă acest lucru. Ea a dorit să țină cât mai mult timp secret deteriorarea memoriei sale și a ținut un jurnal în care nota tot ce se întâmplă. Polițiștii caută acest jurnal, dar nu îl găsesc nicăieri.

Jake fusese cel care îl găsise, dar, cum nu poate explica de ce îl are și nici nu-i poate lăsa pe săteni să afle de Devianță, tânărul se hotărăște să citească acel carnet, promițându-și că le va trimite polițiștilor detalii importante, în caz că ar fi găsit în manuscris.

Acțiunea avansează încet, iar cititorul are ocazia de a dobândi o perspectivă de ansamblu tocmai pentru că unele capitole sunt scrise din perspectiva lui Jake, și prezintă inclusiv ce citește el din jurnal, iar altele din perspectiva lui Malin, o tânără care descoperise cadavrul fetei cu opt ani în urmă și care este acum polițist în Katrineholm, însă chemată să ajute la investigație în satul natal.

Iubitorii romanelor polițiste se vor delecta cu acest volum, al doilea roman din seria Hanne Lagerlind-Schön, volum răsplătit cu premiul Best Swedish Crime Novel 2017 și Glass Key Award 2018.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *