free download 78 travel guides written by experts

“Jurnalistii raspund crizei din media”

Adunarea Generală a Federaţiei Europene a Jurnaliştilor
16-17 mai 2009, Varna, Bulgaria

Delegaţia Federaţiei Române a Jurnaliştilor MediaSind a participat, în calitate de membru cu drepturi depline, la Adunarea Generală a Federaţiei Europene a Jurnaliştilor (FEJ), eveniment ce a avut loc între 16 şi 17 mai a.c. la Varna, în Bulgaria. Principala problemă dezbătută a fost situaţia grea în care se află mass-media europeană din cauza crizei economice.

Reprezentanţii FRJ MediaSind au prezentat celor 27 de state membre FEJ problemele cu care se confruntă presa din România: criza economică, refuzul Guvernului României de a adopta măsuri de sprijin pentru soluţionarea situaţiei economice grave din presa românească, încercarea clasei politice de a introduce, prin proiectele de Cod Civil şi Penal, prevederi draconice împotriva libertăţii de exprimare, politizarea excesivă a instituţiilor publice Societatea Română de Radiodifuziune (SRR) şi Societatea Română de Televiziune (SRTV) şi nerespectarea prevederilor Contractului Colectiv de Muncă Unic la Nivel de Ramură Mass-Media de către angajatori precum SC Ringier România SRL şi SC Adevărul SA.

De asemenea, membrii FEJ au condamnat Comisia Europeană şi pe preşedintele acesteia, Jose Manuel Barosso, pentru atitudinea nepăsătoare în faţa problemelor cu care se confruntă mass-media. „Structura tradiţională a pluralismului informaţiei de care depinde democraţia europeană este pe punctul de a se prăbuşi”, a declarat Aidan White, Secretarul General FEJ. „Şi totuşi, conducerea Comisiei Europene rămâne rece. Nici măcar nu se întâlnesc la modul serios cu liderii jurnaliştilor pentru a discuta despre criză”, a adăugat acesta.

În finalul Adunării Generale, Federaţia Europeană a Jurnaliştilor a dat publicităţii declaraţia „Jurnalismul în era schimbării”.
 

Bucuresti, 19.05.2009

{mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *