creative night talks

Jurnal pentru Stella

Jonathan Swift
Editura Art

Jurnal pentru Stella este un volum apărut postum care dezvăluie alte fațete, poate mai puțin cunoscute, ale autorului Călătoriilor lui Gulliver.

Swift a fost tutorele Stellei când aceasta a fost copil, iar legătura dintre ei a fost puternică și a rezistat în timp. Sir William Temple l-a angajat pe Swift să o educe pe Esther Johnson (Stella), fiica însoțitoarei văduve a surorii lui. Stella avea atunci opt ani, dar legătura dintre ei se transformă într-un atașament profund ce va dura toată viața lui Swift.

Volumul include peste 60 de scrisori scrise de Swift și trimise Stellei între 1710-1713. În această perioadă el fusese trimis la Londra, în timp ce Stella rămăsese în Dingley, Irlanda.

Jurnal pentru Stella recenzie Jonathan Swift

Cartea “Jurnal pentru Stella” este un prilej de a descoperi inteligența lui Swift și de a redescoperi umorul lui. În scrisori se simte autorul satirelor, se observă cu ușurință preferințele politice, însă volumul oferă o fereastră către Londra secolului XVIII. Cititorii vor afla detalii interesante despre politica de la curtea Reginei Anne, dar și despre numeroase personalități cu care interacționează Swift.

Nefiind vorba despre o carte gândită ca atare, ci despre gânduri trimise unei persoane de care era foarte atașat, scrisorile reușesc să le ofere și o perspectivă asupra vieții de zi cu zi (inclusiv a unor activități comune) a lui Swift. Ele sunt calde și foarte personale și, uneori, poți simți că invadezi intimitatea autorului citindu-i aceste scrisori.

Jurnal pentru Stella se constituie așadar într-o carte interesantă din multiple puncte de vedere: oferă o viziune asupra vieții de la curtea reginei Angliei, o incursiune în viața lui Jonathan Swift, prezintă persoane cunoscute, cu unele comentarii interesante ale autorului, detalii politice și culturale din epocă și oferă posibilitatea de a redescoperi satira lui Jonathan Swift și de a-i cunoaște viața îndeaproape.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *