free download 78 travel guides written by experts

James Dean rebelul – o biografie alternativa

Jack Dann
Tritonic Publishing Group
Review by Rudi

Iubitorii de film isi amintesc cu placere de figura lui James Dean, actor de referinta al generatiei sale (si asta in conditiile in care nu a apucat sa joace decat in trei filme – superfilme!). Si inca mai simt o strangere de inima la amintirea accidentului de cosmar din 1955 care a curmat viata actorului.

Placere produce numele lui James Dean si in randul celor mult mai tineri, care nu i-au fost contemporani si l-au cunoscut doar pe panza ecranului cinematografic. Si iata ca Jack Dann (scriitor american cunoscut si premiat pentru cartile sale SF si editor al unor antologii de gen) incearca sa transforme istoria. Cum? Considerand ca James Dean nu a murit in acel accident si scriind o altfel de istorie (chiar politica si sociala, nu doar personala) a Americii anilor ’50, ’60 si ’70 in romanul James Dean rebelul – o biografie alternativa. De fapt, o biografie imaginara – sa nu uitam ca totul e doar fictiune. Un fel de ce-ar fi daca?… pornind de la mitul James Dean si inconjurat de alte personaje, principale si ele, ca Marilyn Monroe, Robert F. Kennedy, John F. Kennedy, Elvis Presley sau altii, de altfel contemporani cu James Dean.

(Aceasta realitate alternativa imi aminteste oarecum de o alta: cea a lui Sebastian A. Corn din Aquarius.)

De fapt, la o altfel de realitate te astepti inca din clipa in care deschizi cartea. Pentru ca ea incepe cu un mic citat din Robert F. Kennedy, citand din George Bernard Shaw:
„Exista oameni care vad lucrurile asa cum sunt si se intreaba: de ce?
Eu visez lucruri care nu s-au intamplat niciodata – si ma intreb: de ce nu?”
Iar in momentul in care termini de citit te intorci si te intrebi daca putea gasi ceva mai sintetic si mai concludent.

Editura Tritonic ne surprinde inca o data cat se poate de placut cu aparitia in cadrul colectiei Millennium press a romanului lui Jack Dann James Dean rebelul – o biografie alternativa.
Este o carte eleganta si stilata – ca aspect – dar interesanta si greu de lasat din mana neterminata, desi are 360 de pagini.

O carte care ne aminteste de James Dean.
O carte care ne face sa ne intrebam si noi: Ce ar fi daca?…

Daca ati citit lucrarea prezentata de noi va invitam sa ne trimiteti comentariul dumneavoastra cu privire la ea pe adresa loredana@prwave.ro si poate aparea pe site. {mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *