free download 78 travel guides written by experts

Jamal Cyrus a fost ales pentru următoarea BMW Art Journey. Artistul din Houston va explora noţiunea de afroatlantic

Bucureşti/München/Basel. Art Basel şi BMW au plăcerea de a-l prezenta pe Jamal Cyrus ca noul câştigător BMW Art Journey. Juriul internaţional l-a ales în unanimitate dintr-o listă scurtă de trei artişti ale căror lucrări au fost expuse în secţiunea Positions la Art Basel Miami Beach de anul trecut. Jamal Cyrus este reprezentat de Galeria Inman din Houston.

Noţiunea de afroatlantic furnizează susţinerea conceptuală pentru călătoria lui Jamal Cyrus. Este, în viziunea lui, “o geografie intercontinentală şi multinaţională care descrie circulaţia ideilor între Africa, Europa şi America”. Inspirat în parte de scrierile lui Paul Gilroy de la începutul anilor ’90, Cyrus îşi propune să examineze numeroşii hibrizi culturali diferiţi care au apărut prin interacţiunea prelungită dintre continente. Asemenea hibrizi culturali – modelaţi cu forţa prin cucerire, colonizare, sclavie, industrie, migrare şi filosofie – pot fi reţinuţi în centrele culturale pe care Cyrus intenţionează să le viziteze. Acestea includ, printre altele, Castelul Elmina din Accra (Ghana), Teatrul Champs-Elysees din Paris (Franţa), Electric Avenue din Brixton, Londra (Anglia), Alhambra din Granada (Spania) şi Congo Square din New Orleans (SUA).

În fiecare loc, Cyrus va înregistra interviuri cu artişti, muzicieni, istorici şi filosofi care sunt conectaţi la tradiţiile creative ale afroatlanticilor. “Călătoria promite să fie un proces de transformare care necesită călătorii, dialoguri, imaginaţie colectivă şi reacţii intuitive care vor permite ideilor noi se se arate în creaţia mea”, a declarat Cyrus.

Jamal Cyrus

Art Basel şi BMW vor colabora cu artistul pentru a documenta călătoria şi pentru a o împărtăşi cu publicul larg prin publicaţii tipărite, medii online şi social media.

Juriul de specialitate care a desemnat câştigătoare propunerea de călătorie a lui Jamal Cyrus a fost compus din Massimiliano Gioni (director artistic al New Museum din New York); Gabi Ngcobo (custode al Bienalei pentru Artă Contemporană de la Berlin); Victoria Noorthoorn (director al Muzeului de Artă Modernă din Buenos Aires); Philip Tinari (director al Centrului Ullens pentru Artă Contemporană din Beijing); şi Susanne Pfeffer (director al Muzeului pentru Artă Modernă din Frankfurt).

“BMW Art Journey a lui Jamal Cyrus delimitează o geografie imaginară care transformă relaţiile puterii şi ale ierarhiilor impuse”, a declarat juriul de cinci membri după decizia unanimă. “Călătoria lui combină elemente de cercetare direcţionate şi descoperire nelimitată, toate într-un cadru teoretic aprofundat. Proiectul lui a însemnat o cercetare profundă şi sinceră pentru înţelegerea sinelui prin lupa artistică a unui individ care nu-şi uită niciodată rolul de profesor şi care, prin urmare, prevede efectul multiplicator al experienţei sale. BMW Art Journey a lui Cyrus va extinde şi va amplifica un exerciţiu care deja a adus multe în discuţia din jurul culturii, istoriei şi identităţii în SUA.”

Pe lângă Jamal Cyrus, lista scurtă din secţiunea Positions pentru tineri artişti de la Art Basel Miami Beach i-a mai inclus pe A.K. Burns (reprezentat de Callicoon Fine Arts din New York) şi pe Mariela Scafati (reprezentată de Isla Flotante din Buenos Aires).

Lansată în 2015, BMW Art Journey este o colaborare globală între Art Basel şi BMW, creată pentru a recunoaşte şi susţine artiştii în devenire din întreaga lume. Cu începere din 2018, acest premiu unic este deschis artiştilor care expun în secţiunile Discoveries din cadrul expoziţiei Art Basel Hong Kong. Un juriu de specialitate, compus din experţi recunoscuţi pe plan internaţional, se întâlnesc întâi pentru a selecta o listă finală de trei artişti din secţiune, care apoi sunt invitaţi să prezinte propuneri pentru o călătorie menită să le dezvolte suplimentar ideile şi munca artistică. Juriul se reuneşte pentru a alege un câştigător din cele trei propuneri.

Printre câştigătorii anteriori ai BMW Art Journey se numără artistul de sunet şi reprezentaţie Samson Young (prezentat de a.m. Space, Hong Kong, la Art Basel Hong Kong 2015; a reprezentat Hong Kong la Bienala de la Veneţia din 2017), videoartiştii germani Henning Fehr şi Philipp Rühr (prezentaţi de Galerie Max Mayer, Düsseldorf, la Art Basel Miami Beach 2015), artistul britanic Abigail Reynolds (prezentat de Rokeby, Londra, la Art Basel Hong Kong 2016), Max Hooper Schneider (prezentat de High Art, Paris, la Art Basel Miami Beach 2016) şi Astha Butail (anunţată recent ca al cincilea câştigător şi prezentată de GALLERYSKE, New Delhi).

Următoarea selecţie pentru BMW Art Journey va avea loc în timp Art Basel Hong Kong, la 28 martie, la ora 17.30, în BMW Lounge. Câştigătorul BMW Art Journey de la expoziţia din Hong Kong va fi anunţat în prima parte a verii 2018.

BMW este partener global al Art Basel şi a susţinut cele trei expoziţii Art Basel Basel, Miami Beach şi Hong Kong timp de mai mulţi ani.

Pentru mai multe informaţii despre artişti şi proiecte, vizitaţi https://bmw-art-journey.com.

Jamal Cyrus la Galeria Inman (Houston)

Jamal Cyrus s-a născut în 1973, în Houston (SUA), unde încă trăieşte şi lucrează. În 2008 a obţinut un master în Arte Plastice la Universitatea Pennsylvania. Lucrările lui Cyrus se bazează pe limbajul colajului, asamblării şi politicii culturale, îmbinate cu muzica şi cultura Black American. La Art Basel Miami Beach 2017, Cyrus a prezentat “STANDARDZENBLŪZ II”, un proiect a cărui imagistică este prelevată din postere de concert, coperţi de albume muzicale, revista Jet şi din interiorul unui magazin de discuri din Tokyo. Expoziţiile solo şi de grup ale lui Cyrus includ Galeria Inman (Houston), Muzeul de Artă Contemporană din Detroit (MOCAD) şi Institutul de Artă Contemporană (ICA) din Philadelphia. www.inmangallery.com/artists/cyrus_jamal/bio.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *