Find your $100k business idea in 10 days and get the first clients fast

Istoria secretă a visului

Robert Moss
Editura Nemira

Toţi visăm. Pentru mulţi, visul este asociat cu odihna, cu refacerea organismului. Unii ignoră visele. Alţii consideră că sunt semne cu privire la ce se întâmplă în viitor. Dar există şi alte interpretări. Şi chiar o utilitate a viselor. Şi există visul activ, studiat îndeaproape de Robert Moss. „Istoria secretă a visului” este o interesantă analiză cuprinzătoare a visurilor de-a lungul timpului şi de-a lungul globului şi a impactului pe care visele l-au avut asupra oamenilor (chiar a unor nume celebre) şi societăţii.

„A visa este de importanţă vitală în viaţa oamenilor şi joacă un rol principal în supravieţuirea şi în evoluţia noastră, în orice act creativ din orice domeniui şi, pur şi simplu, în rezolvarea oricăror situaţii.” (p. 7)

Istoria secretă a visului

Cele douăsprezece capitole ale cărţii, structurate în două părţi, aduc în atenţie aspecte inedite ale visului şi impactului acestuia în viaţa de zi cu zi. Primul capitol ni-i aduce în atenţie pe indigeni, cei pentru care „visătorii sunt susţinători ai pământului şi călători între lumi.” (p. 10). Al doilea capitol se ocupă de studiul dintre „anumite părţi din istoria îngemănată a interpretării viselor şi a divinaţiei de dinaintea lui Artemidor şi până la Freud”, în timp ce al treilea capitol examinează rolul viselor în marile religii ale lumii.

Urmează apoi o incursiune în lumea doctorilor din Grecia antică, pentru ca apoi să se ajungă la lumea scriitorilor visători (inclusiv Stephen King şi Neil Gaiman). Capitolul al şaptelea o prezintă pe Ioana dArc, iar apoi este prezentată Armada spaniolă şi ulterior Harriet Tubman. Este rândul lui Mark Twain să fie supus atenţiei în capitolul al zecelea, iar apoi Carl Jung şi Wolfgang Pauli. Finalul îi este dedidat luii Winston Churchill, a cărui mare calitate a fosr imaginaţia.

Robert Moss vorbeşte despre arheologi de vise şi consideră că, deşi a cercetat foarte mult, cartea sa este un punct pornire. El îşi doreşte ca alţi oameni să îi împărtăşească pasiunea şi să descopere şi mai multe lucruri interesante şi conexiuni inedite cu privire la vise.

„Istoria secretă a visului” este o lucrare bine documentată, vizionară despre vise şi modul în care acestea au fost folosite de-a lungul timpului, în diverse modalităţi, şi se regăsesc chiar şi azi în viaţa de zi cu zi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *