free download 78 travel guides written by experts

Istoria samurailor

Istoria samurailorRobert Calvet
Editura Herald

Samuraii – figuri legendare, inconjurate de mister. Personaje despre care stim mai multe din carti de fictiune si filme si mai despre care avem mai putine date concrete, bazate pe documente istorice.

„Istoria samurailor”, cartea scrisa de Robert Calvet, ofera o sumedenie de informatii relevante despre samurai. Introducerea contine o istorie condensata a aparitiei si ascensiunii samurailor, volumul concentrandu-se pe „perioada cuprinsa intre 1185 si 1603, adica acel interval cronologic in care razboinicii ajung sa constituie coloana vertebrala a societatii nipone” (p. 8).

Prima parte, „Samuraii in istorie”, se concentreaza pe inceputul samurailor (1156-1185), aparitia shogunatului, diverse evenimente istorice si momente care marcheaza evolutia si istoria razboinicilor, ajungand pana in secolul al XIX-lea, urmarind evolutia samurailor si modul in care s-a schimbat tipul razboinicului, adaptandu-se vremurilor si necesitatilor sociale.

Urmeaza apoi o parte deosebit de interesanta despre „Viata si moartea samuraiului” care ofera informatii complete despre locul samuraiului in societate, armele sale, vestitul cod de onoare Bushido, despre seppuku si despre artele martiale.

Ultima parte a cartii se concentreaza asupra „samurailor ideali” si este urmata de „Lista shogunilor”. Volumul mai cuprinde o cronologie interesanta, multe trimiteri bibliografice si un glosar de ajutor pentru cititori.

„Istoria samurailor” se constituie intr-o carte de capatai pentru cei care vor sa ii inteleaga pe acesti razboini japonezi, originile lor, restrictiile impuse, codul dupa care trebuie sa traiasca.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *