free download 78 travel guides written by experts

Irina Pacurariu readuce “Cealalta Romanie” la TVR 1

Marţi, 5 decembrie, de la ora 23.00, Irina Pacurariu revine la TVR1 cu „Cealaltă Românie”, un reportaj care îşi propune un maraton între lumi şi personaje diferite, parte dintr-o Românie care de 20 de ani este în căutarea unei identităţi.

La 20 de ani de la prăbuşirea Cortinei de Fier o serie de întrebări şi dileme au o forţă fără precedent: ce facem cu trecutul nostru înfricoşător, pe care unii l-am trăit, alţii îl ştim din manuale, pe unii dintre noi nu ne interesează? Cum ne raportăm la el? Îl ascundem, îl minimalizam, îl pervertim, ajutaţi de meandrele memoriei selective, ori îl privim în ochi? Avem înţelepciunea să ne admitem greşelile şi să cerem iertare? Avem puterea să îndreptăm ce este încă strâmb? La aceste întrebări vor încerca să răspundă personaje de vârste şi statut social diferite, care filtrează prin prisma experienţei şi emoţiilor personale istorii care definesc România de astăzi.

„Ar trebui să muncim mai mult şi să vorbim mai puţin !" susţine Luigi Bodo, un italian care de 34 de ani conduce primul „joint-venture" din Europa de Est. Compania, unică în industria românescă din perioada comunistă este singura care a rezistat din marea platformă industrială de la Săvineşti, locul unde se „coceau" marile proiecte ale „Primei Tovaraşe". El se revendică drept imigrant italian în România la fel cum sunt şi sutele de mii de români din Italia.

„Acum securiştii nu se mai ocupă de ţară, ci de partide!" susţine Dumitru Burlan, fost colonel al temutei Direcţii a V-a, cel care o perioadă a fost sosia lui Ceauşescu în timp ce Marinel Burduja, primul primar independent din 1990, spune că „România a ratat şansa de a se comporta ca un stat civilizat". Cel mai premiat jurnalist român sau fotograful care a pozat trei preşedinţi sunt şi ei observatori activi într-o ţară cu oameni care aşteaptă soluţii de la televizor.

Unul dintre cei care „pune bine lumina" pe evoluţia noastră este Răzvan Olosu, cel pe care cotidianul german „Bild" îl numea „omul care a readus speranţa la Bochum", locul de unde fabrica Nokia s-a mutat la Cluj. El este cel care demonstrează că după 20 de ani românii pot fi o soluţia chiar şi pentru o fabrică din Germania.

De ce n-ar începe românii să fie soluţia şi pentru România? Asta este întrebarea cu care Irina Păcurariu încheie acest prim reportaj mâine seară, la TVR1.

Bucuresti, 14.12.2009

{mosloadposition user9} {mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *