free download 78 travel guides written by experts

Ionut si Dumitru, orfanii din Cruhla, au primit lumina promisa

Zeci de telespectatori care le-au aflat povestea au facut gesturi impresionante pentru cei doi copii

Echipa emisiunii “Asta-i Romania!” a revenit in catunul Cruhla, judetul Suceava, la Ionut si Dumitru, fratii orfani de mama, a caror poveste a impresionat o tara intreaga.

Tot ce isi doreau cei doi copii era sa aprinda un bec in casuta lor de lemn si sa iasa din bezna. Oamenii inimosi au venit, au vazut, au montat panouri solare si… s-a facut lumina ! Nu doar in casa, ci si in sufletele micutilor. Povestea extraordinara a acestei descinderi in capat de tara, in varf de munte, o puteti urmari sambata seara, de la ora 20.00, la Kanal D!

Puterea televiziunii si a unui reportaj cu incarcatura emotionala fac minuni acolo unde autoritatile nu pot sau nu vor sa faca nimic! Dupa difuzarea emisiunii despre cei doi frati orfani care traiesc “in intuneric”, Ionut si Dumitru, in timpul campaniei „Sa facem lumina”, un vis s-a implinit. Casuta lor este acum luminata de un bec alimentat cu energie solara. Mai mult, au primit o multime de pachete, cu cele necesare traiului, din toata tara, de la oameni dornici sa-i ajute. Din Deva, o batranica in varsta de 83 de ani le trimite saptamanal ce au nevoie, inclusiv bani! Acum au nu doar lumina, ci si televizor!

“Ionut, iti mai trimit o lampa de birou pe care tu, cand iti faci lectiile, s-o aprinzi si sa poti sa scrii lectiile frumos!”, ii spune doamna Doina, prin telefon.

Fericirea le-a luminat chipul acestor copii, desi  viata lor in acest loc uitat de lume nu e deloc usoara aici.  Copiii acestia orfani de mama s-au invatat de mici cu greul. Fac zilnic carare prin paduri si urca dealul pieptis ca sa ajunga la scoala, fara teama ca ar putea intalni fiarele salbatice. Stiu ca numai asa vor putea sa “iasa la lumina” si nu vor avea soarta parintelui lor, condamnat la greutati si singuratate.

Greu este si drumul invatatoarei care, zi de zi, de dragul si de mila copiilor, urca dealul, cu masina, pana la scoala minuscula, ca o “cutie” de lemn, ca sa-i invete carte. In drumul ei, ii aduna pe cativa, precum closca isi aduna puisorii. Unul cate unul, copilasii se inghesuie in masina invatoarei.

Clasa nu este mai mare decat o camara, dar aici invata sapte copii: unul de gradinita si sase de scoala. Desenele si tablourile facute de ei, pe pereti, inveselesc acest spatiu rudimentar.

“Tu ce vrei sa te faci cand vei fi mare?”, ii intreaba reporterul Sebastian Secan pe fiecare in parte.

“Politisita. Ca sa prind hotii!’, raspunde o fetita. “Vreau sa fiu invatatoare!”, spune alta. “Si eu vreau sa devin doamna. Ca sa ajut copiii! “, se repede sa spuna alta, referindu-se la doamna invatatoare, desigur.

Panourile solare montate aici au insemnat prima raza de lumina artificiala. Cativa dintre acesti copii au vazut aici, pentru prima oara in viata lor, cum arata un bec! Cu lumina micului glob de sticla si cu implicarea doamnei invatatoare, care ii tine de mana si le arata drumul, exista o sansa la o viata mai buna si pentru ei!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *