free download 78 travel guides written by experts

Ion Caramitru, oaspete de onoare al Festivalului de Film Istoric de la Rasnov

Cea de-a doua zi a Festivalului de Film Istoric l-a adus la Rasnov pe Ion Caramitru, unul din actorii filmului "Portile albastre ale orasului", facut in 1974, in regia lui Mircea Muresan.

Caramitru a apreciat initiativa organizatorilor de a aduce in Rasnov evenimente culturale de anvergura si interes pentru turisti si oamenii locului: "Ceea ce se intampla in Rasnov vine in intampinarea visurilor mele de ministru de a pune in valoare patrimoniul national. Aici am reusit sa orientez fonduri importante cat am fost ministru", a declarat Caramitru.

Turistii prezenti la cinematograful proaspat renovat din Rasnov l-au intampinat cu bucurie pe actorul Ion Caramitru care le-a vorbit despre "Portile albastre ale orasului", film care a adunat la un loc actori de renume: Amza Pellea, Dumitru Furdui, Dan Nutu si multi altii: "Este un film drag mie, alaturi de "Luchian" si "Stejar, extrema urgenta". Scenariul a fost scris de Marin Preda, filmul fiind facut in ideea exacerbarii sentimentului de revolutie comunista incipienta, gandindu-ne la momentul 23 august 1944. Actori foarte buni, tineri la acea ora, au contribuit la realizarea unui film ce a facut cariera cinematografica. Acesta era difuzat intotdeauna de televiziune in jurul datei de 23 august, doar ca, din cand in cand, actorii fugeau unul cate unul din tara, iar pasajele din film cu cei fugiti au fost taiate. Cenzura si-a facut simtita prezenta. "Portile albastre ale orasului" a fost reintregit dupa 1989," a precizat Ion Caramitru.

Vizita sa la Rasnov a constituit si un prilej de a se plimba prin leaganul cinematografiei romanesti si de a vedea cetatea.

Autorul pozelor atasate este Bogdan Chesaru.

Bucuresti, 07.08.2010

{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *