free download 78 travel guides written by experts

Ioana Ieronim despre „Tara invinsa”, miercuri, 12 ianuarie, la TEATRU&CEAI

Teatrul National Radiofonic si Fundatia Teatrul ACT va invita miercuri, 12 ianuarie 2011, ora 19.00, la auditia cu public a documentarului radiofonic „Tara invinsa” de Ilinca Stihi. Spectacolul, care va avea loc la Sala de lectura a Teatrului Act, va beneficia de participarea poetei Ioana Ieronim si se va desfasura in prezenta realizatorilor – Ilinca Stihi, regia artistica, si Mihnea Chelaru, postprocesare sunet si montaj. Spectacol inclus in proiectul TEATRU&CEAI.

Regizoarea reuneste o istorie la zi a Cetatii Rasnovului (langa Brasov) si a administrarii ei din perspectiva turistica – cu incalcari sau ocoliri ale legii, in indiferenta autoritatilor si a societatii civile contemporane – cu povesti din copilaria poetei, plasate la inceputul anilor ’50, in spatiul orasului Rasnov; o copilarie care, cu toata grija parintilor, nu a putut fi protejata de spaimele instalarii in Romania a puterii comuniste, dovedita ca putere nelegitima. Si, asa cum marturiseste poeta, sub solida masa din sufragerie, copila nu-si mai vedea, de lacrimi, papusile cu care se juca ascultand convorbirile adultior.

Ioana Ieronim evoca fapte si emotii legate de acest loc in care comunitatea sasilor a trait alaturi de romani, a facut copii si a construit pentru vesnicie biserici, cetati, case. Intr-un dialog firesc, Ioana Ieronim si cativa oameni ai locului dau marturie despre viata impreuna a sasilor si a romanilor.

„Reusita Ilincai Stihi – regizor care a fost distins in 2010 cu importante premii la doua festivaluri internationale de teatru radiofonic, Prix Ex Aequo si Prix Marulic, pentru spectacolul „Maldoror, biografia sentimentala a unui criminal in serie” – este aceea de a aduna intr-un univers autentic si liric vocile unor oameni obisnuiti; realitatea este dramatica, trebuie doar sa fim atenti la ea”. (Crenguta Manea)

Premiera radiofonica a spectacolului va avea loc marti, 18 ianuarie, ora 19.00, la Radio Romania Cultural.

TEATRU&CEAI – parteneriatul dintre Teatrul National Radiofonic si Teatrul ACT – Sala de Lectura – se desfasoara in stagiunea 2010-2011 si presupune auditii cu public ale unor spectacole de teatru dupa dramaturgie moderna si contemporana, sau noi variante radiofonice ale unor texte dramatice clasice. In spatiul rafinat si primitor al Ceainariei Sala de Lectura – Teatru ACT, publicul are posibilitatea sa cunoasca creatiile unor cunoscuti si consacrati actori, sau tineri talentati care vor sa se impuna, in montari ale unor regizori exersati si convinsi de posibilitatile expresive ale universului artistic sonor ce da identitate teatrului radiofonic.

Bucuresti, 10.01.2011

{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *