free download 78 travel guides written by experts

Investitorul institutional polonez CVI, a analizat 54 de oportunități de investiții în România în anul 2018, și dispune de un buget de 200 de milioane de euro pentru investiții în sectorul IMM din România în cursul următorilor 2 ani

CVI, companie poloneză de investiții în obligațiuni private, lider în facilitarea de tranzacții de tip private debt din regiunea Europei Centrale și de Est, a analizat în 2018, 54 de oportunități de investiții în România și a realizat o investiție de 25 milioane de euro în AAylex Group, producător și procesator de carne de pui, deținătorul brandului CocoRico. Planul pe termen mediu al conducerii CVI este de a finaliza cel puțin 10 tranzacții de finanțare pe an, obiectiv pe care compania intenționează să îl atingă până în anul 2021. Compania are un buget dedicat de 200 milioane de euro pentru investiții în România în următorii doi ani – cifra poate fi dublată, în cazul în care suma este investită complet.

Piața românească continuă să joace un rol semnificativ în strategia de investiții a CVI și în 2019. Populația, precum și dimensiunea per ansamblu a pieței, a doua ca mărime din regiune după Polonia, asociate cu creșterea sectorului privat al economiei, reprezintă factorii principali de interes ai CVI în România. FMCG, industria și sectorul imobiliar rămân sectoarele cheie care se află în centrul atenției companiei, dar aceasta este deschisă pentru realizarea de investiții și în alte ramuri ale economiei care au un potențial de creștere ridicat și oferă randamente atractive, precum sectorul auto, de sănătate sau de construcții.

„Suntem optimiști cu privire la potențialul economic al României și credem că multe companii care în prezent sunt prea mici pentru a primi finanțarea noastră vor ajunge în câțiva ani la potențialul lor maxim și vor fi eligibile pentru finanțare. Din acest motiv, considerăm că prezența noastră pe piața românească are mai degrabă un obiectiv pe termen mediu și lung, iar în acest moment ne concentrăm pe informarea pieței cu privire la soluția noastră de finanțare. Suntem încrezători că aceste relații pe care le construim astăzi vor aduce roade în viitor,” a declarat Ciprian Nicolae, Director la CVI.

Ciprian Nicolae, CVI
Ciprian Nicolae, CVI

Conducerea CVI estimează că în prezent există cel puțin 20.000 de companii românești care, în principiu, se califică pentru a primi finanțare din partea fondului, maxim 5% din companiile operaționale din România. Acestea sunt societăți care au o cifră de afaceri de cel puțin 4 milioane euro pe an și ar putea să obțină o finanțare de minim 2 milioane euro. Estimarea nu ia în considerare alte criterii, care sunt aplicate personalizat pentru fiecare caz în parte, precum rentabilitatea, transparența, atractivitatea sectorului și motivul pentru care doresc obținerea capitalului. În România, finanțarea oferită de CVI pornește de la minim 3 milioane de euro și poate ajunge până la 25 milioane de euro. CVI gestionează în prezent 6 fonduri diferite de investiții ce oferă o gamă largă de instrumente de finanțare, printre care: junior debt, senior debt, distressed debt, unitranche, mezzanine și convertibile debt. Fiecare instrument oferă condiții și rate de dobândă diferite, care pornesc de la 6% -10% pentru tranzacțiile de tip senior debt, și ajung la 14%, ceea ce reprezintă rata minimă a dobânzii pentru distressed debt.

Doar în anul 2018, CVI a analizat peste 900 de oportunități de investiții din Europa și a finanțat 85 de tranzacții de private debt în regiunea Europei Centrale si de Est, dintre care 74 de tranzacții au fost realizate în Polonia și 11 în străinătate, în țările baltice, România, Bulgaria și Republica Cehă. Peste 80 din tranzacțiile inițiate în 2018 sunt încă în curs de analizare de către echipa de investiții a CVI, iar o parte dintre acestea sunt din România. Sectorul cu cele mai multe oportunități de investiții din România a fost cel imobiliar, unde CVI a efectuat 2 finanțări semnificative, un împrumut de 12 milioane de euro către IMPACT SA și un altul de 20 milioane de euro către One United Properties în 2017. Sectorul imobiliar a fost urmat de sectorul de bunuri de larg consum, comerț și servicii, precum și de servicii financiare în funcție de numărul de oportunități de investiții primite de CVI din partea companiilor și IMM-urilor din România.

În 2018, valoarea medie a investițiilor în obligațiuni corporative realizate de CVI a fost estimată la aproximativ 7 milioane de euro.

Oportunitățile de investiții supuse analizei CVI de către IMM-urile românești în 2018, per sector:

Sectorul imobiliar26%
Bunuri de larg consum20%
Comerț și servicii17%
Servicii financiare15%
Mărfuri industriale și construcții11%
Sănătate4%
Chimie și materii prime2%
Telecomunicații si tehnologie (TMT)2%

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *