Find your $100k business idea in 10 days and get the first clients fast

Investitiile in real estate au atins 950 de milioane de euro in 2014

Dupa un an 2014 pozitiv, in care investitiile in real estate s-au ridicat la suma totala de 950 de milioane de euro, anul acesta se estimeaza o scadere a pietei pana la 800-850 de milioane de euro. Afirmatia ii apartine lui Laurentiu Lazar, director of investment and valuation services la Colliers International Romania si a fost realizata in cadrul celei de-a treia zi a Foreign Investors Summit, organizat de prestigioasa publicatie in limba engleza, Business Review.

Laurentiu Lazar a participat pe 28 octombrie in cadrul dezbaterilor despre piata imobiliara. Din panel au mai facut parte: Adrian Erimescu, Co-founder, CEO, Imobiliare.ro; Florin Furdui, Country Manager, Portland Trust; Francisc Peli, Partner, PeliFilip; Tal Roma, Business Development Manager, Afi Europe Romania; Marian Orzu, Business Development Executive, Industrial Agency, CBRE Romania. Moderatorul panelului a fost Stefan Gheorghiu, Senior Global Real Estate Manager, GFK.

In ceea ce priveste valoarea medie a unei tranzactii, in prezent investitorii se arata interesati de operatiuni situate la o valoare aproximativa de 30-40 milioane de euro. “Nu mai sunt atat de multe produse ramase pe piata birourilor, pe segmentul industrial fiind din pacate si mai putine,” a mai afirmat Laurentiu Lazar.

Si asta in conditiile in care zona industriala, in mod special, se dovedise a fi in 2014 vedeta real estate-ului romanesc, cu rezultate vizibil imbunatatite fata de anii anteriori. Conform specialistilor prezenti in panelul de discutii, 2015 a fost un an “foarte interesant” pentru segmental industrial si logistic, cu activitatile de leasing urmand a atinge intre 300.000 si 350.000 de metri patrati pana la sfarsitul anului.

“Totusi, majoritatea rezultatelor pozitive din acest an reprezinta rezultatul unor proiecte initate acum doi ani de zile. Daca inainte de criza timpul de negociere alocat inchiderii unei tranzactii era in jur de 3-4 luni, in prezent dureaza cel putin 6 luni, putand sa ajunga si pana la doi ani,” a explicat Marian Orzu, Business Development Executive, Industrial Agency, CBRE Romania.

La randul sau, Tal Roma, Business Development Manager, Afi Europe Romania, vede insa si o serie de aspecte pozitive ale pietei actuale. De exemplu, conform declaratiilor sale, piata de consum a crescut, iar dezvoltatorii sunt pregatiti sa faca fata noilor cerinte ale clientilor. “A crescut pana si piata rezidentiala, care demonstreaza clar ca a reusit sa isi depaseasca nivelul cel mai scazut si se afla acum pe un trend ascendent”, a adaugat Adrian Erimescu, Co-founder & CEO Imobiliare.ro.

Bazat pe experientele de anii trecuti, este bine sa stim sa ne dozam optimismul, tocmai pentru a evita greselile anterioare, considera specialistii.

Desfasurat sub tema principala a “Sustenabilitatii”, Foreign Investors Summit s-a desfasurat in perioada 26-28 octombrie 2015, realizat special pentru a oferi participantilor o privire in detaliu si in exclusivitate asupra oportunitatilor de investitii in Romania. Participantii au avut de asemenea ocazia de a invata tactici clare si bine punctate despre cum pot beneficia de cele mai bune solutii de crestere a propriului business, inca de la debutul acestuia pe piata locala.

Foreign Investors Summit este un eveniment marca Business Review aflat la a doua editie, care a inclus conferinte, key note speakers si zeci de prezentari tinute de specialisti, menite sa ofere informatii relevante despre mediul de business din Romania. Evenimentul a adunat o parte din cele mai dinamice comunitati de investitori straini in Romania, dar si investitori din Europa Centrala si de Est care intentioneaza sa isi extinda operatiunile si pe teritoriul Romaniei, cu scopul de a le arata potentialul de investitii in tara noastra.

Bucuresti, 30.10.2015

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *