free download 78 travel guides written by experts

Invesitiile Romstal in domeniul eolian sunt blocate nejustificat de consiliul judetean Constanta

Grupul Romstal vrea sa investeasca, prin firma Wind Land Energy, peste zece milioane euro într-un parc eolian în judetul Constanta. Proiectul nu poate fi demarat deoarece presedintele Consiliului Judetean întârzie nejustificat, de peste un an, eliberarea certificatului de urbanism.
 
 
Wind Land Energy, parte a grupului Romstal, are toate studiile facute pentru începerea constructiei unui parc eolian în localitatea Seimeni din judetul Constanta, însa mai are nevoie de eliberarea certificatului de urbanism de catre Consiliul Judetean Constanta.

Proiectul vizeaza constructia unui parc eolian cu o capacitate instalata de 6 MW, energia produsa urmând sa fie livrata catre Enel Dobrogea. Investitia este evaluata la 10,02 milioane euro, echivalentul a 1,67 milioane euro/ MW. Proiectul urmeaza  sa fie finantat din surse proprii si fonduri europene.

Reprezentantii Romstal îl acuza pe presedintele Consiliului Judetean Constanta, Nicusor Constantinescu, ca refuza eliberarea certificatului de urbanism fara un motiv întemeiat, împiedicând astfel derularea investitiei. Chiar daca prin lege CJ este obligat sa raspunda în maxim o luna de la depunerea cererii de eliberare a certificatului, presedintele CJ Constanta ignora nejustificat cererea companiei Wind Land

Wind Land Energy a actionat si în instanta CJ Constanta pentru a obliga institutia sa-i elibereze certificatul de urbanism, Tribunalul Prahova i-a dat câstig de cauza, prin hotararea judecatoreasca nr 445/1.10.2009 dar situatia nu s-a schimbat.  In luna ianuarie 2010, acelasi tribunal a emis decizia decinitiva si irevocabila nr 13/11.01.2009 conform careia in termen de 5 zile Consiliul Judetean Constanta este obligat sa emita certificatul de urbanism. Insa, in continuare, Consiliul Judetean Constanta ignora ordinele judecatoresti si certificatul de urbanism NU este eliberat (fara nici un motiv sau explicatie). Conform legii 554/2005, daca in 5 zile de la emiterea deciziei judecatoresti definitive si irevocabile nu este eliberat certificatul de urbanism, consiliul Judetean Constanta va trebui sa plateasca penalizari de 20% din salariul brut pe economie, pe fiecare zi de intarziere, catre firma WindLand.

Enrico Perini, actionarul majoritar al grupului Romstal declara:
“Productia energiei regenerabile este un domeniu de viitor care pe termen mediu si lung va asigura un venit rezonabil companiilor care investesc in aceasta zona,  si in acelasi timp va conduce la  crearea unui climat mai bun si mai sanatos in care se traim.

In Romania investitorii din acest domeniu se confrunta in primul rand cu probleme genetare de autoritatile locale care pun problema la modul: “Dar eu, personal, ce castig daca firma ta investesteste?”. Azi Romania ar putea deja sa aibe de 2-3 ori mai multe investiti in domeniul eolian (cateva zeci de milioane euro) daca autoritatile macar ar da autorizatile fara sa puna  piedici de ordin “personal”. Nu mai vorbesc de faptul ca ar trebui sa subventioneze asemenea investii.

In prezent, grupul Romstal a finalizat un proiect pilot  de mici dimensiuni in judetul Galati care va fi functional peste aproximativ 2-3 luni si al carui buget s-a ridicat la  350,000 euro(este vorba de un generator eolian de 300kw).

Proiectul de la Constanta, pe langa cele 7-8 milioane euro  cheltuite deja pentru achizitionarea terenului, va necesita in total circa 10 mil pentru turbinele eoliene(6-7 Mw instalati). Din pacate suntem blocati din motive "neclare" de mai mult de  1 an de catre Consiliul  Judetean Constanta, care din motive “neprecizate” nu elibereaza certificatul de urbanism.

Proiectul este mai amplu si de durata. In zona am achizitionat mai multe hectare (cateva mii) care se preteaza la producerea energiei eoliane dar si la derularea de actiuni in domeniul  agriculturii. In decurs de 10 ani ne am fi dorit sa instalam 30-50 de Mw si sa contruim o ferma agricola moderna.

Dar… in acelasi timp ne gandim si sa renuntam la proiectul din Constanta daca nu vom obtine cea ce ne dorim (autorizatiile de la administratia locala, pentru a implementa in timp util proiectul). Investim in alta tara unde investitori sunt mai bine primiti”

Bucuresti, 03.02.2010

{mosloadposition user9} {mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *