metalshow

Intoarcerea din Rai

Intoarcerea din RaiMircea Eliade
Editura Litera

„Daca exista vreo fericire pe pamant, apoi aceasta e prietenia: dragoste senina, crescuta an cu an, limpede, fara agonii, fara caderi. Si totusi, si aici ramai singur, cateodata blestemul te urmareste si aici. Sa poti spune tot – fara teama ca celalalt te va compatimi sau itii va da sfaturi, ci te va intelege numai. Sa stii ca o singura fiinta va intelege in adancime – si va continua sa te iubeasca dupa aceea.”

Din citatul de mai sus s-ar putea intelege ca „Intoarcerea din Rai” este un roman despre prietenie. Intr-un fel, aceasta nu ar fi o afirmatie gresita, dar cu siguranta nu ar fi una suficienta. „Intoarcerea din Rai” este un roman complex, poate mai putin faimos decat „Maitreyi”, dar cu certitudine unul de citit si de descoperit.

Romanul poate fi citit in mai multe chei: poate fi pus accentul strict pe drama barbatului aflat intre doua femei diferite, care il iubesc si pe care le iubeste (Pavel Anicet o iubeste atat pe Una, cat si pe Ghighi); poate fi citit ca romanul unei generatii – perioada interbelica. Poate fi citit ca un roman care infatiseaza drama unor intelectuali – si viata lor deloc usoara, alaturi de alegerile lor poate curioase pentru multi; in sfarsit, romanul poate fi vazut si ca o oglindire a impactului pe care il are finalul unei perioade bune din punct de vedere istoric.

Sigur, se poate vorbi si despre faptul ca Eliade iubea, la randul sau, doua femei – dar sa nu uitam ca vorbim totusi despre o opera de fictiune, iar nu despre memorii (desi exista si acelea, separat, in alt volum).

Vorbind despre memorii, Eliade spunea acolo ca „Intoarcerea din Rai” arata societatea dupa primii doisprezece ani ai Romaniei Mari. Raiul, afirma acolo Eliade, ar fi fost cel din perioada 1919- 1920, pierdut inainte de a fi apreciat ca atare. Dar acel rai era, in fapt, dat de implinirea unui ideal colectiv. Incheierea acelei perioade frumoase, euforice, a avut, firesc, un impact asupra societatii, lucru vazut in „Intoarcerea din Rai” – atentie asadar la tipologia intelectualilor din carte.

Mircea Eliade este un autor roman nu trebuie ocolit, iar „Intoarcerea din Rai” este un roman complex, interesant, cu multe „straturi” care permite cunoasterea mai buna a vietii intr-o perioada nu foarte indepartate din istoria Romaniei.

{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *