Find your $100k business idea in 10 days and get the first clients fast

Interviu Gina Veveriță – Master Trainer de NLP, Time Line Therapy®, Trainer Hipnoterapie și Coaching. “NLP funcționează ca o poartă de acces la descoperirea lumii exterioare și a sinelui interior”

Ce este “programarea neurolingvistică” și la ce se folosește?

Există atâtea răspunsuri posibile la această întrebare…Îmi place să spun despre NLP că este artă în știință. NLP funcționează ca o poartă de acces la descoperirea lumii exterioare și a sinelui interior. Are propriile sale valori, identitate și comportament, făcându-l o sursă puternică care aduce schimbarea atât de necesară în viața fiecăruia.

NLP este un mod practic prin care înțelegem cum gândim și cum determinăm comportamente care pot fi folosite pentru a face schimbări rapide în viața noastră.

NLP este o abordare revoluționară a comunicării și dezvoltării umane, studiază modul în care indivizii și organizațiile remarcabile obțin rezultate remarcabile. NLP este un ghid pentru a trăi o viață plină de sens, un ghid de învățare a metodelor și tehnicilor pe care le  poți utiliza pentru a deveni persoana care dorești să fii.

Cineva a descris odată NLP, ca fiind „Terapia cognitiv-comportamentală pe steroizi” deoarece, deși este fundamental similar ca orientare, acesta face distincții mult mai fine și are multe procese, principii și presupuneri specifice care determină schimbarea mult mai rapid.

O altă definiție este aceea că este studiul structurii experienței subiective, al funcționării interioare a minții noastre și al modului în care putem folosi aceste cunoștințe pentru a ne îmbogăți alegerile..

NLP este uneori descrisă ca o metodologie pragmatică pentru modelarea excelenței umane, care poate fi aplicată în orice context care include cel puțin o ființă umană. Odată modelat, oricine poate învăța modelul pentru a deprinde abilitatea. Un exemplu de termen, mult prea utilizat, este „învățare accelerată”.

Cineva a subliniat odată că, „Creierul uman este singurul computer care se întreține singur, de uz general, care poate fi fabricat prin muncă necalificată”. De asemenea, este singurul computer care este doar parțial programat din fabrică. Creierul unui copil nu are tipurile de programe pe care le avem noi ca adulți și nu există un manual de operare care să explice sistemul de operare și cum să-l programăm bine.

Gină Veveriță - Master Trainer de NLP, Time Line Therapy®, Trainer Hipnoterapie și Coaching
Gină Veveriță – Master Trainer de NLP, Time Line Therapy®, Trainer Hipnoterapie și Coaching

Care sunt tehnicile NLP?

Pornind de la dezvoltarea acuității senzoriale, la abilitatea de a construi rapport cu alte persoane, putem continua  cu două mari capitole: submodalități și ancore, cu ajutorul cărora se pot produce modificări rapide în starea internă a persoanei, astfel aceasta devine capabilă sa aleagă conștient starea în care vrea să opereze.

Partea de lingvistică, extrem de importantă, vine cu două modele opuse, Modelul lui Milton Erickson, un limbaj abstract, vag și Modelul Virginiei Satir, Meta Modelul, un limbaj specific, de profunzime. Tot referitor la limbaj, cu extrem de mare importanță sunt Metaforele care ne oferă acces la mintea subconștientă și Reformulările, un salt în gândire, care ne permit obținerea unei noi perspective, nemaivăzute până în acel moment.

Una dintre cele mai importante și valoroase tehnici, este Integrarea Părților sau Visual Squash, care ne învață să separăm intenția de comportament și să integrăm, după cum îi spune numele, părți ale minții subconștiente ce sunt generatoare de conflicte.

Care este cel mai bun training NLP?

Hmm, cel mai bun training de NLP? Este cel pe care l-ai valorificat după ce ai revenit în mediul tău. Pe care l-ai facut sa merite. În care ai investit și acum vrei rezultate pe baza investiției… în tine. E cel care te provoacă sa cauti mai mult, sa aplici mai mult, sa inveti si sa mergi mai departe. E cel care te determină să nu te mai oprești. E cel în care ai multe conștientizări, care te trece de la efect la cauză, cel care te trezește și te învață că tu ești arhitectul propriei vieți. Doar de tine depinde, tu ești centrul Universului tău.

Care sunt beneficiile NLP?

Beneficiile NLP-ului sunt nenumărate. Este un domeniu atat de versatil incat poți obține rezultate în toate ariile vieții. Prin dezvoltarea unei gândiri clare, structurată, orientată spre soluții, se creează conexiuni neurologice noi, astfel, impactul va fi general. Programarea neuro-lingvistică  te ajută să îți îmbunătățești comunicarea prin dezvoltarea unor abilități de a citi și prezice  răspunsurile celorlalți. Marii comunicatori înțeleg oamenii, le descifrează mesajele și știu cum să ajungă la ei prin ceea ce transmit.

În zona de business, NLP este utilizat de manageri, lideri și echipe care doresc creștere continuă. NLP îți oferă o structură precisă pentru eliberarea oricărui blocaj și atingerea potențialului, astfel încât să treci la următorul nivel în business sau carieră. Reprezintă un puternic model de comunicare ce susține oamenii să își crească performanțele atât în viața lor profesională cât și în cea personală.

NLP oferă lumii coaching-ului un arsenal de tehnici care determină oamenii să renunțe la  blocaje, credințe limitative, emoții negative, astfel încât coach-ul să își poată ghida clienții să-și atingă obiective la care doar au visat până acum.

În sănătate NLP a adus multe rezultate.  Mulți oameni au dorința de a-și îmbunătăți sănătatea, dar nu știu de unde să înceapă. Procesul de a face acest lucru poate fi copleșitor. S-au obținut rezultate foarte bune în starea de sanatate prin eliminarea emoțiilor negative, care au un impact major asupra organelor interne, sistemului nervos, osos și nu numai.  Eliminarea fobiilor, depresiei, anxietății,  prin utilizarea tehnicilor NLP, sunt de asemenea de un real folos sănătății oamenilor.

În educație, NLP-ul crede că nu există copii incapabili să învețe. Fiecare elev are capabilitatea, și abilitatea de a învăța. Ei pur și simplu folosesc o strategie nepotrivită sau un sistem reprezentațional nepotrivit. Modelul de comunicare NLP este folositor pentru a înțelege sistemul de reprezentare al copilului sau al elevului cand învață și asta va face o mare diferenta. Un copil care are deficiențe de învățare nu este prost, ci pur și simplu e atent la alte lucruri sau la mai multe lucruri decat ar vrea profesorul.

Poate NLP să-ți schimbe viața?

Cu siguranța, există viața înainte si după NLP. Totul stă în dorința ta de a evolua, de a renunța să trăiești ca o victimă….de a-ți asuma viața pe care alegi să o trăiești.
Frumusețea practicării NLP constă  în eliminarea codependenței și obținerea propriei independențe, bazate pe dezvoltarea unei gândiri critice orientată pe soluții.

Este NLP un tip de hipnoză?

Deși NLP include tipare hipnotice ale lui Milton Erickson, cele două sunt domenii distincte. Ele sunt complementare și ambele lucrează deopotrivă cu mintea conștientă și cu cea subconștientă.
Practicianul care stăpânește atât NLP cât și hipnoza ericksoniană va avea un set de instrumente puternice pentru a lucra la propria dezvoltare și, în același timp, pentru a-i ajuta pe ceilalți.

Ce este un practicant NLP? Dar un maestru NLP?

Călătoria NLP începe cu  fundația, care este cursul de Practician de NLP, apoi urmează nivelul de Master NLP și următorul nivel este  cel de Trainer. Există standarde internaționale care impun stăpânirea anumitor cunoștințe la fiecare dintre niveluri.

Atestarea ca Practician și Master Practician îți permite să organizezi sesiuni de coaching 1:1 cu clienți, iar cea de Trainer te împuternicește să predai și altora ceea ce ai învățat și practicat. Poate că e nevoie sa menționez care este diferența dintre un Practician și un Master Practician…. Mult mai multă subtilitate și eficiență precum si o plajă mai mare de intervenții.. O paralelă relevantă între cele trei, o putem face gândindu-ne la Trivium, care este diviziunea inferioară a celor șapte arte liberale și cuprinde gramatica, logica și retorica (sursa: The Trivium: The Liberal Arts of Logic, Grammar, and Rhetoric).

Primul nivel este Gramatica, mecanica limbajului, în care definești obiecte și acumulezi informații prin cele cinci simțuri, apoi urmează Logica, mecanica” gândirii și a analizei, procesul de identificare și compunere a argumentelor.

Ultimul nivel, Retorica este cunoașterea (gramatica) acum înțeleasă (logică) și transmisă spre exterior ca înțelepciune (retorică).

Gina Veveriță
Gina Veveriță

De ce este NLP important?

Pentru că produce rezultate rapide într-un termen scurt. Te determină să gândești, lărgindu-ți perspectivele, să ieși din cutie, oricare ar fi ea.

Pentru că orice structură a experienței subiective, așa cum am menționat mai sus, care este de obicei inconștientă sau preconștientă, poate deveni conștientă, apoi modificată, ca în cele din urmă, să fie încorporată și să devină din nou inconștientă și automată.

De asemenea, NLP este important pentru că este o abordare care ajută la îmbunătățirea abilităților de comunicare și de influențare. NLP ajută la dezvoltarea inteligenței logice, emoționale și intuitive, care sunt deosebit de utile pentru a supraviețui și a prospera în lumea de astăzi.

Despre Gina Veveriță – Master Trainer de NLP, Time Line Therapy®, Trainer Hipnoterapie și Coaching.

A studiat timp de 7 ani la școala Tad James Co, din Las Vegas, SUA și are o experiență de peste 10 de ani în care aplică NLP la nivel internațional. Este certificată Master Trainer în NLP și Trainer TLT, Coaching și Hipnoză, este life și business coach, a călătorit în lumea întreagă și are o cunoaștere vastă a comportamentelor din diferite culturi este pasionată de șah, a practicat acest sport timp de 20 ani în competiții internaționale. A desfășurat cursuri de formare în multe companii importante din țară și este antreprenor de succes din 1995.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *