free download 78 travel guides written by experts

Intalnirea comisarului european Corina Cretu cu ministrul Economiei, Giorgios Stathakis,

si cu ministrul-delegat al Fondurilor Europene, Alexis Charitsis

"Am avut o întâlnire cordială și fructuoasă cu ministrul Stathakis și cu ministrul-delegat Charitsis, pe care i-am felicitat pentru numirea în funcția de ministru al Economiei, respectiv în funcția de ministru-delegat pentru Fondurile Europene.

În discuția cu ministrul Stathakis și cu ministrul-delegat Charitsis, am reiterat faptul că, fără îndoială, Comisia Europeană (CE) continuă să acorde autorităților elene tot sprijinul necesar în vederea implementării reformelor de care Grecia are nevoie pentru relansarea creșterii economice durabile și crearea de locuri de muncă."

"Vom continua să lucrăm împreună cu partenerii noștri greci pentru a-i ajuta să beneficieze la maximum de Fondurile Structurale și de cele de Investiții. Acestea sunt instrumente extrem de importante care vor ajuta la deblocarea potențialului de creștere economică al IMM-urilor elene și de valorificare a avantajelor competitive ale Greciei, precum și a creativității poporului elen.

O sumă de peste 20 de miliarde de euro este disponibilă pentru a fi folosită în economia reală a Greciei. Am discutat despre măsurile excepționale pentru Grecia, pe care Comisia Europeană le-a prezentat în luna iulie pentru ca țara să poată utiliza cât mai mult din banii europeni.

În primul rând, am propus să renunțăm la obligația cofinanțării naționale – astfel încât rata de finanțare din partea Uniunii Europene să fie de 100% pentru proiectele din perioada de programare 2007-2013. Ceea ce înseamnă că o sumă de 500 de milioane de euro va fi disponibilă în plus pentru Grecia, imediat ce măsurile propuse de CE pentru această țară vor fi aprobate de Parlamentul European și de Consiliu. Această măsură va presupune o economie la nivelul bugetului național de aproximativ 2 miliarde de euro.

În al doilea rând, pentru a ne adresa problemei de lichiditate, am propus ca acel procent de 5% din plățile UE, care în mod normal sunt blocate până la închiderea programelor în 2017, să fie puse imediat la dispoziția autorităților elene.

Și nu în ultimul rând, pentru perioada de programare 2014-2020, am propus creșterea cu 7% a ratei inițiale de pre-finanțare pentru programele finanțate prin politica de coeziune. Această măsură va asigura un plus de 1 miliard de euro, bani ce vor fi disponibili în primii ani ai perioadei de programare.

Ne-am străduit să venim cu măsurile cele mai potrivite pentru Grecia, iar propunerile noastre pentru această țară sunt excepționale pentru că situația de aici este una excepțională. Am susținut aceste măsuri în fața Parlamentului European, iar acum solicit adoptarea lor rapidă, ținând cont de faptul că știm cu toții că Grecia are nevoie acum de acești bani.

Măsurile propuse de CE pentru statul elen reprezintă un mesaj puternic al solidarității europene. Ele vor avea rezultate doar dacă partenerii noștri greci vor duce la îndeplinire reformele necesare pentru a asigura revenirea la o creștere economică durabilă.

În vederea maximizării gradului de utilizare a fondurilor europene, Grecia va continua să beneficieze de asistență tehnică din partea Serviciului de Sprijin pentru Reformă Structurală din cadrul CE, aflat în coordonarea vicepreședintelui Valdis Dombrovskis, în numele președintelui Juncker.

Am ținut să precizez că a sosit momentul ca autoritățile elene să acționeze și că Grecia trebuie să găsească soluții pentru a înlătura principalele obstacole care blochează implementarea imediată și eficientă a programelor.

I-am mulțumit ministrului Stathakis pentru invitația pe care mi-a adresat-o de a participa la atelierul de lucru pe tema Strategiei pentru Specializare Inteligentă a Fundației pentru Cercetare și Tehnologie din Creta. În Grecia există deja implementate astfel de strategii menite să ajute regiunile să utilizeze fondurile UE cu scopul de a promova un model nou de dezvoltare bazat pe cunoaștere.

Alături de Planul de Investiții pentru Europa și de utilizarea instrumentelor financiare, fondurile europene pot să ajute Grecia să revină la creștere economică durabilă. În domeniul turismului, energiei, industriei agroalimentare sau în domeniul creativității, potențialul poporului elen este imens, dar încă insuficient utilizat în unele sectoare de activitate. Fondurile europene sunt disponibile pentru a crea condițiile adecvate ca proiectele bune să se dezvolte, firmele să prospere, iar viața de zi cu zi a cetățenilor să se îmbunătățească. Toate acestea pot constitui baza unui nou început pentru întreaga țară."

= Corina Crețu, comisar european pentru politici regionale =


Bucuresti, 05.10.2015

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *