metalshow

Întâlnirea Comisarului European pentru Politică Regională, doamna Corina Creţu, cu doamna Cristiana Paşca Palmer, Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor din România

Comisarul European pentru Politică Regională, Corina Creţu, a primit-o astăzi, 19 mai, la sediul Comisiei Europene din Bruxelles, pe Cristiana Paşca Palmer, Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor din România.

În discuţiile pe care le-a avut cu ministrul român, înaltul oficial european a reiterat necesitatea finalizării planului de acţiune în domeniul managementului deşeurilor până la finele acestui an, precizând că o eventuală suspendare a Axei prioritare 2 ,,Dezvoltarea sistemelor integrate de management al deșeurilor și reabilitarea siturilor contaminate istoric” ar întârzia şi mai mult implementarea proiectelor aflate în derulare.
   
“Am îndemnat autorităţile să-şi concentreze eforturile şi să accelereze reformele din acest sector, incluzând aici managementul deşeurilor, al apei şi prevenirea riscurilor. Este nevoie de reformă pentru a putea face investiţii eficiente şi sustenabile. Nu este uşor, dar experienţa din trecut ne arată că aceasta este o precondiţie pentru succes. Comisia, JASPERS şi instituţiile financiare internaţionale sunt pregătite să ajute România. De asemenea, recomand autorităţilor naţionale să evalueze lipsa de performanţă a proiectelor de mediu din perioada 2007-2013 şi să tragă concluziile necesare”, a declarat Corina Creţu.

Sectorul managementului deşeurilor rămâne unul critic şi în actuala perioadă de programare, existând riscul neîndeplinirii condiţionalităţilor ex-ante. Comisia Europeană continuă să sprijine autorităţile române, oferind consultanţă prin intermediul experţilor săi în vederea îndeplinirii acestor condiţionalităţi, dar şi pentru a evita suspendarea plăţilor şi lansarea procedurilor de infringement.

Principala concluzie a întâlnirii dintre Comisarul European pentru Politică Regională, Corina Creţu, şi Cristiana Paşca Palmer, Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, a fost că România trebuie să accelereze reforma în sectorul mediului, în special în ceea ce priveşte managementul deşeurilor, al apei şi prevenirea riscurilor. De asemenea, Comisarul European a transmis părţii române necesitatea creării unui model de monitorizare a proiectelor reeşalonate din precedenta perioadă de programare, cât şi nevoia de a investi urgent în pregătirea noului flux de proiecte pentru toate sectoarele relevante: apă, managementul deşeurilor, prevenirea riscurilor şi bio-diversitate.

Informaţii generale

425 de milioane de euro sunt alocate protecţiei mediului prin PO Infrastructură Mare 2014-2020. Comisia Europeană este pregătită să ofere susţinerea necesară pentru îmbunătăţirea administrării acestui sector.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *