free download 78 travel guides written by experts

Initiativa “In costum, pe bicicleta” continua cursa strangerii de fonduri

pentru copiii defavorizaţi din Jimbolia

Vă rugăm să ne ajutaţi cu o donaţie: www.suitsonbikes.com

Pentru al şaselea an consecutiv, proiectul“În costum, pe bicicletă” revine în Transilvania, având drept scop continuarea susţinerii copiilor defavorizaţi prin strângerea de fonduri. Şi în acest an, atenţia se îndreaptă asupra programului ambiţios din Jimbolia.

9 directori executivi ai unor companii de top din Europa vor porni pe biciclete din Budapesta joi, 4 iunie, acceptând provocarea unui traseu dificil de aproape 350 km în partea de sud a României, timp de patru zile, cu scopul de a strânge fonduri pentru una dintre cele mai sărace zone din ţara noastră.

Grupul oamenilor de afaceri participă în acest an la a şasea cursă de ciclism de acest gen, dintre cele care au avut loc în zona Transilvaniei şi în apropierea graniţei cu Ungaria, începând cu anul 2004. Proiectul strânge anual între 50,000 şi 100,000 de euro, cu prilejul curselor desfăşurate în România, Scoţia şi Elveţia.

În acest an, echipa“În costum, pe bicicletă” va traversa graniţa cu România, îndreptându-se către Jimbolia, pentru a vizita zona unde se construieşte o nouă şcoală şi pentru a pune la cale planurile pentru etapa următoare a proiectului, programată să înceapă în cursul acestui an. Cicliştii vor porni apoi spre Orşova, iar de aici se vor îndrepta către Băile Herculane. În ziua următoare, traseul va continua prin Târgu Jiu, traversând munţii spre Deva şi, mai departe, spre Caransebeş. După popasul din Timişoara de sâmbătă noaptea, echipa se va întoarce duminică la Budapesta.

Proiectul Talita Kum, localizat în Jimbolia, îşi propune să ajute copiii fără posibilităţi să nu abandonze şcoala, oferindu-le acestora un program educaţional suplimentar, compensând totodată lipsa unor deprinderi esenţiale, care nu au fost formate în cadrul familiei.

Beneficiarii sunt copii proveniţi din familii numeroase, cu patru sau cinci minori, care trăiesc în una sau două camere dărăpănate. Copiii întâmpină adesea dificultăţi în procesul de asimilare a cunoştinţelor de bază, de aceea este necesar să se lucreze cu ei în mod regulat. În plus, copiii vor avea acces la consultanţă socială şi psihologică, informare, educare, suport material, activităţi de relaxare şi de socializare, precum şi activităţi pentru dezvoltarea aptitudinilor social-emoţionale. Ei pot lua parte la acest program educaţional până la vârsta de nouă ani, după care urmează un alt an, în care aceşti copii pot participa la cursuri în fiecare vineri.

Definiţia succesului pentru acest proiect este ca aceşti tineri să rămână în şcoală încă doi ani după acest proiect. Sub inspirata organizare şi îndrumare a directorului Adrian Popa, prima etapă a proiectului se autofinanţează complet din donaţii, cum ar fi cea generată de iniţiativa “În costum, pe bicicletă”, şi din venituri în creştere datorate unor colaborări şi asocieri cu companii, iniţiate ca urmare a activităţii desfăşurate de centru  (companii din domeniul construcţiilor şi de retail). 

Alistair McLeish, unul dintre iniţiatorii acţiunii “În costum, pe bicicletă” şi Preşedinte al agenţiei de comunicare Mmd Corporate, Public Affairs & Public Relations Consultants, povesteşte despre etapele viitoare ale proiectului:

“Vom menţine acest program de succes şi, în acelaşi timp, prin iniţiativa În costum pe bicicletă, împreună cu Adrian Popa şi echipa lui, avem în plan să construim şi să înfiinţăm o şcoală generală care să ofere un sprijin similar acestor copii şi pentru următorii patru ani. Ne propunem să obţinem finanţare de aproximativ 1 milion de euro de la Uniunea Europeană pentru a susţine tot acest efort. Sperăm că şi şcoala generală poate fi realizată prin autofinanţare, iar ulterior ne vom concentra pe dezvoltarea unui program pentru adolescenţi după terminarea orelor, urmat de un program pentru tinerii adulţi care să le dezvolte aptitudini meşteşugăreşti necesare în comunitate şi, unde este nevoie, să înfiinţăm burse pentru copiii talentaţi şi sprijin pentru continuarea educaţiei lor.” 

Pentru a îndeplini acest obiectiv, este estimat că În costum, pe bicicletă trebuie să strângă aproximativ 100.000 EUR pe an, pe o perioadă de cel puţin următorii 5 ani. Aceste fonduri vor fi folosite atât pentru investiţia iniţială în clădiri cât şi costurile operaţionale ale centrului.

„Depindem în totalitate de donaţii şi sponsorizări pentru a duce la bun sfârşit această iniţiativă, de aceea vă solicităm sprijinul tuturor: www.suitsonbikes.com”, mai spune Alistair McLeish.

În acest an, “În costum, pe bicicletă” va continua în Scoţia în august şi în Elveţia în septembrie. Sponsorii includ m, Speyside, Nokia, Morgan Stanley, Le Meridien, Cushman & Wakefield, Pure Circle, Blythswood, General Motors şi Visegrádi Ásványvíz.  

Despre iniţiativa “În costum pe bicicletă”

Un vicar, un antreprenor şi un diplomat au venit cu o idee simplă: să ridice din scaunele lor capitonate câţiva oameni de afaceri “în costum”, care conduc companii multinaţionale din Europa, şi să-i urce pe biciclete, punându-i să pedaleze sute de kilometri pentru a strânge fonduri destinate comunităţilor dezavantajate, în special copii, din regiune.

Managerul tipic, ocupat, va invoca, desigur, lipsa de timp, lipsa condiţiei fizice sau alte asemenea motive. Şi în orice caz, asta nu e ceva ce mai degrabă ar trebui lăsat în grija organizaţiilor de caritate ale soţiilor expaţilor? Răspuns greşit. Cu suficientă bunăvoinţă, pregătire şi bătându-şi la cap prietenii şi partenerii de afaceri, membrii iniţiativei “În costum pe bicicletă” au dovedit de fiecare dată că oamenii ocupaţi, în costume, pot strânge sume impresionante de bani pentru cauze caritabile. 

Majoritatea fondurilor colectate până acum au fost donate asociaţiilor susţinute de Blythswood Care – o organizaţie de caritate care îşi concentrează atenţia asupra ţărilor din Europa Centrală şi de Est.

Printre beneficiarii din România se numără serviciul social Centrul Daniel din Cluj (care vine în sprijinul tinerilor nevoiţi să părăsească centrele de plasament, oferindu-le găzduire şi sprijin în vederea formării unor deprinderi pentru o viaţă independentă, integrată social), programul educaţional din Jimbolia (un proiect educaţional, cultural şi social după terminarea orelor, pentru copiii fără posibilităţi) şi sprijinul financiar pentru înfiinţarea unui centru de tratament în Timişoara, destinat copiilor infectaţi cu HIV.

Cicliştii “În costum, pe bicicletă” în 2009

O    Adrian Gray – Director general Le Meridien din Budapesta
O    Alistair McLeish – Antreprenor şi preşedinte Mmd Corporate, Public Affairs & Public Relations Consultants
O    Greig Williams – Managing Director Nokia, Europa de Sud-Est
O    Gabriella McLeish – McLeish Family Trust
O    Charles Taylor – Partener Cushman Wakefield (Budapest)
O    Angus Flood – Director de marketing al PureCircle, Geneva
O    James Campbell – Director executiv al asociaţiei caritabile Blythswood Care
O    Graham Wilcox – Morgan Stanley
O    Ken McKenzie – fost pastor al Bisericii Scoţiei din Budapesta, actualmente preot presbiterian

Bucuresti, 08.06.2009

{mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *