metalshow

Informatizarea Registrului National al Armelor la standarde europene

a fost realizat cu ajutorul ASCENTA

Poliţia Română gestionează evidenţa armelor şi muniţiilor conform cerinţelor europene, prin Registrul Naţional al Armelor, o bază de date dezvoltată şi informatizată de ASCENTA, divizia de consultanţă IT a Grupului Softwin.

Registrul Naţional al Armelor (RNA) este un sistem complex de prelucrare a datelor privind evidenţa armelor de pe teritoriul României, a deţinătorilor legali de arme şi a operaţiunilor cu arme şi muniţii. Prin acest sistem, poliţiştii din toată ţara, dar şi din structurile europene pot accesa informaţii despre armele şi muniţiile din România. Sistemul implementat de ASCENTA pentru RNA conţine o bază de date care gestionează peste 300.000 de înregistrări şi în care au fost importate informaţiile existente, o componentă web care asigură interfaţa programului şi o componentă de securitate maximă, conform cerinţelor interne. De asemenea, sistemul generează rapoarte şi statistici, este flexibil şi extensibil, în funcţie de nevoile Poliţiei Române.

ASCENTA a asigurat compatibilitatea RNA cu Sistemul Naţional Informatic de Alerte (echivalentul românesc al Sistemului Informatic Schengen N.SIS) şi cu sistemul IT al Poliţiei Române (SISPOL), care conectează toate inspectoratele de poliţie din ţară şi Inspectoratul General al Poliţiei Bucureşti (IGPR). Astfel, politiştii autorizati de la serviciile de arme din toată ţara pot accesa, printr-un sistem securizat, informaţiile din RNA.

„Utilitatea aplicaţiei constă în faptul că oferă posibilitatea consultării sistemului de prelucrare a datelor privind evidenţa armelor, a deţinătorilor legali de arme precum şi a operaţiunilor cu arme şi muniţii, on-line de către utilizatori, fapt ce duce la eliminarea procesului birocratic prin care se obţineau anterior acest tip de informaţii. De asemenea, o caracteristică importantă a acestei aplicaţii este posibilitatea de a se conecta prin intermediul componentei naţionale a Sistemului Informatic Schengen (N.SIS) şi prin Biroul SIRENE cu structurile similare din statele membre ale Uniunii Europene, pentru schimbul reciproc de date şi informaţii privind circulaţia armelor şi muniţiilor din România în spaţiul Uniunii Europene şi invers. Sistemul poate genera o serie de rapoarte şi statistici privitoare la persoanele fizice şi juridice autorizate să desfăşoare operaţiuni cu arme şi muniţii, asigurând astfel operativitatea şi flexibilitatea necesară desfăşurării activităţilor curente”, a declarat Niculae Marinescu, Comisar Sef – „Directia Arme, Explozivi si Substante Toxice” din cadrul IGPR.
 „Am implementat un sistem complex, accesibil on-line şi securizat la nivel naţional şi internaţional. Suntem încântaţi că astfel am putut contribui la modernizarea Poliţiei Române, conform cerinţelor şi strategiilor de dezvoltare ale Uniunii Europene”, a precizat Horaţiu Berdilă, Commercial Manager ASCENTA.

Bucuresti, 12.03.2008

{mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *