free download 78 travel guides written by experts

Informatie de presa

In data de 17.10.2011, prin Decizia nr.18 pronuntata de Sectiile Unite ale Inaltei Curti de Casatie si Justitie in Dosarul nr.16/2011 a fost admis RECURSUL IN INTERESUL LEGII, declarat de Procurorul General al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie ca urmare a demersurilor si sesizarii facute de catre Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului.

Decizia susmentionata stabileste ca, “in aplicarea dispozitiilor art. 324 din OUG nr. 88/1997 privind privatizarea societatilor comerciale, aprobata prin Legea nr. 44/1998, modificata si completata prin Legea nr. 99/1999, despagubirile acordate societatilor comerciale de institutiile publice implicate in procesul de privatizare, urmare retrocedarii unor imobile, se raporteaza la valoarea contabila a imobilului, astfel cum aceasta este reflectata in bilant la momentul iesirii efective a bunului din patrimonial societatii, valoare ce trebuie actualizata cu indicele de inflatie de la momentul platii despagubiri.” si nu la valoarea de piata a acestora asa cum s-au pronuntat instantele in numeroase cauze anterior admiterii recursului in interesul legii.

Demersurile intreprinse de AVAS au fost motivate de necesitatea interpretarii si aplicarii unitare a dispozitiilor art. 324 din OUG nr. 88/1997 de catre toate instantele de judecata, avand in vedere faptul ca pana acum:
– unele instanţe de judecată învestite cu cereri având ca obiect acordarea de despăgubiri, consecinţă a ieşirii din patrimoniul societăţilor comerciale a imobilelor restituite foştilor proprietari, au dispus obligarea instituţiilor publice, implicate, la plata unor despăgubiri exorbitante reprezentând valoarea de piata a imobilelor retrocedate;
– alte instanţe au apreciat, dimpotrivă, că obligaţia de reparare a prejudiciului suferit de societatea comercială, din al cărei patrimoniu a fost retrocedat imobilul, se limitează la valoarea de inventar actualizată, în raport de indicele de inflaţie la momentul predării efective a bunului sau de coeficientul de reevaluare a construcţiilor şi terenurilor.

Bucuresti, 20.10.2011

{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *