free download 78 travel guides written by experts

Inflatia de la finalul lui 2008 se va situa intre 6,2% si 7%

Analistii estimeaza ca inflatia lunara octombrie va fi intre 0,4% si 1 la suta. Inflatia de la finalul lui 2008 se va situa intre 6,2 la suta si 7 la suta au declarat analistii economici ai OTP, BCR, Millenium, Raiffeisen, BRD si Libra Bank pentru The Money Channel.

“Deficitul de cont curent, polticia restrictiva a Bancii Nationale  a Romaniei, cotatia petrolului si reducerea inflatiei in zona euro vor influenta direct inflatia catre sfarsitul anului”, sustine Lucian Anghel, economist sef BCR.

„Pentru luna octombrie trendul descendent din lunile August – Septembrie s-a mentinut, iar inflatia a ajuns in jurul valorii de 7%”, a declarat Radu Petrea, directorul trezorerie OTP. „Daca este totusi luata in considerare tendinta de scadere a leului vis-a-vis de euro si faptul ca o serie de preturi administrate, cat si alte cheltuieli curente (cum ar fi facturile serviciilor de telecomunicatii) sunt exprimate in euro, credem ca inflatia pentru intreg anul 2008 nu va cobori mult sub 6.5%”, a declarat Radu Petrea.

Mai optimist este, insa, economistul-sef al Bancii Comerciale Romane (BCR), Lucian Anghel, care sustine ca inflatia lunara pentru octombrie a ajuns la numai 0,4%, ceea ce reflecta o inflatie anuala de 6,7%.

Cu toate acestea, exista analisti care mizeaza pe o stagnare a inflatiei anuale fata de luna septembrie.

Traderul Millenium Bank, Ciprian Dascalu a declarat ca deprecierea leului va duce la o inflatie lunara de 1% si anuala de 7,3% pentru luna octombrie. El estimeaza ca temperarea inflationista se va accentua din 2009, odata ce se va inchide acest exces de cerere, pe fondul temperarii cresterii economice.

Bucuresti, 10.11.2008

{mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *