metalshow

Industry 4.0: gestiune inteligenta a datelor despre consumul de energie

pentru o productie mai eficienta

Consumul mai mic de energie, fiabilitatea mai mare a producţiei şi calitatea mai mare a produselor: aceste trei beneficii pot fi obţinute în fabricile BMW Group datorită introducerii unui sistem inteligent de gestiune a datelor despre energie (pe scurt iEMDS). Sistemul se bazează pe contoare inteligente pentru energie care măsoară constant consumul de energiei al facilităţilor de producţie şi al roboţilor şi le aliniază cu reţeaua centrală de date a companiei. În consecinţă, pot fi integrate perfect în sistemele actuale care înregistrează consumul de energiei al clădirii şi al structurilor de aprovizionare. Datorită acestor contoare inteligente, abaterile care duc la consum în exces pot fi identificare din timp. Mai mult, datele contribuie la prevenirea întreruperilor iminente sau chiar a opririlor facilităţilor individuale de producţie ori a roboţilor, asigurând astfel un nivel de calitate necesar în producţia de automobile.

Sistemul inteligent de gestiune a datelor despre energie este parte a conceptului BMW Group privind producţia în cadrul "Industry 4.0"; dezvoltarea sa a fost susţinută de Fondul European de Dezvoltare Regională (ERDF). Recent, abordarea globală a BMW Group în gestiunea inteligentă a datelor despre energie a fost recompensată cu "Energy Masters Award" decernat de Econique, o comunitate de CEO cu sediul în Berlin, în cadrul unui summit despre dezvoltare durabilă.

În prezent, BMW Group pune în aplicare iEDMS în cadrul fabricilor din Spartanburg (Carolina de Sud, SUA), Leipzig, Regensburg, München şi Landshut. În curs de desfăşurare sunt planuri privind lansarea şi la alte uzine din reţeaua globală de producţie a BMW Group, care totalizează 30 de locaţii în 14 ţări. BMW Group are obiectivul ca până în 2020 să înregistreze o reducere a consumului specific de energie per automobil produs de cel puţin 45% faţă de nivelul din 2006. În 2013 compania a reuşit o scădere a consumului cu 31%. Este de aşteptat ca economia globală de energie în producţie, datorită iEDMS, să fie de 7% în fiecare an. Gestiunea inteligentă a datelor despre energie este o parte integrantă a strategiei BMW Group privind dezvoltarea durabilă; aceasta a avut o contribuţie semnificativă pentru o producţie ecologică a automobilelor.

Proiectul pilot iEMDS s-a desfăşurat în asamblarea modelor BMW X la uzina din Spartanburg. Numai la locaţia din SUA reducerile de energie reuşite prin implementarea iEMDS pot ajunge la 25 de milioane de euro în următorii zece ani, conform estimărilor făcute de specialiştii BMW Group.

La uzina din Spartanburg, cu începere din 2012 s-au montat contoare inteligente la peste 80 de facilităţi de producţie şi roboţi pentru asamblarea automobilelor. În decurs de numai câteva săptămâni de la instalare s-a putut obţine o reducere a costurilor cu energia de până la 25% pentru facilităţile individuale. Un exemplu: o comparaţie între trei dinamometre cu role – identice din punct de vedere tehnic – a demonstrat că una dintre facilităţi a necesitat o cantitate dublă de energie electrică per unitate testată în comparaţie cu celelalte două. Motivul a fost o eroare de program în gestiunea timpului de funcţionare a aerisirii.

În plus, comparaţia datelor de producţie şi de consum a demonstrat că dinamometrele cu role utilizează o cantitate neobişnuit de mare de energie pe timpul pauzelor. Acest lucru este cauzat de faptul că, pe timpul pauzelor, automobilele rămân pe bancul de testare, ceea ce face ca facilităţile să nu se oprească automat. Împreună cu alte activităţi de optimizare, monitorizarea continuă a celor trei facilităţi prin intermediul iEMDS a avut ca rezultat, în primul an, o economie totală de energie de peste 100.000 kWh.

Integrarea gestiunii inteligente a energiei în reţeaua globală de date a BMW Group deschide numeroase oportunităţi. În primul rând, avariile iminente ale roboţilor şi facilităţilor pot fi identificate rapid sau chiar prevenite. De exemplu, în cazul în care o facilitate consumă mai multă energie fără o modificare a parametrilor de producţie, o cauză probabilă este o defecţiune sau o uzură provocate de probleme precum un lagăr prea strâns care necesită putere suplimentară pentru funcţionarea agregatului. Dacă se înregistrează o scădere a consumului sau a tensiunii, aceasta este cauzată de o eroare de proces, precum aplicarea incorectă a materialului într-o maşină de lipire. Mai mult, cunoaşterea exactă a necesarului de energie pentru procesele individuale de producţie poate fi utilizată în dezvoltarea conceptului pentru noi generaţii de roboţi sau în planificarea furnizării energiei la noile locaţii BMW Group precum Araquari (Brazilia) sau San Luis Potosí (Mexic).

Datele iEDMS sunt înregistrate şi analizate de departamentul central IT al BMW Group din München, unde este găzduită reţeaua globală de date. Cea mai mare parte din datele furnizate de producţie sunt informaţii referitoare la automobile precum rezultatele de programare şi diagnoză de la aproximativ 80 de unităţi de control. Pe lângă toate acestea, există şi date referitoare la producţie, precum informaţii privind când şi unde a fost asamblat un automobil şi cât a durat acest proces.

Industry 4.0 la BMW Group

BMW Group are o reţea de producţie de ultimă oră, care se dezvoltă continuu. Anumite iniţiative reunite sub termenul Industry 4.0, care în prezent sunt subiectul unei dezbateri publice, au fost introduse anterior în cadrul BMW Group sau sunt în faza de lansare. Pentru BMW Group, Industry 4.0 nu înseamnă o producţie complet automoatizată sau o creştere a gradului de automatizare. În acest context, aceasta înseamnă utilizarea raţională a noilor tehnologii în dorinţa de a oferi un sprijin ideal pentru oamenii din zonele de producţie şi planificare a producţiei. Pe lângă gestiunea inteligentă a datelor, abordarea include şi sisteme sofisticate om-robot care pot îmbunătăţi semnificativ procedurile de lucru nefavorabile din punct de vedere ergonomic. Deoarece universul digital şi cel fizic se îmbină tot mai mult, apar noi oportunităţi care permit oamenilor să coopereze mai eficient în cadrul reţelei internaţionale de producţie a BMW Group. În viitor, sistemele mobile de asistenţă vor oferi o susţinere îmbunătăţită angajaţilor din producţie. Accentul este pus mereu pe beneficii specifice în tehnologiile de producţie care se translatează, în final catre client prin produse de o mai bună calitate.

Bucuresti, 19.11.2014
{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *