free download 78 travel guides written by experts

INDUSTRIELL – o colecție IKEA care pune în valoare imperfecțiunea

IKEA anunță o nouă colecție creată în colaborare cu designerul olandez Piet Hein Eek, disponibilă acum în magazinul IKEA din București.

Este posibil să ai un produs de mobilier fabricat în masă care să fie unicat? IKEA a lucrat cu designerul olandez Piet Hein Eek, cunoscut pentru abilitățile sale de a crea mobilier unic din lemn reciclat, pentru a explora îmbinarea producției industriale cu personalizarea, în colecția INDUSTRIELL. Noua colecție, care include produse din lemn, sticlă, ceramică și textile, este disponibilă în magazinul IKEA din București de la începutul lunii aprilie.

Mobila produsă în masă și mobila fabricată manual au fiecare avantajele sale. Producția pe scară largă crește eficiența, astfel încât să putem oferi mobilă de calitate înaltă la prețuri mici. În schimb, mobila produsă artizanal poate fi unică, așa cum e persoana care o face. Colecția INDUSTRIELL este modul nostru de a schimba uniformitatea producției de masă, prin crearea unei frumuseți imperfecte, păstrarea amprentei umane într-un produs, fără a-i crește prețul.

Industriell, IKEA

„Se pare că IKEA și cu mine ne-am gândit la același lucru de foarte multă vreme; să creăm obiecte ce poartă amprenta umană, obiecte unice și personale, folosind un proces de producție industrială”, spune Piet. „Cea mai mare provocare a fost aceea de a păstra imperfecțiunile care dau obiectelor de artizanat individualitatea lor. Cel mai greu a fost să-i conving pe oamenii din fabrici să accepte brusc ceea ce ei percep, de obicei, ca erori de producție”.

Nu există două produse la fel

Colaborarea între Piet și IKEA este centrată pe modalități prin care să oferim un caracter unic fiecărui produs, prin variații de design, imprimeuri, culori și materiale naturale. Fiecare scaun, abajur, masă, pahar, farfurie, vază și chiar șervet de bucătărie din colecția INDUSTRIELL are propria personalitate.

Karin Gustavsson, Creative Leader IKEA of Sweden, spune că echipa IKEA a fost curioasă să vadă cum s-ar reflecta abordarea lui Piet în noi produse, fabricate în masă. „INDUSTRIELL este despre păstra imperfecțiunile amprentei umane în producția în serie – într-un proces eficient din toate punctele de vedere.”

Proces de creație pornit din fabrică, pentru a evita risipa

Piet Hein Eek spune că ideea de a folosi materialele disponibile și a descoperi calitățile lor este ceea ce iubește cel mai mult la folosirea mobilierului recuperat. Acest mod de lucru, asociat cu filosofia IKEA de a începe creația din fabrică pentru a folosi cât mai eficient materialele și tehnicile de producție, este un aspect cheie al colecției.

„M-am concetrat mult pe reducerea deșeurilor în timpul producției,” spune Piet Hein Eek. „Să ne gândim la rafturi, de exemplu – sunt fabricate dintr-o singură bucată de lemn, iar unicul deșeu este praful. Așa lucrez și eu, dar acum este la cu totul altă scară. Este minunat.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *