free download 78 travel guides written by experts

Indicator malware de Android: G Data a inregistrat

G Dataaproape 1.2 milioane de noi programe malware în 2013

Furnizorul german de securitate IT a publicat Mobile MalwareReport

Conform unei cercetări de piață realizate de Gartner, peste 877 de milioane de smartphone-uri și tablete cu Android au fost vândute anul trecut. Numărul programelor noi de malware a crescut exponențial, în cea de-a doua jumătate a anului trecut, la aproape 673.000. Totalul noilor programe malware pe întreg anul a atins un nou record de 1.2 milioane. Atacatorii s-au axat pe troieni pentru a fura și vinde datele profitabile. O altă tendință a criminalității informatice s-a bazat pe programele potențial nedorite.  Acestea nu sunt aplicații malware convenționale, dar pot afișa reclame nedorite și pot spiona utilizatorii. G Data crede că utilizarea acestor multiplatforme va crește în viitor, iar monedele digitale, precum Bitcoin, vor fi vizate de atacatori. Pe lângă toate acestea, frauda cu mesaje SMS cu suprataxă este în declin datorită mecanismelor de securitate incluse în cele mai noi versiuni de Android. Raportul G Data Mobile Malware este disponibil online.

"G Data a înregistrat un nou record negativ în 2013, 1.2 milioane de programe malware de Android. Industria infracționalității informatice se bazează foarte mult pe sustragerea de date personale ce pot fi valorificate profitabil pe piețe dedicate," explică Eddy Willems, G Data Security Evangelist. Nu există nicio șansă pentru expert de a da un verdict clar pentru acest an. "Din perspectiva atacatorilor, 2014 este anul furturilor de date, de vreme ce frauda ce implică mesaje SMS cu costuri ridicate nu mai este profitabilă ca urmare a mecanismelor de securitate instalate în sistemele de operare Android, începând cu 4.2. Asta înseamnă că atacurile cross-platform și monedele digitale vor avea un interes crescut pentru infractorii din sectorul mobil."

672.940 tulpini noi de mlaware de Android în cea de-a doua jumătate a anului 2013

Numărul programelor noi a crescut cu 30% în comparație cu prima jumătate a anului 2013, înregistrând un nou record. Infractorii au atins un alt record negativ, cu un total de 1.199.758 de aplicații malware noi – o creștere de 460 de procente comparativ cu întreg anul 2012.
Troienii continuă să domine

Opt din zece aplicații malware clasificate în familiile malware sunt troieni. Acestea sunt folosite de infractori cu scopul de a sustrage date personale și de a le transforma în bani pe piețe dedicate.

O altă problemă majoră o reprezintă programele potențial nedorite (PUP), care reprezintă mai mult de jumătate din programele malware contorizate în a doua jumătate a anului 2013. “PUP” includ aplicații care nu sunt neapărat rău intenționate, dar includ în mod evident funcții de spionaj și de afișare de publicitate nedorită. De regulă, sunt foarte greu de îndepărtat.

Trei previziuni pentru prima jumătate a anului în curs

– Programele malware bazate pe trimiteri de SMS continuă să fie în scădere: Frauda ce implică mesajele SMS trimise către numere premium va continua să scadă, deoarece sistemele de operare Android conțin, începând cu versiunea 4.2, un mecanism de securitate special. Infractorii se vor reprofila, în special, pe furtul de date personale.
– Bitcoin și celelalte monede virtuale vor fi vizate: Acest tip de monede au devenit tot mai populare printre clienții și vânzătorii de pe Internet. Monedele sunt exclusiv digitale, ceea ce le face extrem de vulnerabile. G Data estimează că infractorii vor folosi programele malware pentru a fura sumele de Bitcoin și alte monede digitale, direct de pe telefoane inteligente și tablete.
– Frecvență ridicată a atacurilor multiplatfomă: Dispozitivele mobile sunt folosite tot mai des pentru operațiuni de online banking, efectuat printr-un proces mTAN, ce securizează tranzacțiile de plată, spre exemplu. Infractorii vor continua să se concentreze pe interceptarea acestor operațiuni, prin atacuri și programe malware multiplatformă.

Bucuresti, 24.02.2014

{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *