Baby Boom Show 2022
Shadow

Încrederea emoțională. Exerciții și tehnici pentru gestionarea emoțiilor și echilibrul sufletesc

Gail Lindenfield
Editura Litera

Cum ar fi dacă ai ști să îți recunoști și să îți gestionezi foarte bine emoțiile? Cum ar fi dacă nu ai cădea pradă furiei sau fricii, dacă ai ști cum să reacționezi în caz că simți rușine, frică, gelozie, invidie etc.?

“Am conceput acest program de dezvoltare personală astfel încât să-l parcurgeți într-un anumit interval de timp, pe cont propriu sau într-un grup mic. După ce îl citiți și faceți exercițiile, mai întâi veți înțelege mai bine cum funcționează emoțiile, și în al doilea rând vă veți îmbunătăți capacitatea de a gestiona anumite trăiri.”

De ce avem nevoie de încredere emoțională? Autoarea furnizează 25 de motive pentru care e indicat să construim și să păstrăm această încredere. Iată câteva dintre aceste motive:

 • “mai multă stimă de sine
 • un sentiment mai profund al propriei identități
 • motivație susținută
 • economie de timp
 • veți lua decizii mai bune
 • veți fi capabil să lucrați eficient pe cont propriu
 • veți întâmpina schimbările cu bucurie
 • vă veți controla mai bine obiceiurile alimentare
 • veți economisi bani
 • veți fi un părinte mai bun
 • veți avea o stare de sănătate mai bună
 • veți fi tratat cu mai mult respect”

Încrederea emoțională. Exerciții și tehnici pentru gestionarea emoțiilor și echilibrul sufletesc

Încrederea emoțională. Exerciții și tehnici pentru gestionarea emoțiilor și echilibrul sufletesc este o lucrare extrem de practică și utilă tuturor celor care vor să își înțeleagă mai bine emoțiile și să reușească să își vindece anumite traume.

Volumul începe cu informații despre emoții – ce sunt, cum funcționează, aptitudini necesare pentru a putea controla emoțiile.

Urmează un capitol dedicat vindecarii traumelor emoționale, urmat de unul care oferă strategii utile de a ține obiceiurile în frâu și gestiona emoțiile.

Partea a doua oferă date despre cum să ne păstrăm încrederea emoțională. Sunt incluse lecturi suplimentare utile!

Cartea este gândită a fi utilizată ca un curs. Deși include o mulțime de exerciții și un plan clar, cu pași concreți și o ordine anume a acestora, deși se pot obține rezultate excelente urmând recomandările lui Gail Lindenfield, nimic nu se face dacă nu există disponibilitatea efortului personal. Dacă se pornește la drum cu idee că e doar o carte de răsfoit, atunci beneficiile lecturii vor fi mult mai mici decât dacă se pornește la drum cu disponibilitatea de a fi deschiși la informații, la întregul proces și cu hotârârea de a face toți pașii și toate exercițiile.

Volumul se poate folosi pentru prima oară pentru a vindeca traumele emoționale și a învăța cum să se gestioneze emoțiile, dar poate ulterior să fie redeschis și să se citească doar capitolele despre emoțiile la gestionarea cărora mai trebuie să se lucreze.

Încrederea emoțională este un concept-cheie ce descrie abilitatea noastră de a fi pe deplin siguri că ne putem controla trăirile. Un adevăr universal valabil este că, dacă nu ne înțelegem emoțiile, acestea ne vor controla viața. Dezvoltarea inteligenței emoționale ar trebui să fie o prioritate pentru noi toți, deoarece, fără aceasta, întâmpinăm blocaje, stagnăm și devenim nefericiți. Moștenirea genetică, structura fizică a creierului, experiențele pe care le traversăm de-a lungul vieții și chiar propriul temperament sunt elemente care își pun amprenta asupra noastră, însă acestea nu trebuie să fie definitorii. Dacă avem grijă de emoțiile noastre și ne cultivăm obiceiuri sănătoase de a gândi și de a acționa, putem prelua controlul asupra propriei vieți.

Leave a Reply

Your email address will not be published.