Find your $100k business idea in 10 days and get the first clients fast

Incepe Targul International Gaudeamus – Carte de Invatatura, a XVI-a editie 

Merita sa ai carte… mai ales la GAUDEAMUS!

Targul International GAUDEAMUS – Carte de invatatura, editia a XVI-a, va avea loc in perioada 25 – 29 noiembrie, in Pavilionul Central al Complexului Expozitional Romexpo. Evenimentul, in prezent un reper al pietei de carte din tara noastra, a fost initiat si este organizat anual, din 1994, de Radio Romania, institutie care anul acesta a implinit 81 de ani de existenta si activitate neintrerupta.

Targul International GAUDEAMUS Carte de Invatatura 2009 a fost inclus de Comisia Europeana in calendarul Anului European al Creativitatii si Inovarii, in semn de recunoastere a anvergurii si standardelor sale.

Deschiderea oficiala a editiei 2009 va avea loc miercuri, 25 noiembrie, ora 12.00.

Iata cateva dintre reperele acestei editii:

· Suprafata targului a ajuns la circa 14.000 mp, Pavilionul Central Romexpo fiind aproape integral ocupat;

· Numarul expozantilor este de 385, reprezentand cateva dintre cele mai importante segmente din domeniul editorial si educational, astfel: edituri romanesti – 40%, edituri straine cu stand propriu, in stand national sau reprezentate la targ de agentii de difuzare romanesti – 32%, institutii de invatamant – 7%, restul expozantilor fiind agentii de difuzare de carte romaneasca si straina, firme multimedia, asociatii profesionale, centre culturale, ONG-uri etc.
Ultimele aparitii editoriale ale celor mai prestigioase edituri din Romania si din strainatate, titluri in premiera si o bogata oferta educationala, adresata tuturor categoriilor de varsta, vor fi astfel disponibile in incinta Targului, pe parcursul a cinci zile.

· Programul de manifestari al editiei cuprinde peste 530 de evenimente organizate in mai multe locatii special amenajate in incinta pavilionului si in cadrul standurilor expozantilor. Dintre acestea, aproape 60% constituie lansari sau prezentari de volume ale unor autori romani, Targul devenind astfel un excelent instrument de promovare a literaturii autohtone. De asemenea, este de remarcat si prezenta la eveniment a 10 autori straini, ale caror lucrari vor fi lansate cu acest prilej, fapt care demonstreaza notorietatea si bunul renume al Targului, pe plan international.

Pentru a noua oara consecutiv, Targul GAUDEAMUS va fi transmis on-line, cu sprijinul RCS&RDS, furnizor oficial de INTERNET al manifestarii. Imagini in direct, interventii de la conferinte si dezbateri, selectiuni din programul evenimentelor si informatii de ultima ora, vor deveni accesibile tuturor celor interesati, la adresa www.gaudeamus.ro. Pe site-ul targului, reactualizat zilnic pe parcursul desfasurarii sale, mai pot fi gasite: catalogul complet al participantilor, programul manifestarilor, bilantul fiecarei zile de targ, precum si informatii adresate in mod special anumitor categorii de public.

Partenerii organizatorilor la aceasta editie sunt: Orange Romania, Automobile Dacia, Magazinultau.ro (partener IT, care va organiza si gestiona Internet Café-ul din incinta manifestarii), RCS&RDS, Ministerul Culturii, Cultelor si Patrimoniului National, Bancpost, bibliofagia.ro, Teleperformance, Radin Group, Primaria Municipiului Bucuresti si Primaria Sectorului 1 Bucuresti.

Parteneri media: TVR Cultural, Zoom TV, Sapte Seri si Deutsche Welle

Sectiuni specializate

Editia 2009, derulata sub auspiciile Anului European al Creativitatii si Inovarii, va aduce in fata publicului cateva dintre sectiunile specializate deja traditionale in cadrul Targului, dar si o serie de noutati:

· Bursa Educatia (nivelul 7.70) sectiune rezervata institutiilor de invatamant, care in acest an a ajuns la cea de a XII-a editie, cuprinde 27 de standuri ale unor institutii de invatamant sau organizatii cu preocupari directe in domeniu, din Romania si din alte tari. In premiera in acest an, la Bursa Educatia va participa, cu sprijinul Fundatiei Culturale Delta, Universitatea Harvard, care va sustine cu prilejul Targului o serie de workshop-uri menite sa prezinte si sa promoveze oferta educationala Harvard. Workshop-urile vor fi sustinute de Alexandru Manaila, absolvent si intervievator Harvard.

· Salonul de Carte pentru Copii „Ion Creanga” (nivelul 3.20), aflat in acest an la a sasea editie, este o sectiune specializata dedicata in exclusivitate copiilor, care cuprinde standuri de carte, reviste si materiale educationale, Café Internet si spatii destinate activitatilor recreative si educationale. De-a lungul editiilor anterioare, Salonul de Carte pentru Copii s-a impus drept cea mai dinamica si mai interactiva sectiune a Targului International GAUDEAMUS.

· Expozitia de carte originala „I libri Einaudi 1933 – 1983 Cartea Einaudi 1933 – 1983”, organizata sub inaltul patronaj al Ambasadei Republicii Italiene la Bucuresti, este un omagiu adus memoriei fondatorului editurii torineze, Giulio Einaudi. Este o expozitie itineranta, ce a putut fi vizionata in aprilie 2009 la istorica librarie Petrini din Torino, si care va poposi anul viitor in noiembrie la New-York.

· Salonul National de Creatie si Inventica pentru Tineret 2009 (organizat de Ministerul Tineretului si Sportului, amplasat pe nivelul 7.70), aflat la cea de-a opta editie in cadrul Targului GAUDEAMUS, gazduieste expuneri de inventii si idei, mini-ateliere de creatie ale tinerilor.

· Expozitia de carte bibliofila „Amprenta Gutenberg: renasterea cartii bibliofile” a artistului Mircia Dumitrescu, organizata pentru a celebra Anul European 2009 al Creativitatii si Inovarii. Expozitia prezinta o istorie ilustrata a literaturii romane prin editii unicat de poezie romana in varianta bibliofila, bilingva, de la Mihai Eminescu la Nichita Stanescu si Basarab Nicolescu.

· Expozitia „Bucuresti 550 – memoria documentelor” organizata de Biblioteca Metropolitana Bucuresti, fiind dedicata aniversarii a 550 de ani de la prima atestare documentara a orasului Bucuresti. Vor fi expuse cateva piese din bogata colectie "Biblioteca Bucurestilor" a BMB, formata din peste 4.000 unitati de biblioteca, alese din fondul de carte veche, carte de patrimoniu, unicate bibliofile, documente iconografice, harti si planse originale, manuscrise, ghiduri si albume de arta inspirate din viata cotidiana a capitalei.

· Expozitia de fotografie „Bucurestiul meu iubit” (nivelul 3.20 – Ceainaria GAUDEAMUS).

· Continuand traditia inaugurata la editiile precedente, Radio Romania va organiza, in cadrul standului propriu, mini-expozitia „Scriitori din Radio”.

Evenimente

Din programul de evenimente al editiei, mentionam (in ordine cronologica):

Miercuri, 25 noiembrie

– ora 13.00: vernisajul expozitiei de carte originala „I libri Einaudi 1933 – 1983 / Cartea Einaudi 1933 – 1983”, omagiu adus memoriei fondatorului editurii, Giulio Einaudi (Asociatia Culturala „Amicii lui Pavese”);
– ora 13.30: vernisajul expozitiei de ilustratie de carte pentru copii „Done Stan” – Salonul de Carte pentru Copii „Ion Creanga”;
– ora 14.00: deschiderea oficiala a Salonului National de Creatie si Inventica pentru Tineret 2009;
– ora 18.00: sesiune de autografe Salman Rushdie, eveniment organizat de Editura Polirom – Cartea Romaneasca si gazduit de standul Automobile Dacia.

Joi, 26 noiembrie

– ora 12.00, Sala Cupola: Finala pe tara a Concursului National de Lectura „Mircea Nedelciu” – editia a VII-a (moderator: Mirela Nicolae – Radio Romania Cultural), organizat de Radio Romania;
– ora 13.00, Sala Cupola: masa rotunda cu tema: „20 de ani dupa comunism”, organizata de Deutsche Welle (moderatori: dr. Rodica Binder, Deutsche Welle – Bonn si Horatiu Pepine, Deutsche Welle – Bucuresti);
– ora 14.30, Sala Cupola: colocviul cu tema „Traducerea literara – intre creativitate si inovare”, organizat de Radio Romania – echipa Gaudeamus si Institutul Cultural Roman – Centrul National al Cartii;
– ora 17.00: lansarea de catre Editura Casa Radio a volumului „Voci de ingeri. Povestea Corului de Copii Radio in marturii inedite” de Eugenia Vacarescu Necula (standul Radio Romania, nivel 4.50).

Vineri, 27 noiembrie

– ora 14.00: Eveniment literar: Nicolae Manolescu – 70, organizat de editura Paralela 45, care va cuprinde lansarea lucrarilor „Manolescu – 70”, volum ingrijit de Ion Bogdan Lefter si Calin Vlasie; „Viata si carti. Amintirile unui cititor de cursa lunga” – Nicolae Manolescu; „Nicolae Manolescu: de la cronica literara la Istoria critica…” – Ion Bogdan Lefter; „Criticul literar Nicolae Manolescu” – Lazlo Alexandru;
– ora 16.00 , Bursa de contacte: lansarea, in prezenta autorilor, a cartii „Dracula is Dead” de James Rosapepe, fostul ambasador al Statelor Unite la Bucuresti, si sotia sa, jurnalista Sheila Kast Eveniment organizat de Radio Romania. O parte din sumele obtinute din vanzarea cartii "Dracula is Dead: How Romanians Survived Communism" va fi donata de autori in beneficiul IOCC – International Christian Orthodox Charities – //www.iocc.org;
– ora 18.00: workshop cu tema: „What is Harvard looking for?” (sala Nicolae Iorga, Pavilion 18).

Sambata, 28 noiembrie

– ora 14.00, Expozitia "Amprenta Gutenberg": lansarea cartii bibliofile bilingve „Teoreme poetice” de Basarab Nicolescu;
– ora 16.30, Bursa de contacte: masa rotunda „Medalion Herta Müller”, organizata de Radio Romania – GAUDEAMUS si Deutsche Welle (moderator: dr. Rodica Binder, Deutsche Welle)

Tombola GAUDEAMUS

Accesul general al vizitatorilor in incinta targului va fi permis pe baza biletelor de intrare, in valoare de 4 lei, si a abonamentelor (valabile pentru intreaga perioada a targului, in valoare de 10 lei), care constituie totodata si suportul pentru Tombola GAUDEAMUS.

Derulata pe intreg parcursul targului, pe baza biletelor si a abonamentelor de intrare, Tombola GAUDEAMUS ofera vizitatorilor acestei editii ocazia de a castiga trei premii importante: un autoturism Dacia Sandero oferit de Automobile Dacia, un laptop oferit de Radio Romania si Magazinultau.ro si un radio MP4 player acordat de Radio Romania.

Castigatorii premiilor vor fi stabiliti in urma tragerii la sorti realizata duminica, 29 noiembrie, ora 12.00.

Elevii, studentii, cadrele didactice, pensionarii, membrii uniunilor de scriitori si jurnalistii au intrarea libera, pe baza documentelor specifice vizate la zi (carnet de elev/student, legitimatie de membru/serviciu, talon de pensie). Vizitatorii din aceste categorii, care doresc sa participe la tombola, trebuie sa achizitioneze bilete sau abonamente de intrare.

Programul de vizitare este urmatorul: miercuri – vineri, intre orele 11.00 si 20.00, sambata, intre orele 10.00 si 20.00 si duminica, intre orele 10.00 si 16.00.

Cosul Targului, organizat cu prilejul tuturor manifestarilor derulate sub egida GAUDEAMUS va reuni donatiile de carte venite atat din partea expozantilor, cat si a vizitatorilor si va avea ca destinatie fundatia CHLG – Children High Level Group Romania.

Premiile Targului International GAUDEAMUS 2009 vor fi decernate in ultima zi a manifestarii, duminica, 29 noiembrie, ora 14.00, astfel:

– Trofeele GAUDEAMUS (decernate pentru cinci dintre expozanti) si Cea mai ravnita carte a targului, prin Votul Publicului, derulat in premiera in acest an prin intermediul studiului de trafic efectuat in randul vizitatorilor de Centrul de Studii Media si Noi Tehnologii de Comunicare (Facultatea de Sociologie si Asistenta Sociala, Universitatea Bucuresti);
– Premiul de excelenta, in valoare de 3.500 lei, acordat de catre Radio Romania uneia dintre editurile prezente la targ si destinat finantarii partiale a unui proiect editorial de factura europeana;
– Premiul Educatia, acordat de catre organizatori uneia dintre institutiile de invatamant prezente la targ;
– Miss Lectura, premiu acordat de catre organizatori celei mai frumoase vizitatoare, iubitoare de carte;
– Trofeul Presei „Mircea Santimbreanu”, pe sectiunile publicatii, radio, TV, agentii de presa si on line – sectiune inaugurata la editia precedenta – decernat jurnalistilor acreditati care vor reflecta derularea targului; pentru sectiunile publicatii, radio, TV si on-line, trofeele se vor acorda pe baza Votului Publicului derulat in formula mentionata mai sus. Trofeul Presei pentru sectiunea agentii de presa se va acorda pe baza monitorizarii realizate de Agentia de Presa RADOR a Societatii Romane de Radiodifuziune;
– Premiile Tombolei GAUDEAMUS.

Bilantul final al editiei va fi completat prin rezultatele inregistrate de studiul de trafic pe care Centrul de Studii Media si Noi Tehnologii de Comunicare il va realiza in randul vizitatorilor, studiu realizat la GAUDEAMUS pentru a noua oara consecutiv. Iata cateva dintre concluziile sondajului realizat pe parcursul editiei precedente:

– 36,5% dintre vizitatori au varste cuprinse intre 18 si 29 ani, 22% se incadreaza in categoria cuprinsa intre 30 si 44 ani iar 7,8% au mai putin de 17 ani;
– 37,2% dintre vizitatori sunt elevi sau studenti;
– 63,1% dintre vizitatori au absolvit o forma de invatamant superior, cu mult peste media populatiei din tara noastra;
– 37% dintre vizitatori detin in biblioteca personala peste 1.000 de volume.

Incepand de miercuri, 25 noiembrie, in incinta Pavilionului Central va functiona Biroul de presa al Targului GAUDEAMUS (nivel 3.20, locatie 237), caruia va puteti adresa pentru a obtine informatii la zi.

Bucuresti, 23.11.2009

{mosloadposition user9}

{mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *