Kinodiseea

Incepe MATINEU DE VARA la TVR Iasi – un program special dedicat Teatrului TV

Sâmbătă, ora 11 :30 – CAFENEAUA

Duminică, ora 11 :30 – QUARTET

TVR Iași, în colaborare cu Casa de producție TVR, difuzează, în reluare, cele mai recente premiere de teatru TV. Spectactorii ieșeni, și nu numai, vor avea astfel ocazia să se reîntâlnească cu spectacole înregistrate în ultimii doi ani, fie producții proprii – montări în platourile TVR, precum „VINOVATUL”(premiul UNITER pentru TEATRU TV 2014) sau „UNCHIUL VANEA” (în regia lui Iuri Kordonsky) și preluări ale unor spectacole importante din repertoriul teatrelor din România, cum ar fi „CAFENEAUA” (pus în scenă de Horațiu Mălăele), sau „CEI CE NU UITĂ” (regia Gavriil Pinte).

Ciclul de MATINEE DE VARĂ începe cu două comedii, CAFENEAUA, adaptare a piesei „Wally’s Cafe” de Sam Bobrik & Ron Clark, în regia și interpretarea lui Horațiu Mălăele, și QUARTET, în regia lui Gelu Colceag, unde Coca Bloos, Crina Mureşan, Virgil Ogăşanu şi Doru Ana sunt protagoniştii unei poveşti tulburătoare despre comunism.

Spectacolul „Cafeneaua”, a avut premiera la Teatrul Bulandra în ianuarie 1997, beneficiind de o distribuţie de excepţie: Horaţiu Mălăele (Wally), Dana Dogaru (Louise) şi Emilia Popescu (Janet). După ce a obţinut statutul de cel mai longeviv spectacol din repertoriul Teatrului Bulandra, unde a avut ultima reprezentaţie în anul 2009, spectacolul „Cafeneaua” a fost preluat de Agenţia de Impresariat GEC Artistic, care organizează reprezentaţiile în formula care l-a consacrat. Pentru rolul Wally şi pentru rolul din spectacolul „Unde-i revolverul?” (Teatrul Nottara), Horaţiu Mălăele a primit în anul 1998 premiul UNITER pentru cel mai bun actor.

„Quartet”, cu Coca Bloos, Virgil Ogășanu și Doru Ana, Quartet pleacă de la o premiză simplă – o vizită neașteptată. După 1989, la ușa unui cuplu vârstnic, sună un bărbat care pretinde că, în urmă cu decenii, mai exact în 1983, ar fi fost ajutat să fugă din Ungaria de bătrânelul care, pe vremea aceea, lucra în organele de securitate. Vizitatorului acum îi merge foarte bine în America şi şi-a căutat salvatorul pentru a-şi arăta recunoştinţa prin cadouri substanţiale. Mircea Morariu comentează în cronica sa de spectacol: „În spectacolul montat pentru Teatrul tv, regizorul Gelu Colceag a contat în principal pe valorificarea rolurilor oferite de piesă. A întocmit o distribuţie excelentă, despre care aş putea spune chiar că e una ideală. Căci un cvartet actoricesc precum Coca Bloos, Crina Mureşan, Virgil Ogăşanu şi Doru Ana nu poate fi decât imbatabil. ” (Mircea Morariu – „O filă din procesul comunismului”, //adevarul.ro/cultura/teatru/o-fila-procesul-comunismului-1_531da70e0d133766a8c58b5c/index.html)

În săptămânile următoare vor fi difuzate :
11 – 12 iulie Regina mamă de Manlio Santanelli, regia Gelu Colceag
18 – 19 iulie – HEDDA GABLER de H. Ibsen, regia Dominic Dembinski (Premiul UNITER pentru cel mai bun spectacol TV 2013)
25 iulie – EFECTUL GENOVESE – scenariul tv de Jon Gostin dupa piesa omonima de Alina Nelega, regia Jon Gostin
26 iulie – SECUNDA DOI de Ernest Fazekas , regia Constantin Dicu

Teatru TV TVR Iași – sâmbătă, 4 iulie, ora 11:30 – CAFENEAUA
Teatru TV TVR Iași – duminică, 5 iulie, ora 11:30 – QUARTET

„Cafeneaua”
adaptare după „Wally’s Cafe” de Sam Bobrik & Ron Clark

Adaptarea şi regia artistică: Horațiu Mălăele

Distribuţie: Dana Dogaru, Emilia Popescu, Horaţiu Mălăele

Décor: Mihai Mădescu şi Gheorghe Rasovszky;
Costume: Nina Brumuşilă

Echipa TV
Montaj: Andrei Selejan, Producător: Diana Dumitru, Redactor: Florin Mihăilescu

„Quartet”
de Gyorgy Spiro

Regia: Gelu Colceag
Distribuţie: Coca Bloos, Crina Mureşan, Virgil Ogăşanu şi Doru Ana;
Traducere: Ana Scarlat. Director de imagine: Cristi Stoian. Scenografie: Dana Moraru. Ilustraţie; muzicală: Crina Bolboceanu. Editor de imagine: Oana Gheorghe. Regia de montaj: Silvia Coman; Redactor: Zoe Bălan

Teatrul de televiziune este un proiect coordonat de CASA DE PRODUCŢIE TVR.

Bucuresti, 02.07.2015
{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *