caravana metropolis
Shadow

Începe Bucharest Fringe – Maratonul Teatrului Independent

Între 15–24 octombrie, 20 de spectacole noi, inovative se văd la Teatrul Apropo și la teatre partenere, dar și online, pe www.bfringe.ro.

Vineri, 15 octombrie, începe Festivalul Bucharest Fringe – Maratonul Teatrului Independent, Ediția a XI-a. Timp de zece zile, între 15–24 octombrie, publicul din București și de pretutindeni va putea urmări 20 dintre cele mai noi, autentice și inovative producții teatrale independente, din București și din țară.

În contextul actual, în care organizatorii de evenimente culturale trebuie să prioritizeze siguranța și sănătatea echipelor și ale publicului, ediția de anul acesta a Festivalului va avea loc într-o varietate de formule de prezentare, de la spectacole care se vor juca cu public, în sală, într-o formulă restrânsă, sau care vor fi transmise în regim de Live Streaming (cu / fără public), la spectacole care vor fi preînregistrate și difuzate online.

Ediția cu numărul XI, din 2021, pune accentul pe spectacole de teatru și dans, formule hibride, inter sau trans-disciplinare, performance-uri sau spectacole imersive.

Bucharest Fringe 11_vizual general

Selecția spectacolelor din această ediție a fost realizată de criticii de teatru Oltița Cîntec, Cristina Modreanu și Cristiana Gavrilă, iar juriul de premiere pentru spectacolele aflate în competiție este format din Ioana Barbu – actriță, Cristian Bajora – regizor și producător, Florentina Bratfanof – directoare de casting.

Selecția de spectacole este următoarea:

Secțiunea COMPETIȚIE

„Aici Moscova” de Iulia Pospelova, un spectacol cinematic de Catinca Drăgănescu – unteatru
„Cosmonauți” de Alexandru Ivănoiu, regia Andreea Lucaci – Teatrul Luni de la Green Hours & artiștii
„Ivan” de Javier de Dios Lopez, regia Antonella Cornici – Teatrul din Stejar, Iași
„Fragil” de Diana Aldea și Filip Odagiu, regia Diana Aldea – Centrul de Creație MAIDAN, Cluj-Napoca
„Clara și timpul liber” de Ana Turoș – unteatru de copii
„Domeniul luptei” de Catinca Drăgănescu (autoare și regizoare) – unteatru
„Toate lucrurile pe care mi le-a luat Alois” de Cosmin Stănilă, regia Andrei Măjeri – Reactor de Creație și Experiment Cluj-Napoca
„Verde tăiat” de Alexandra Felseghi, regia Adina Lazăr – Asociația Pro Teatru, Zalău
„Toată liniștea din lume” de Mihaela Michailov și Radu Apostol, regia Radu Apostol – ADO în parteneriat cu Centrul de Teatru Educațional Replika
„Cassandra” de Norah Sadava & Amy Nostbakken, regia Leta Popescu – Vanner Collective în parteneriat cu Teatrul Apollo111

Bucharest Fringe11_Flyer-PROGRAM

Secțiunea PREMIERE ÎN FESTIVAL

„CTRL + Z” de Dan Boldea, regia Ana Maria Țîrlea – Teatrul Apropo
„Doi într-un butoi” după o idee de Françoise Thomas, regia Florin Liță – Asociația HEART
„Pandemic Solos”, regia Andrea Gavriliu, concept Radu Popescu – Teatrul Apropo
„One Life Show” de Mihai Ignat, regia Luana Hagiu – Teatrul Apropo
„Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte” de Adrian Ciglenean, teatru imersiv – Teatrul Apropo, în cadrul proiectului Alternativa Pipera

Secțiunea SERILE TEATRULUI STUDENȚESC

„Mamă, mi-am pierdut mâna” de Mașa Kontorovici, regia Luiza Dabija – UNATC „I.L. Caragiale” București
„De ce să fii frumos” de Neil LaBute, regia Mara Oprea – UNATC „I.L. Caragiale” București
„Van Dan – 10 ani de sânge murdar” de Dragoș Călin, regia Dragoș Călin – Teatrul Național „Aureliu Manea” Turda
„Neo-Kitsch” de Sergiu Diță, profesor coordonator: conf. univ. dr. Liliana Iorgulescu, asistent: lect. univ. dr. Valentina De Piante Niculae – UNATC „I.L. Caragiale” București
„On The Edge of The Light” de Teodora Tudose, regia Teodora Tudose, îndrumători: lect. univ. dr. Elena Zamfirescu și lect. univ. dr. Andreea Duță – UNATC „I.L. Caragiale” București

Bucharest Fringe – Maratonul Teatrului Independent este organizat de Teatrul Apropo, prin Asociația Teatrul.ro și este unul dintre cele mai mari și cunoscute festivaluri dedicate teatrului independent și noilor generații de artiști. Principiile care stau la baza festivalului pleacă de la ideea că teatrul independent trebuie să fie, înainte de toate, un spațiu al libertății artistice. În acest sens, principala preocupare a Bucharest Fringe a devenit aceea de a pune în valoare și a aduce în lumina reflectoarelor cele mai inovative, cele mai curajoase performance-uri din zona independentă, fie că această îndrăzneală înseamnă inovație în formă sau în conținut.

“Obiectivul pentru acest an este de a reda creatorilor independenți bucuria de a fi împreună, de a comunica, de a relua legătura vie cu publicul și, în ciuda tuturor piedicilor întâmpinate în contextul actual, ne-am străduit să găsim o formulă – Live Streaming cu public dar și online – care să permită contactul uman atât de necesar.” – Radu Popescu, dramaturg, regizor, directorul Teatrului Apropo și inițiatorul festivalului.

Biletele sunt puse în vânzare pe Eventbook și Mystage.

Programul festivalului (incluzând modalitatea de vizionare) poate fi consultat pe www.bfringe.ro.

În conformitate cu Hotărârea CNSU nr. 76 din 30.09.2021, adoptată ca Hotărâre de Guvern, accesul la reprezentațiile cu public se face doar în baza unui Certificat Verde valid, care să ateste vaccinarea completă sau trecerea prin boală. Capacitatea maximă de ocupare a locurilor este de 50%.

PARTENERI FINANȚATORI: Primăria Capitalei prin ARCUB, Administrația Fondului Cultural Național, Ministerul Culturii

Proiectul a fost co-finanțat de Primăria Capitalei prin ARCUB în cadrul Programului București – Oraş deschis 2021.

Pentru informații detaliate despre programul de finanțare al Primăriei Municipiului București prin ARCUB, puteți accesa www.arcub.ro.

Proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finanțării.

Leave a Reply

Your email address will not be published.