metalshow

INCENSe primeste 257 de aplicatii din 30 de tari in cea de-a doua sesiune de inscrieri

Incensedin domeniul tehnologiilor curate și energiei

· A doua sesiune INCENSe de înscrieri, lansată în iunie 2015, s-a încheiat cu un total de 257 de aplicații din Europa și Israel, dintre care 5 din România
· În timpul fazei de selecție, care va fi finalizată în luna decembrie 2015, până la 28 de start-up-uri vor fi selectate pentru a lua parte la programul accelerator pentru afaceri INCENSe, dedicat tehnologiilor curate și energiei
· Proiectul INCENSe susține deja 14 start-up-uri, care au fost selectate în prima sesiune
· În total, INCENSe va susține până la 42 de start-up-uri, care vor primi fiecare un ajutor de până la 150.000 de euro, fără obligații referitoare la acțiuni

INCENSe (INternet Cleantech ENablers Spark), singurul accelerator pentru afacerile din domeniul energiilor curate și energiei co-finanțat de Comisia Europeană în cadrul programului FIWARE Accelerate, a închis cea de-a doua sesiune de înscrieri. Un total de 257 de cereri au fost primite din 29 de țări europene și din Israel, cu peste 50% dintre solicitanți provenind din Spania și Italia. Din România au fost 5 înscriși. INCENSe a fost lansat de Enel, Endesa, Accelerace și FundingBox, cu scopul de a încuraja inovarea și ocuparea forței de muncă high-tech în sectorul energetic european, prin accelerarea punerii în aplicare a tehnologiilor curate.

„Numărul mare de cereri primite în cea de-a doua sesiune INCENSe evidențiază atractivitatea inițiativelor inovatoare ale Enel în universul start-up-urilor", a declarat șeful Enel pentru Inovare și Dezvoltare Durabilă Ernesto Ciorra. „Acest interes își are rădăcinile în faptul că INCENSe oferă o oportunitate reală de a inova datorită sprijinului oferit de consorțiu. Acest lucru se poate vedea la cei 14 câștigători din prima sesiune, care în trei luni de la selecție au început colaborarea cu Enel și cu alți parteneri INCENSe, cu scopul de a-și îmbunătăți produsele și serviciile, iar unii dintre ei au semnat chiar și acorduri de colaborare. Mai mult, partenerii consorțiului lucrează cu start-up-urile selectate printr-un program de accelerare, care este considerat a fi printre cele mai bune din întreaga lume, de către consilieri externi în domeniu."

Experți independenți și Comisia de Evaluare INCENSe, care este compusă din manageri ai companiilor partenere care au pornit inițiativa, au lansat procesul de evaluare în octombrie. Acest proces se va încheia în luna decembrie 2015 și va include o zi în care finaliștii își vor prezenta proiectele. Vor fi anunțați până la 28 de câștigători. Sesiunea a fost lansată în iunie 2015, iar, de atunci, 257 de proiecte bazate pe FIWARE au depuse pe www.incense-accelerator.com. Înscrierile au fost clasificate pe următoarele categorii: Eficiența energetică & automatizare în casă, Energia regenerabilă, Soluții pentru prognoza energiilor regenerabile, Rețele inteligente, Stocarea energiei, Soluții avansate de automatizare și diagnostic, e-Mobilitate, Securitate cibernetică și Digitalizarea energiei prin intermediul ICT.
Start-up-urile câștigătoare vor fi sprijinite și accelerate datorită unui ajutor nerambursabil de până la 150.000 de euro cash fiecare (fără obligații referitoare la acțiuni) și servicii de suport. Aceste servicii, care vor fi furnizate de către partenerii INCENSe, includ un program de accelerare de șase luni, sesiuni suplimentare de coaching, workshop-uri adaptate cu privire la programele de finanțare europene, posibilitatea de a accesa testări în Spania (orașul inteligent Malaga), Danemarca (orașul laborator din Esbjerg) și Italia, precum și evenimente de brokeraj în care start-up-urile vor putea să își prezinte proiectele investitorilor "Business Angel".

Cele 14 start-up-uri selectate în prima sesiune sunt în prezent implicate în programul de accelerare, luând parte în taberele INCENSe din Roma, care oferă companiilor instruire pe cele mai importante subiecte de afaceri și oportunități importante de networking.

Cu un buget total de aproape opt milioane de euro co-finanțat de către Comisia Europeană, INCENSe este coordonat de Enel, una dintre cele mai mari companii de utilități listate din Europa. Alți parteneri sunt filiala spaniolă a Enel – Endesa, cea mai mare companie de electricitate din Spania, Accelerace (Danemarca), cel mai mare accelerator din Scandinavia, care are experiență în dezvoltarea start-up-urilor și în lucrul cu energia de generație viitoare și cu produse și servicii digitale, și FundingBox Accelerator (Polonia), prima și cea mai mare platformă de finanțare publică la nivel mondial pentru start-up-uri și cercetători. Start-up-urile vor beneficia de experiența acestor parteneri importanți și de oportunitățile pe care bază mare de clienți ai grupului Enel și prezența globală a companiei le reprezentă pentru produsele și serviciile acestor companii la început de drum.
Programul accelerator FIWARE este cea de-a treia fază a programului Future Internet Public Private Partnership (FI-PPP), care a fost lansat de Comisia Europeană în 2011. Programul FI-PPP a implicat companii cheie europene din domeniul tehnologiei în dezvoltarea unei platforme online tehnologice gratuite (FIWARE), cu un buget de 400 de milioane de euro pentru primele două faze. A treia fază, care va avea un buget de 80 milioane de euro, urmărește să ofere produselor și serviciilor bazate pe aceste tehnologii acces în piață prin sprijinirea IMM-urilor și întreprinzătorilor web, accelerând o nouă generație de start-up-uri europene și încurajând ocupării forței de muncă high-tech.

Bucuresti, 12.10.2015

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *