free download 78 travel guides written by experts

Inaugurarea noii Agentii UE pentru sisteme informatice la scara larga

Inaugurarea noii agenții pentru gestionarea sistemelor informatice la scară largă va avea loc mâine la Talinn, în Estonia, în prezența comisarului pentru afaceri interne, dna Cecilia Malmström. Principala sa sarcină va consta în asigurarea funcționării Sistemului de Informații privind Vizele (VIS) și a sistemului Eurodac 24 de ore din 24, șapte zile din șapte. Agenția urmează să devină complet operațională în decembrie 2012.

Comisarul se va adresa reprezentanților statelor membre, ai Comisiei, ai Eurojust și ai Europol, precum și observatorilor din țările asociate înainte de reuniunea inaugurală a consiliului de administrație, unde se vor discuta importante chestiuni bugetare, financiare și organizaționale.

„Așteptările sunt ridicate, iar sarcinile sunt multiple”, a declarat comisarul Cecilia Malmström. „Această agenție trebuie să devină rapid centrul de excelență pe care ni-l dorim cu toții, capabil să identifice cele mai promițătoare evoluții tehnologice și modalitățile de aplicare a acestora și să asigure o cooperare strânsă cu părțile interesate.”

Începând din 2013, agenția va gestiona și Sistemul de Informații Schengen de a doua generație (SIS II). În plus, aceasta va fi responsabilă de aspectele legate de securitatea acestor sisteme, de anumite aspecte legate de infrastructura de comunicații și de diverse activități cum ar fi monitorizarea, raportarea, întocmirea de statistici și organizarea de cursuri pentru autoritățile naționale.

Un alt obiectiv-cheie al agenției, deosebit de important în contextul actualei crize economice, va fi căutarea activă și propunerea de soluții eficiente din punctul de vedere al costurilor pentru totalitatea operațiunilor pe care le desfășoară.

După perioada de început, agenția va dobândi treptat tot mai multe competențe și know-how, pentru a deveni în cele din urmă un centru de excelență pentru dezvoltarea și gestionarea sistemelor informatice în bandă largă în spațiul de libertate, securitate și justiție, asigurând folosirea celor mai bune procese și tehnologii disponibile.

Este posibil ca, în viitor, agenția să fie invitată să dezvolte și, mai apoi, să gestioneze alte sisteme informatice în acest domeniu de politică.

Context

Regulamentul de instituire a Agenției (Regulamentul 1077/2011 ) a fost adoptat în octombrie 2011.

În prezent au loc pregătiri intense pentru ca, până la 1 decembrie 2012, când urmează să devină pe deplin operațională, agenția să dispună de personalul, infrastructurile și procedurile necesare.

Agenția IT nu are legătură cu propunerile privind crearea unui centru european de combatere a criminalității cibernetice, pe care Comisia urmează să le prezinte în foarte scurt timp.

Persoane de contact:
Michele Cercone (+32 2 298 09 63)
Tove Ernst (+32 2 298 67 64)

Pagini Utile

* Întrebări şi răspunsuri despre noua Agenţie:
MEMO/12/197
* Pagina de internet a comisarului pentru afaceri interne, dna Cecilia Malmström:
//ec.europa.eu/commission_2010-2014/malmstrom/welcome/default_en.htm
* Pagina de internet a DG Afaceri Interne:
//ec.europa.eu/dgs/home-affairs/index_en.htm

Bucuresti, 21.03.2012

{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *