Find your $100k business idea in 10 days and get the first clients fast

Inapoi in viitor: BMW Motorsport revine in DTM

După o pauză de aproape 20 de ani, BMW revine în DTM unde se va confrunta cu o nouă provocare şi înscrie trei echipe şi şase maşini BMW M3 DTM. Cea mai recentă implicare oficială a companiei în acest campionat a fost între 1984 şi 1992, interval în care şi-a pus amprenta prin cele 49 de victorii, 30 pole position şi trei titluri ale piloţilor.

Prima cursă din istoria DTM a fost câştigată de un pilot BMW: Harald Grohs, la comenzile unui BMW 635 CSi. La finalul sezonului, Volker Strycek a reuşit să-şi asigure titlul, pilotând o maşină identică. Când a intrat în scenă BMW M3, modelul a dominat imediat competiţia şi i-a ajutat pe Eric van de Poele (1987) şi Roberto Ravaglia (1989) să se impună în clasamentul piloţilor. Din 2012, BMW doreşte să adauge noi capitole la această poveste, deopotrivă impresionantă şi de succes. "Toţi cei din echipă sunt încrezători în privinţa primului nostru sezon din noua eră DTM", a declarat directorul BMW Motorsport, Jens Marquardt. "Nu mai trebuie spus că BMW a lăsat în urmă o lungă tradiţie în DTM. Cu toate acestea, succesul anilor trecuţi nu mai valorează nimic în prezent – în special dacă ţinem cont de concurenţa acerbă. În ciuda acestui fapt, cu modelul BMW M3 DTM nou dezvoltat, trei echipe puternice şi şase piloţi rapizi, sperăm să producem numeroase puncte de atracţie în anul revenirii. Vom fi pregătiţi şi vom aştepta să obţinem rezultate notabile atunci când vom avea ocazia. Desigur, ştim că adversarii au mult mai multă experienţă în DTM. Din acest punct de vedere, vrem să recuperăm diferenţa cât mai rapid posibil."

Ca şi în trecut, BMW Team Schnitzer va fi implicată în proiect, tot sub conducerea directorului Charly Lamm. Bruno Spengler şi Dirk Werner vor concura în cele două maşini ale echipei din Freilassing. Andy Priaulx, triplu campion mondial de turisme, şi Augusto Farfus vor reprezenta BMW Team RBM, în timp ce deţinătorul titlului în DTM, Martin Tomczyk, va concura, împreună cu Joey Hand, la nou-formata BMW Team RMG.

Cei şase piloţi vor avea un aliat de nădejde în BMW M3 DTM. Maşina a fost dezvoltată de la zero de BMW Motorsport şi, atunci când va rula pe circuite în 2012, va călca pe urmele legendarului M3 din prima generaţie. După debutul pe circuit din iulie 2011, BMW M3 DTM a parcurs mii de kilometri în teste înainte de a fi omologat de Deutscher Motor Sport Bund (DMSB) la 1 martie. Maşina este propulsată de motorul BMW P66. Echipat cu restrictoarele de aer specificate în regulament, propulsorul V8 poate dezvolta aproximativ 480 CP.

Trei titluri şi nenumărate puncte de atracţie. Istoria BMW în DTM.

1984

Istoria Deutsche Tourenwagen Meisterschaft (de unde, iniţial, provenea acronimul DTM) a început cu prima cursă de la Zolder, la 11 martie 1984. BMW a sărbătorit victoria, precum şi ocuparea primelor patru locuri, Harald Grohs trecând primul linia de sosire cu un model BMW 635 CSi. În finala sezonului de la Nürburgring, Volker Strycek (Team Gubin) va încheia pe locul al cincilea şi va asigura primul titlu pentru BMW.

1985

Harald Grohs încheie al doilea sezon din DTM pe locul al treilea în clasamentul piloţilor, ceea ce face să fie cel mai bine clasat pilot BMW. El triumfă din nou cu modelul BMW 635 CSi la Zolder, în timp ce Winfried Vogt se impune la Mainz-Finthen, cu BMW 323i.

1986

Kurt König şi Volker Strycek termină sezonul în Top 5 din ierarhia piloţilor, ambii cu maşini BMW 635 CSi. König obţine singura victorie BMW a anului – Grenzland Preis de la Zolder.

1987

BMW M3 îşi face debutul în DTM – şi imediat devine maşina de referinţă. Harald Grohs, Marc Hessel, Olaf Manthey şi Fabien Giroix obţin cinci victorii în total. Cu toate acestea, titlul este obţinut de pilotul BMW Eric van de Poele, care s-a clasat în puncte la nouă dintre cele zece curse.

1988

Markus Oestreich, cu BMW M3, se află în bătălia pentru titlu până la finalul stagiunii 1988. După ultima din cele 24 de manşe, avea să se claseze pe locul al patrulea în clasamentul sezonului.

1989

Campion mondial şi european de turisme, Roberto Ravaglia începe sezonul cu două victorii la Zolder – şi termină sezonul pe primul loc după finala de la Hockenheim. Asemenea italianului (trei victorii), Steve Soper (două) şi Johnny Cecotto câştigă şi ei cu BMW M3.

1990

BMW, Audi şi Mercedes oferă o bătălie pasionantă pentru titlu. BMW obţine victoria în opt dintre cele 22 de curse. În ciuda acestui fapt, Johnny Cecotto ratează cu puţin al patrulea titlu al mărcii, încheind sezonul pe locul al doilea.

1991

Clasat al patrulea, Johnny Cecotto este şi de această dată cel mai bine plasat pilot BMW la finalul anului. Venezueleanul câştigă trei curse, în timp ce coechipierul de la BMW, Steve Soper, ocupă prima poziţie în patru curse. Joachim Winkelhock se alătură şi el listei învingătorilor, la Wunstorf.

1992

BMW participă pentru ultima dată cu o echipă oficială în DTM: Johnny Cecotto termină şi acum pe locul al patrulea în clasamentul piloţilor, fiind cel mai bun pilot BMW din acest sezon. Roberto Ravaglia oferă un moment de magie la finala stagiunii de la Hockenheim, la 11 octombrie 1992: italianul obţine două victorii la ultima apariţie oficială BMW M3 în DTM.

Statistici BMW în DTM.

Titluri:

Volker Strycek (BMW 635 CSi), 1984

Eric van de Poele (BMW M3), 1987

Roberto Ravaglia (BMW M3), 1989

Victorii:

49

Cvintuple

2

Cvadruple

2

Triple

9

Duble

15

Prima victorie:

11 martie 1984, Zolder (Belgia)

Harald Grohs (BMW 635 CSi)

Ultima victorie:

11 octombrie 1992, Hockenheim (Germania)

Roberto Ravaglia (BMW M3 Sport Evolution)

Victorii BMW pe circuite

Hockenheim (10)

Zolder (9)

Nürburgring (8)

Norisring (5)

Mainz-Finthen (5)

Diepholz (4)

Brno (3)

Wunstorf (3)

Avus (2)

Pole position:

30

Tururi rapide:

64

Cele mai de succes maşini BMW:

BMW M3 (40 victorii/151 clasări pe podium)

BMW 635 CSi (6/23)

BMW 323i (3/8)

Cei mai de succes piloţi BMW (victorii):

Johnny Cecotto (10)

Steve Soper (10)

Harald Grohs (7)

Roberto Ravaglia (6)

Winfried Vogt (3)

Joachim Winkelhock (3)

Cei mai de succes piloţi BMW (pole position)

Harald Grohs (8)

Roberto Ravaglia (5)

Johnny Cecotto (4)

Altfried Heger (3)

Armin Hahne (3)

Cei mai de succes piloţi BMW (tururi rapide)

Steve Soper (8)

Joachim Winkelhock (8)

Harald Grohs (6)

Johnny Cecotto (5)

Altfried Heger (5)

Roberto Ravaglia (4)

Pas cu pas: drumul spre revenirea BMW în DTM.

29 aprilie 2010 BMW anunţă decizia pozitivă luată de Consiliul Director cu privire la implicarea în DTM. BMW Motorsport iniţiază primele pregătiri tehnice.

15 octombrie 2010 BMW confirmă că va reveni în DTM. Dezvoltarea BMW M3 DTM este accelerată.

10 martie 2011 BMW Team Schnitzer, BMW Team RBM şi BMW Team RMG sunt anunţate ca echipele responsabile pentru revenire.

1 iulie 2011 Jens Marquardt preia postul de director BMW Motorsport.

4 iulie 2011 Prima evoluţie BMW M3 DTM pe circuit, la Aschheim (Germania). Augusto Farfus s-a aflat la volan.

6-7 iulie 2011 BMW M3 DTM efectuează primul program de teste la Oschersleben (Germania).

15 iulie 2011 BMW M3 DTM Concept Car este prezentat la BMW Welt, iar Andy Priaulx şi Augusto Farfus sunt confirmaţi ca piloţi.

12-13 septembrie 2011 Primul test comun al tuturor constructorilor reprezentaţi în DTM 2012 are loc pe Lausitzring (Germania).

23 octombrie 2011 BMW M Performance Parts M3 DTM efectuează o serie de tururi demonstrative la finala sezonului de la Hockenheim (Germania).

26 octombrie 2011 Bruno Spengler este al treilea pilot confirmat.

23 noiembrie 2011 Campionul DTM Martin Tomczyk trece la BMW.

15 decembrie 2011 Joey Hand este anunţat ca al cincilea pilot BMW, ceea ce face să fie primul american ce va participa un sezon integral în DTM.

13 ianuarie 2012 Dirk Werner completează formula de piloţi BMW, fiind al şaselea titular pentru sezonul 2012 din DTM.

3 februarie 2012 Piloţii sunt repartizaţi pe echipe: Spengler/Werner vor pilota pentru BMW Team Schnitzer, în timp ce Priaulx/ Farfus vor concura sub culorile BMW Team RBM. Tomczyk/Hand va fi formula BMW Team RMG.

6 februarie 2012 Marco Wittmann este confirmat ca pilot de teste şi dezvoltare.

1 martie 2012 BMW Motorsport prezintă documentaţia pentru omologarea BMW M3 DTM de către Deutscher Motor Sport Bund (DMSB – Federaţia Sporturilor cu Motor din Germania). Din acel moment, nici o modificare nu mai poate fi efectuată asupra anumitor părţi-cheie ale maşinii.

22 aprilie 2012 Calmul dinaintea furtunii: BMW şi DTM sunt prezentat fanilor la Wiesbaden.

29 aprilie 2012 BMW se aliniază la startul cursei de deschidere a sezonului DTM pentru prima dată în aproape 20 de ani – începutul unei noi ere.

Bucuresti, 30.04.2012

{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *