Find your $100k business idea in 10 days and get the first clients fast

In zbor catre Luna: 300 de orase participa la Noaptea cercetatorilor europeni

Destinația: Luna — să înceapă numărătoarea inversă, porniți motoarele! Dacă v-ați întrebat vreodată cum este să fii astronaut sau expert legist care ajută la rezolvarea unei crime misterioase, nu ratați Noaptea cercetătorilor europeni, un eveniment desfășurat în fiecare an care va avea loc mâine, 26 septembrie. Specialiști în domeniul cercetării vor împărtăși publicului din 300 de orașe și 29 de țări pasiunea lor pentru știință. Vizitatorii pot experimenta o mulțime de activități, de la un zbor simulat al unei rachete la Roma până la a învăța cum să construiască un skateboard pe computer (la Poznan) sau la a ajuta la soluționarea unei crime (la București). În program figurează și vizite în culisele laboratoarelor, care sunt de obicei închise pentru public, experimente practice, conexiuni internaționale între diferite manifestări europene, adunări de oameni, chestionare și concursuri (a se vedea evenimentele cele mai importante descrise mai jos). Scopul Nopții cercetătorilor europeni este de a promova știința și de a-i încuraja pe tineri să urmeze o carieră în domeniul cercetării.

„Europa trebuie să formeze un milion de cercetători în plus până în 2020 dacă vrea să își mențină reputația de excelență și să-și atingă ținta de a investi 3 % din PIB-ul UE în cercetare și dezvoltare. Noaptea cercetătorilor europeni este un eveniment unic pentru promovarea carierelor în domeniul cercetării. Este un exercițiu din care toată lumea are de câștigat și în cadrul căruia publicul află ce fac în mod concret cercetătorii și de ce activitatea lor este importantă pentru viața noastră cotidiană”, a declarat Androulla Vassiliou, comisarul european pentru educație, cultură, multilingvism și tineret.

În 2013, aproape 1,3 milioane de oameni de toate vârstele au participat la Noaptea cercetătorilor europeni. În acest an, inițiativa a beneficiat de un sprijin în valoare de 8 milioane de euro din partea programului Acțiunile Marie Skłodowska-Curie, care face parte din programul de cercetare al UE Orizont 2020.

Carierele în cercetare acoperă numeroase domenii diferite. De exemplu, tinerii care participă la evenimentele de mâine vor avea șansa de a se pune în pielea unui chimist, a unui arheolog sau a unui inginer. Ei vor avea posibilitatea să realizeze experimente în condiții de siguranță și să testeze echipamente de înaltă tehnologie din laboratoare. Descoperiți evenimentul cel mai aproape de dumneavoastră aici.

Context

Noaptea cercetătorilor europeni este o inițiativă la nivel european care are loc anual în ultima noapte de vineri a lunii septembrie. Inițiativa a fost lansată în 2005 în 20 de orașe din 15 țări și de atunci a luat rapid amploare.

Evenimentele sunt selectate printr-un concurs deschis și transparent, în urma unei cereri publice de oferte.

Acțiunile Marie Skłodowska-Curie (MSCA) le oferă cercetătorilor talentați oportunități excelente de dezvoltare a carierei și de formare în cercetare pe plan internațional. MSCA vor acorda o sumă totală de 6,16 miliarde de euro sub formă de granturi în următorii șapte ani (2014-2020), ceea ce reprezintă o creștere cu 30% față de nivelurile anterioare, numărul preconizat al cercetătorilor care vor beneficia de această sumă fiind de 65 000. Acțiunile Marie Skłodowska-Curie sunt gestionate de Agenția Executivă pentru Cercetare a Comisiei Europene.

Pagini Utile

Bucuresti, 25.09.2014
{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *