metalshow

In UE intra si Raiul si Iadul

Devenita certitudine de o buna bucata de vreme, intrarea Romanaei in Uniunea Europeana va transforma peste 22 milionae de oameni in cetateni comunitari. Aproape jumatate din acesti oameni traiesc si muncesc in mediul rural. Daca viata cetatenilor din marile orase s-a schimbat in bine in ultimii ani, evolutia comunitatii rurale este aproape invizibila. “Prezent” a vrut sa vada care sunt veniturile oamenilor, care este piata imobiliara sau cifra de afaceri a micilor intreprinzatori, intr-un cuvant, sa afle cati bani se invart intr-o mica comunitate rurala.

Actualitate

POLITICA

Guvernul din umbra Cotroceniului

Guvern de tehnocrati. Aceasta este ultima moda la Bucuresti, relansandu-se astfel o propunere mai veche a fostului presedinte Ion Iliescu. Analistii spun ca o astfel de varianta ar putea fi agreata de presedintele Romaniei, PD si PSD (care ar avea timp sa se reface pana la alegerile viitoare).  Surse din zona PD s-au grabit sa arunce pe piata, in ultimele zile, mai multe nume pentru portofoliile unui viitor guven de tehnocrati.

DOSAR

SPP si STS, prinse in disputa Palatelor

“Razboiul” pentru controlul serviciilor secrete, disputat intre palatele Cotroceni si Victoria, antrneaza nu doar principalele servicii de informatii, SRI si SIE- ci si cele doua servicii de securitate ake Romaniei- SPP si STS. Soarta acestor doua institutii ramane incerta pana la adoptarea noii legislatii privind securitatea nationala.

ACTUALITATE

“Sa muriti bine?”

Pentru prima data dupa 1989, in anul de gratie 2006, salariile angajatilor din companiile farmaceutice au ajuns sa le devanseze pe cele ale bancherilor si pe cele angajatilor din sectorul IT. Autoritatile de resort ar fi pus-o sub sapte lacate, fiindca interpretarea ei arata cu dgetul spre institutiile statului.

ANCHETA

Onoare de 50 de bani

Scandalul aparut ca urmare a faptului ca o firma din Bucuresti a reusit sa obtina in instanta blocarea conturior PSD pentru neplata unei datorii din Campania electorala a lui Adrian Nastase este pe cale sa se stinga. Datoria- de 3.3 miliarde de lei vechi- s-ar stinge daca fiecare dintre cei 700.000 de membri ai PSD ar cotiza cate 5000 de lei vechi (50 de bani in moneda noua).

EDITORIAL SI OPINII
DAN TURTURICA: “De ce ne sta prosperitatea in gat”

In Romania sunt din ce in ce mai multi bani. Acest lucru nu prea se simte la sate, decat in cele care aigura necesarul de capsunari al Europei, dar este evident in marile orase si in special in Bucuresti.

FLORIN TUDOSE: “Vremea decreteilor”

BOGDAN BRATESCU: “Tinutul secuiesc”

DAN SUCIU: “Motorul italo-german”

ALINA MUNGIU PIPPIDI: “Micii romani si Comisariatul European”

Bani si Afaceri

OPINIE

DAN SUCIU: “Motorul italo-german”

Ne tot intrebam care sunt motoarele care trag in sus economia romaneasca. Ba serviciile care se dezvolta de la o zi la alta, ba constructiile care impanzesc intreaga tara. Nici industria care pare sa inceapa sa functioneze cat de cat, conform statisticilor, nu rateaza acest calificativ.

EXTERNE
Zidurile care impart lumea

Cu doar cateva saptamani inaintea alegerilor pentru Congres, Camera Reprezentantilor si Senatul American au decis construirea unui gard de 1.100 km la granite cu Mexicul, pentru a stopa valurile continue de imigranti, dar si traficul de droguri. Evenimentul a stranit imediat dispute in jurul oportunitatii si semnificatiei pe care ar avea-o acest “zid al Berlinului”de pe granita Mexicana.

IMOBILIARE
Case romaneti, listate la bursa electronica

La mai putin de doua saptamani de la lansarea oficiala a proiectului, BVI se poate lauda cu listarea primei proprietati romanesti care se va tranzactiona electronic. Potrivit initiatorilor proiectului, Bursa numara deja 10 membri, iar mari companii imobiliare precum Colliers International, Regatta, Asco Properties, Eurisko ori CB Richard Ellis sunt gata sa demareze procedurile de inscriere la BVI.

AUTO

De 3 X Mondeo

O premiera a Salonului Auto de la Paris este si cea de-a treia generatie de Ford Mondeo. Noul model este inspirat din conceptual Ford Iosis, prezentat la Salonul de la Frankfurt. Din pacate, cu un design inspirit de Volkswagen Passat, creatia celor de la Ford nu impresioneaza prea mult.

Arte si Timp Liber

EVENIMENT

“A fost sau n-a fost?”- Dilema castigatoare pentru Porumboiu

Dupa premiile obtinute la Cannes si la multe alte festivaluri internationale, lung-metrajul regizorului Corneliu Porumboiu s-a lansat si in cinematografele romanesti. Pelicula a fost realizata integral pe banii regizorului si mizeaza pe o distributie din care lipsesc numele “grele”, dar nu actorii adevarati.

STIL DE VIATA

Marfa si banii domnului Lazarescu

Marturisesc ca nu am inteles nimic din restaurantul lui Cristi Puiu. Arata impecabil, ca un restaurant de mare clasa, dar nu ca unul de clasa bucuresteana, ci mai degraba ca un omolog occidental: la un nivel de decoratie, rareori mi-a fost dat sa vad atat grija pentru detalii.

TENDINTE

Imigartia contemporana “invie” Vechiul Testament

Orasul britanic Margate s-a transformat timp de o zi in platou de filmare pentru o actualizare ambitioasa a exodului din Vechiul testament. Istoria plecarii poporului evreu din Egipt a fost adusa la zi de regizoarea britanica Penny Woolcock pentru fimul “Exodul”, care a antrenat la sfarsitul lunii trecute deopotriva si localnici.

Bucuresti, 5.10.2006

{mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *