Find your $100k business idea in 10 days and get the first clients fast

În noaptea timpului

Antonio Muñoz Molina
Editura Nemira

Bine ați venit la mijlocul anilor ‘30. Este începutul Războiului Civil din Spania, război redat cu măiestrie de autor din perspectiva civililor (oameni convinși de o tabără sau alta, persoane atrase în război fără voia lor etc.)

Cunoaștem îndeaproape Madridul literar, dar ajungem mult mai departe, pentru că personajul principal las în urmă Spania și se îndreaptă spre America unde, la New York, îl așteaptă o iubită și o viață nouă.
Autorul reușește să redea foarte bine sentimentele personajelor – frică, deznădejde, speranță, inconsecvență – dar și dragostea și intimitatea dintre eroii principali. Pentru a aduce o notă de autenticitate în plus, Antonio Munoz Molina include în carte personalități literare și politice cunoscute, unele interacționând cu personajele din roman, altele fiind doar menționate.

În noaptea timpului recenzie

Interesant este că în ambele tabere care se înfruntă în acest război autorul include atât oameni de valoare, cât și lichele. Nu există așadar o tabără care să dețină adevărul absolut și să fie alcătuită în întregime din persoane exemplare.

Merită amintit faptul că acțiunea nu este liniară, ea urmând firul amintirilor lui Ignatio Abel (eroul principal). De altfel, lipsa acestei liniarități a narațiunii este sugerată chiar de titlul romanului.
Cartea a fost comparată de Publishers Weekly cu vestitul roman Război și pace, iar trimiterea nu este una întâmplătoare.

Narațiunea include multiple personaje a căror rutină pe timp de pace este prezentată în detaliu tocmai pentru a se vedea schimbările violente aduse de război.

Pregătiți-vă pentru o lectură de câteva zile care vă va purta în timp și spațiu, care vă va face să îndrăgiți anumite personaje și care, poate cel mai important, vă arată impactul unui război asupra oamenilor și vă va oferi mai multe detalii despre Războiul Civil din Spania, în caz că nu știați foarte multe despre el.

Veti remarca o permanentă pendulare între două continente, între stări diferite și între momente diferite: pace și război.

Romanul este fascinant, amplu (are aproape 800 de pagini), iar autorul merită să fie descoperit de cât mai mulți cititori.

„Cartea lui Antonio Muñoz Molina e aproape insuportabil de frumoasă: la fel ca toate clipele de iubire nebună.” Marin-Mălaicu Hondrari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *