free download 78 travel guides written by experts

In memoriam Ilinca Tomoroveanu

• TVR difuzează programe dedicate marii actriţe

Televiziunea Română îi aduce un respectuos omagiu actriţei Ilinca Tomoroveanu printr-o serie de producţii dedicate celei care a fost una dintre personalităţile marcante ale teatrului românesc.

Ilinca Tomoroveanu va rămâne veşnic în amintirea publicului prin piesele de teatru, filmele şi momentele artistice păstrate în Arhiva de Aur a Televiziunii Române.

Astăzi, 3 mai 2019, de la ora 17.00, TVR 2 a programat emisiunea „Confesiuni” (2012), realizată de Iuliana Marciuc, având-o ca invitată pe Ilinca Tomoroveanu. Producţia prezintă imagini din arhivă, cu debutul marii actriţe, dar şi imagini mai recente, cu familia şi cu soţul său – actorul Traian Stănescu. „M-a impresionat foarte mult seriozitatea cu care Ilinca Tomoroveanu a tratat întâlnirea cu telespectatorii. Aproape că nici nu am putut să îi fac o surpriză, cu un artist care îi plăcea”, îşi aminteşte Iuliana Marciuc. „Încă de la început s-a pregătit foarte bine, a vrut să ştie toate detaliile legate de emisiune, invitaţi, imagini. Mai mult, Ilinca Tomoroveanu a invitat-o alături de ea, în emisiune, pe actriţa Ana Ciontea, tocmai pentru că era o mare susţinătoare a tinerilor actori, avea o grijă deosebită pentru colegii ei mai tineri”, îşi aminteşte Iuliana.

TVR logo

De la ora 19.00, la TVR 3, sub genericul „Teatrul Naţional de Televiziune”, urmărim Gâlceava Zeilor, spectacol de Radu Stanca, adaptat pentru televiziune de regizorul Silviu Jicman. Din distribuţie, alături de Ilinca Tomoroveanu, mai fac parte: Virgil Ogăşeanu, Ioana Bulcă, Cezara Dafinescu, Tania Filip, Constantin Dinulecu, Marian Râlea, Răzvan Popa, Valentin Teodosiu, Andrei Duban, Constantin Răşchitor, Andrei Ionescu, Gabriel Dănciulescu, George Ulmeni.

Având ca pretext o tânără şi fermecătoare muritoare – pe ateniana Critis – Gâlceava zeilor este o lucrare de mare farmec şi originalitate, în care sursa comicului o constituie conflictul între lumea zeilor Olimpici şi cea a „muritorilor”, văzut din perspectivă contemporană.

În prima zi de weekend, sâmbătă, 4 mai a.c, de la ora 23.55, TVR 2 difuzează spectacolul „Ochii care nu se văd”, în regia lui Dan Necşulea. Ne dau întâlnire actorii: Ilinca Tomoroveanu, Mariana Buruiana, Raluca Penu, Dana Mladin, Mihai Voicu, Eugenia Bosanceanu, Virgil Andriescu, Mircea Albulescu, Ana Ciontea, Răzvan Vasilescu, Rodica Popescu-Bitănescu, Adrian Păduraru, Dodi Caian Rusu, Catrinel Paraschivescu, Dorina Done, Violeta Verbiuc, Monica Modreanu.

Imaginea este semnată de Edwiga Adelman, Victor Prunaru şi Constantin Chelba.

Televiziunea publică păstrează în arhiva sa adevărate bijuterii teatrale, Ilinca Tomoroveanu dând viaţă multor personaje în spectacole precum: „Nopţi în care nu se doarme” (regia: Domniţa Munteanu); serialul Tv „Ochii care nu se văd” (regia: Dan Necşulea); „Titanic Vals” (regia: Horea Popescu); „Comisarul şi înalta societate” (regia: Eugen Todoran); „Un fluture pe lampa” (regia şi adaptarea TV: Horea Popescu); „Moartea unui artist” (adaptare pentru televiziune: Horia Popescu); „Teatru cu bile” (spectacol de teatru filmat în studio, în regia lui Cornel Todea).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *