free download 78 travel guides written by experts

În continuarea demersului de a reașeza pe un loc firesc TEATRUL NAȚIONAL DE TELEVIZIUNE, Casa de Producție TVR vă propune IN MEMORIAM Dorina Crişan Rusu

Trupa pe butoaie – farse populare ambulante, după Jean Variot
Regia: Victor Ioan Frunză

Traducere: Mihai Rădulescu

Data premierei: 1993
Distribuția: Mihai Gingulescu, Mihaela Rădescu, Nicolae Cristache,
Monica Ristea, Rodica Baghiu, Cornel Frimu, Radu Bânzaru, Vlad Rădescu.
Ilustratia muzicală: Doina Crișan Rusu
Scenografia decor: Adriana Grand
Scenografie costume: Adriana Grand
Imaginea: Mircea Grigoriu, Corina Tudose, Mihai Truica, Emil Hențiu, Alexandru Marius.

Dorina Crişan Rusu s-a născut la Iaşi, în 1953.

A studiat pianul la Conservatorul din Iași, a predat  la Turnu Severin și apoi s-a mutat la Piatra Neamț. Acolo l-a intalnit pe regizorul Victor Ioan Frunză,cel care a cerut o compoziţie pentru “Faust” de Marlowe, folosind repere din Bohemian Rapsody.

Un timp a lucrat la Brăila, la Teatrul de Păpuşi şi la Iaşi, la Teatrul de Copii, unde a compus muzica pentru multe spectacole.

După 1990, Victor Ioan Frunză o cheamă la Teatrul din Târgu Mureş, unde director era actorul Vlad Rădescu, pentru a compune muzica spectacolelor Trupei pe butoaie.

La Teatrul Naţional Bucureşti a lucrat sub regia lui Andrei Şerban, a reluat colaborarea cu Frunză în spectacolul ”Ghetto” şi a început o îndelungată colaborare cu Maia Morgenstern. Pentru rolul ei a compus ”Hai să dansăm”, cântec inclus şi în ”Chantant au lait”(one woman show, pe versurile lui Mircea Dinescu). Cele două artiste au fost partenere şi în ”Astă seară, Lola Blau” şi ”Chiriţa”. Prin aceste colaborări, Dorina Crişan Rusu a avut meritul de a propune muzica live şi de a instaura prezenţa muzicianului pe scenă, alături de actori. Dintre realizările sale rămân memorabile: ”Woyzeck” regizat de Radu Apostol la Brăila; ”Arăt bine azi” regizat de Ana Mărgineanu, la Teatrul Luni de la Green Hours; ”Alcool, amar, amor”, alături de Mihaela Rădescu, în regia Cătălinei Buzoianu  la Teatrul Mic. La aceste spectacole, în care muziciana a interpretat live propriile compoziţii, se adaugă spectacolele pentru care a scris muzica:”Neguţătorul din Veneţia”, ”Aşteptând la Arlechin”, etc. Printre spectacolele de neuitat cu care Dorina Crişan Rusu va rămâne în memoria iubitorilor de teatru se numără şi ”Rubayatele” lui Omar Khayyam, în care muzica ei s-a îmbinat perfect cu evoluţia scenică a actorilor Maia Morgenstern şi Aaron Istodor.

Răpusă de o boală necruţătoare, Dorina Crişan Rusu a părăsit mult prea devreme această lume, în prima zi a lui noiembrie 2006.

Program difuzare
* TVR 2     luni 21.11, ora 21.10 și luni 28.11, ora 01.10

La ora 22.20, imediat după spectacol, puteîi vedea, tot pe TVR 2 un ”Portret” In Memoriam Dorina Crişan Rusu

Au mărturisit despre ea: regizorul Victor Ioan Frunză: scenografa Adriana Grand, actorii:  Vlad Rădescu, Mihaela Rădescu, Maia Morgenstern, MirceaRusu.

Marturiile lor sunt ilustrate cu fragmente din spectacolele de teatru în care regăsim muzica Dorinei Crişan Rusu.

Operatori: Mihai Buzura, Cristian Glodeală
Producător: Cătălin Mireuţă
Realizator: Daniela Ciolan

Pe TVR 3, puteți vedea sâmbătă, 26 noiembrie, la ora 20.00 și duminică, 27 noiembrie, la ora 8.00

JOCUL DE–A VACANȚA
de Mihail Sebastian
Regia: Olimpia Arghir
Scenariul: Mihail Sebastian
Distribuția: Valentin Uritescu (Bogoiu), George Alexandru (Ștefan Valeriu), Elvira Deatcu (Corina), Tamara Buciuceanu (Madam Vintilă), Ion Lucian (Maiorul), Vasile Mentzel (Domnul), Paula Sorescu-Lucian (Doamna), Matei Stoenescu (Jeff), Mugur Frunzetti (Mecanicul)

Teatrul Național de Televiziune este un proiect Casa de Producție TVR, difuzat pe canalele TVR și online pe www.tvrplus.ro
Producător coordonator: DEMETER András István

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *